Τελευταία Νέα
Κοινωνία

Αποφασίζει η Εθνική Επιτροπή Εμβολιασμών για το εμβόλιο της AstraZeneca

Αποφασίζει η Εθνική Επιτροπή Εμβολιασμών για το εμβόλιο της AstraZeneca
Χωρίς κοινή γραμμή τα κράτη – μέλη της ΕΕ
Σχετικά Άρθρα

(upd2) Τις αποφάσεις της για το πώς και σε ποιους θα χορηγείται το εμβόλιο της AstraZeneca αναμένεται να ανακοινώσει σήμερα Παρασκευή 9/4 η Εθνική Επιτροπή Εμβολιασμών μετά και την πρόσφατη γνωμοδότηση του Ευρωπαϊκού Οργανισμού Φαρμάκων (ΕΜΑ) ότι υπάρχει σύνδεση μεταξύ του εμβολίου και των θρομβώσεων, αν και οι περιπτώσεις αυτές είναι εξαιρετικά σπάνιες.
Ο ΕΜΑ επανέλαβε πάντως πως τα πλεονεκτήματα του εμβολίου υπερτερούν σημαντικά των κινδύνων.
Οι αποφάσεις αυτές είχαν ως αποτέλεσμα τα ευρωπαϊκά κράτη να συνεχίσουν να συστήνουν την χρήση του εμβολίου, αλλά η κάθε μια να ανακοινώνει και διαφορετικά ηλικιακά όρια για τους ανθρώπους, στους οποίους θα πρέπει να χορηγείται.
Συγκεκριμένα, άλλες προτείνουν προτείνουν τη χορήγηση σε άτομα άνω των 60 ετών, άλλες άνω των 55 ετών, ενώ η Βρετανία δήλωσε ότι τα άτομα κάτω των 30 ετών πρέπει να λαμβάνουν άλλο εμβόλιο κατά της νόσου covid-19.
Είναι χαρακτηριστικό πως σήμερα η αρμόδια υγειονομική αρχή της Γαλλίας (HAS) καλεί να εμβολιαστούν όσοι είναι κάτω των 55 ετών και έχουν ήδη κάνει την πρώτη δόση με το εμβόλιο της AstraZeneca, με το εμβόλιο της Pfizer ή της Moderna.
Μάλιστα η HAS προτείνει αυτές τις περιπτώσεις, οι δύο δόσεις να γίνονται με ένα διάστημα 12 εβδομάδων ενώ συστήνει τη διεξαγωγή έρευνας προκειμένου να διαπιστωθεί η ανοσολογική αντίδραση των ασθενών μετά την χορήγηση δόσεων διαφορετικών εμβολίων.

Δεν αναμένονται σπουδαίες αλλαγές

Στη σημερινή συνεδρίαση της Εθνικής Επιτροπής Εμβολιασμών, η οποία παρακολουθεί όλα τα επιστημονικά δεδομένα, δεν αναμένονται σπουδαίες αλλαγές στο εμβολιαστικό πρόγραμμα της χώρας, διευκρίνισε σε πρόσφατες δηλώσεις του ο γενικός γραμματέας Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας Μάριος Θεμιστοκλέους.
Ο κ.Θεμιστοκλέους είχε αναφέρει ότι δεν τίθεται θέμα σε καμία ευρωπαϊκή χώρα για τη διακοπή των εμβολιασμών με ΑstraZeneca, τονίζοντας ότι αυτό που συζητείται είναι οι ηλικιακοί περιορισμοί.
Υπενθυμίζεται ότι αρχικά η χορήγηση του εμβολίου της AstraZeneca είχε αποφασιστεί σε αρκετές χώρες όπως και στην Ελλάδα, από την ηλικία 18 ετών μέχρι και 64 ετών και αυτό γιατί οι μελέτες περιλάμβαναν μικρό αριθμό ατόμων ηλικίας μεγαλύτερης των 65 ετών.
Στη συνέχεια επικαιροποιήθηκαν οι συστάσεις από την Εθνική Επιτροπή Εμβολιασμών, με βάση τα ευρήματα μελετών που αφορούν σε μεγάλους πληθυσμούς σχετικά με την αποτελεσματικότητα του εμβολίου της AstraZeneca σε άτομα ηλικιωμένα, έτσι ώστε το εμβόλιο αυτό να χορηγείται σε όλες τις ηλικίες και άνω των 65 ετών.

Ποια σενάρια εξετάζει η Επιτροπή

Ανάμεσα στα σενάρια που εξετάζει η Επιτροπή είναι οι εμβολιασμοί με το AstraZeneca να γίνονται σε άτομα άνω των 60 ετών, όπως συμβαίνει και με τα περισσότερα ευρωπαϊκά κράτη.
Παράλληλα εξετάζεται τα εμβόλια που δεν θα χορηγηθούν, να τα κάνουν εθελοντικά άτομα νεαρότερης ηλικίας ενώ υπάρχει και η σκέψη να συνεχιστούν χωρίς αλλαγές οι εμβολιασμοί.

Πελώνη: Δεν θα διακοπούν οι εμβολιασμοί με AstraZeneca

Τη θέση πως δεν συζητείται καμία διακοπή των εμβολιασμών με το εμβόλιο της AstraZeneca διατύπωσε η κυβερνητική εκπρόσωπος, Αριστοτελία Πελώνη, η οποία υποστήριξε πως το εμβόλιο είναι ασφαλές και αποτελεσματικό.
Σε δηλώσεις της στην τηλεόραση του Open η κα.Πελώνη είπε ότι τα πλεονεκτήματα είναι πολύ περισσότερα από τους κινδύνους του εμβολίου.
«Στη Μεγάλη Βρετανία που έχουν γίνει 18,1 εκατ. εμβολιασμοί με το συγκεκριμένο εμβόλιο και έχουν παρατηρηθεί μόλις 30 τέτοια περιστατικά.
Μέχρι στιγμής η προσέλευση για το εμβόλιο της AstraZeneca βρίσκεται στο 93%, επομένως δεν υπάρχει μόνο διστακτικότητα αλλά και εμπιστοσύνη» ανέφερε η κα.Πελώνη, η οποία πάντως παραδέχθηκε ότι υπάρχει συνολικά μία δυσπιστία σε πολίτες άνω των 60 ετών, για όλα τα εμβόλια, λέγοντας ότι αυτό πρέπει να ξεπεραστεί γιατί τα εμβόλια, όπως είπε, αποτελούν την ασπίδα.
Σε ερώτηση για εάν θα μπει κάποιο ηλικιακό όριο για το εμβόλιο της Astrazeneca, η κυβερνητική εκπρόσωπος τόνισε πως δεν το πιστεύει.
«Δε νομίζω ότι θα μπει πλαφόν ηλικιακό για AstraZeneca για τους άνω των 60, γιατί όλα τα περιστατικά που βλέπω ότι εξετάζονται στον κόσμο αφορούν σε μικρότερες ηλικίες.
Φαντάζομαι πως εάν και εφόσον υπάρξει απόφαση για περιορισμό δεν θα αφορά τις μεγαλύτερες ηλικίες» υποστήριξε η κυβερνητική εκπρόσωπος

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης