Τελευταία Νέα
Διεθνή

ΗΠΑ: Στη μαύρη λίστα επτά κινεζικές οντότητες υπερυπολογιστών - Λόγω σχέσεων με τον κινεζικό στρατό

ΗΠΑ: Στη μαύρη λίστα επτά κινεζικές οντότητες υπερυπολογιστών - Λόγω σχέσεων με τον κινεζικό στρατό
ΠΑ: Στη μαύρη λίστα επτά κινεζικές οντότητες υπερυπολογιστών

Το υπουργείο Εμπορίου των ΗΠΑ ανακοίνωσε σήμερα 8/4ότι προσθέτει επτά κινεζικές οντότητες υπερυπολογιστών στην οικονομική μαύρη λίστα λόγω των σχέσεών τους με τον κινεζικό στρατό.
Πιο συγκεκριμένα, όπως ανακοίνωθηκε, στη μαύρη λίστα εντάσσονται οι παρακάτω οντότητες: Tianjin Phytium Information Technology, Shanghai High-Performance Integrated Circuit Design Center, Sunway Microelectronics, National Supercomputing Center Jinan, National Supercomputing Center Shenzhen, National Supercomputing Center Wuxi και National Supercomputing Center Zhengzhou.
Το υπουργείο Εμπορίου των ΗΠΑ ανέφερε ότι οι επτά οντότητες «ασχολούνται με την κατασκευή υπερυπολογιστών που χρησιμοποιούνται από τους στρατιωτικούς φορείς της Κίνας για τις αποσταθεροποιητικές προσπάθειες στρατιωτικού εκσυγχρονισμού και / ή σε προγράμματα ανάπτυξης όπλων μαζικής καταστροφής».
Η κινεζική πρεσβεία στην Ουάσιγκτον δεν απάντησε αμέσως στις κρούσεις του Reuters για σχολιασμό.
«Οι δυνατότητες που παρέχουν οι υπερυπολογιστές είναι ζωτικής σημασίας για την ανάπτυξη πολλών -ίσως σχεδόν όλων- των σύγχρονων όπλων και συστημάτων εθνικής ασφάλειας, όπως πυρηνικά όπλα και υπερηχητικά όπλα», δήλωσε η υπουργός Εμπορίου J. Reimodo σε ανακοίνωσή της.
Οι εταιρείες ή άλλες οντότητες που περιλαμβάνονται στη «μαύρη λίστα» των ΗΠΑ πρέπει να υποβάλουν αίτηση για λήψη άδειας από το υπουργείο Εμπορίου για την προμήθεια εξοπλισμού από Αμερικανούς προμηθευτές, ενώ αποτελούν αντικείμενο ενδελεχούς ελέγχου από τις αμερικανικές υπηρεσίες.
Η ένταξη των επτά ονοτήτων στη μαύρη λίστα είναι άμεση, αλλά δεν οι απαγορεύσεις που επιφέρει σε ισχύουν για αγαθά Αμερικανών προμηθευτών που βρίσκονται ήδη καθ’ οδόν.
Σημειώνεται ότι κατά τη διάρκεια της διακυβέρνησης Trump, οι ΗΠΑ πρόσθεσαν δεκάδες κινεζικές εταιρείες στην οικονομική μαύρη λίστα, συμπεριλαμβανομένης της κορυφαίας εταιρείας κατασκευής smartphone της χώρας, Huawei Technologies, της κορυφαίας εταιρείας παραγωγής τσιπ SMIC και του μεγαλύτερου κατασκευαστή drone, SZ DJI Technology Co Ltd.

ww.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης