Τελευταία Νέα
Επιχειρήσεις

ΕΥΔΑΠ: Επενδύσεις 1,1 δισ. ευρώ στη δεκαετία – Εξετάζεται και νέα επιστροφή κεφαλαίου

ΕΥΔΑΠ: Επενδύσεις 1,1 δισ. ευρώ στη δεκαετία – Εξετάζεται και νέα επιστροφή κεφαλαίου

Όταν οριστικοποιηθεί η συμφωνία θα μείνει με ταμειακά διαθέσιμα άνω των 300 εκατ. ευρώ – Προβλέπεται συμψηφισμός με απαιτήσεις που έχει η ΕΥΔΑΠ από το δημόσιο

Σχετικά Άρθρα
Κοντά στο κλείσιμο της συμφωνίας με το ελληνικό δημόσιο βρίσκεται η ΕΥΔΑΠ για την τιμή του αδιύλιστου ύδατος και η εκτίμηση της διοίκησης είναι πως θα κλείσει μέσα στους επόμενους μήνες.

Σύμφωνα με τον διευθύνοντα σύμβουλος, Χάρη Σαχίνη, στο πλαίσιο ενημέρωσης των δημοσιογράφων αλλά και των αναλυτών για τα αποτελέσματα, η ΕΥΔΑΠ όταν οριστικοποιηθεί η συμφωνία θα μείνει με ταμειακά διαθέσιμα άνω των 300 εκατ. ευρώ.
Μόλις ολοκληρωθεί η συμφωνία θα εξετάσει τρόπους ανάπτυξης με τη βοήθεια συμβούλων μέσω εκμετάλλευσης των ταμειακών διαθεσίμων, ενώ πιθανότατα να προχωρήσει και σε επιστροφή κεφαλαίου με βάση τις πρακτικές ομοειδών εταιρειών του εξωτερικού.

Συμψηφισμός

Σε ερώτηση του BN, αν η συμφωνία με το δημόσιο, προβλέπει συμψηφισμό με τις απαιτήσεις που έχει η ΕΥΔΑΠ από το Ελληνικό Δημόσιο, η απάντηση ήταν θετική και τονίστηκε πως προβλέπεται μέρος των απαιτήσεων να συμψηφιστεί.
Ο κ. Σαχίνης τόνισε πως «είμαστε πεπεισμένοι για το μέλλον της εταιρείας και βλέπουμε πως το πιστεύουν και οι επενδυτές μας, με βάση την πορεία της μετοχής».
Επιπλέον τόνισε πως με τη συμφωνία κλείνουν εκκρεμότητες που ταλαιπωρούσαν την εταιρεία για 16 χρόνια και προχωράει μπροστά για τα επόμενα 20 χρόνια.
Η τιμή αδιύλιστου νερού για την περίοδο 2021-2040 είναι μεσοσταθμισμένα περίπου 35% χαμηλότερη από την τιμή της περιόδου 2013-20.
Πιο αναλυτικά την περίοδο 2004-2013 η τιμή ήταν 0,151 ευρώ ανά κυβικό μέτρο, την περίοδο 2013-2020 ήταν 0,115 ευρώ ανά κυβικό, την περίοδο 2021-2023 θα είναι 0,115 ευρώ ανά κυβικό μέτρο και την περίοδο 2024-2040 θα είναι 0,078 ευρώ ανά κυβικό μέτρο.
Μέρος των 157 εκατ. ευρώ εκτιμάται από τη διοίκηση πως θα ανακτηθεί χωρίς αύξηση των τιμολογίων, αλλά με επέκταση δραστηριοτήτων που θα αυξήσουν το τζίρο αλλά και μέσα από το επενδυτικό πρόγραμμα των 1,1 δισ. ευρώ για την επόμενη 10ετία, το οποίο θα φέρει μείωση λειτουργικών εξόδων κατά 10%.

Η συμμετοχή στα ΣΔΙΤ

Επιπλέον με το κλείσιμο της συμφωνίας η εταιρεία αποκτά τη δυνατότητα συμμετοχής σε διαγωνισμούς ΣΔΙΤ.
Το επενδυτικό πλάνο 10ετίας, προβλέπει έργα μετασχηματισμού 175 εκατ. ευρώ, 700 εκατ. ευρώ σε έργα αποχέτευσης και ανακυκλωμένου νερού στην Ανατολική Αττική και έργα 200 εκατ. ευρώ για αντικατάσταση δικτύων νερού προκειμένου να επιτευχθεί μείωση διαρροών.
Τα περισσότερα έργα είναι χρηματοδοτούμενα από την Ε.Ε. με συμμετοχή έως και 90% αλλά και με πιθανή συμμετοχή του Ταμείου Ανάκαμψης ή και άλλα χρηματοδοτικά εργαλεία.
Χαρακτηριστικά αναφέρθηκε πως για έργα ύψους 700 εκατ. ευρώ η εταιρεία θα χρειαστεί να βάλει μόλις 45 εκατ. ευρώ.
Στα πλαίσια του μετασχηματισμού θα γίνει μελέτη και για το προσωπικό ώστε αν χρειαστεί να προχωρήσει η εταιρεία σε εθελουσία.
Σε ερώτηση του ΒΝ για το υψηλό κονδύλι των παροχών στο προσωπικό τονίστηκε πως σε βάθος 5ετίας αναμένονται περίπου 500 αποχωρήσεις και από αυτό θα πληρωθούν οι εργαζόμενοι, και πως δεν πρόκειται για κονδύλι που θα έχει μαζική εκροή άμεσα, αλλά σταδιακά και με βάση πόσοι εργαζόμενοι αποχωρούν για σύνταξη (περίπου 80 ανά έτος).
Στην αρχή του τέλους αναφέρθηκε πως βρίσκεται ο διαγωνισμός για τη διαχείριση του κέντρου επεξεργασίας λυμάτων της Ψυττάλειας, η διοίκηση και πως μπορεί να υπάρξουν προσφυγές και να πάει μερικούς μήνες πίσω ο διαγωνισμός, αλλά δεν υπάρχει ανησυχία, αφού η διοίκηση έχει δικαιωθεί σε όλα όσα έχει κάνει.
Η χαμηλότερη οικονομική προσφορά θα είναι αυτή που ουσιαστικά θα αναδείξει τον ανάδοχο του έργου.
Μέσα στα σχέδια ανάπτυξης είναι και η εξέταση στην είσοδο εμφιαλωμένου νερού, αλλά πρώτα θα πρέπει να μελετηθεί αν συμφέρει, πως θα γίνει και τι ανάπτυξη θα δώσει.
Τέλος αναφορικά με τους έξυπνους μετρητές, τονίστηκε πως πρόκειται για ένα σύνθετο έργο το οποίο είναι στα έργα μετασχηματισμού.
Θα αρχίσει ο σχεδιασμός σε 1-2 μήνες και η εφαρμογή του σε 1 με 1,5 έτη.
Μέχρι τότε θα ξέρουμε πως θα δουλέψει, πως θα λυθούν. θέματα ΙΤ κτλ, ανέφερε η διοίκηση.

Γιώργος Κατικάς
george.katikas@gmail.com
www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης