Τελευταία Νέα
Αναλύσεις – Εκθέσεις

Ταχύτερη η οικονομική ανάκαμψη των ΗΠΑ σε σχέση με την Ευρώπη - Η απόδειξη μέσα από 4 γραφήματα

Ταχύτερη η οικονομική ανάκαμψη των ΗΠΑ σε σχέση με την Ευρώπη - Η απόδειξη μέσα από 4 γραφήματα
Σύμφωνα με το ΔΝΤ, οι ΗΠΑ οδεύουν προς την επίτευξη του προ πανδημίας ρυθμού ανάκαμψης

Οι ΗΠΑ ανακάμπτουν ταχύτερα από το οικονομικό σοκ που προκλήθηκε από την πανδημία του κορωνοϊού σε σχέση με τις χώρες της ΕΕ.
Μάλιστα, σύμφωνα με όλες τις ενδείξεις, η οικονομία των θα επιστρέψουν τα προ κορωνοϊού επίπεδα προς σύντομα σε σχέση με την Ευρώπη.
Κι αυτό, σύμφωνα με το CNBC, δεν οφείλεται μόνο στο πακέτο μέτρων δημοσιονομικής τόνωσης.
Η Silvia Dall’Angelo από τη Federated Hermes ανέφερε -τον Μάρτιο- ένα «θεσμικό πρόβλημα» στην Ευρωπαϊκή Ένωση ως ένα από τα κύρια ζητήματα που παρεμποδίζουν την ανάκαμψή της.
Ως εκ τούτου, είπε, «υπάρχουν ενδείξεις ότι οι ΗΠΑ θα ανακάμψουν πολύ πιο γρήγορα από την ΕΕ».
Αν και οι ευρωπαϊκές χώρες εξέπληξαν τις αγορές τον Ιούλιο του 2020 με τη συμφωνία για το Ταμείο Ανάκαμψης, τα κεφάλαια αυτά δεν είναι ακόμα διαθέσιμα.
Στον αντίποδα, ο Αμερικανός πρόεδρος, Joe Biden, κατάφερε να λάβει την έγκριση για το πακέτο 1,9 τρισ. δολ. μέσα σε λιγότερο από δύο μήνες.

Οι προσδοκίες για την ανάπτυξη

Σύμφωνα με το ΔΝΤ, οι ΗΠΑ είναι σε θέση όχι μόνο να επιστρέψουν στον προ πανδημίας ρυθμό ανάπτυξης, αλλά και να τον υπερβούν.
grafima1.JPG
Μία από τις μεγαλύτερες διαφορές μεταξύ ΗΠΑ και ΕΕ είναι ότι η οικονομική κρίση πέρυσι ήταν πολύ υψηλότερη στην ευρωζώνη.
Ενώ η οικονομία των ΗΠΑ συρρικνώθηκε κατά 3,5%, η συρρίκνωση της οικονομίας στην ευρωζώνη ήταν σχεδόν διπλάσια.
Λαμβάνοντας υπόψη το πόσο μεγάλο ήταν το σοκ πέρυσι, οι χώρες της ευρωζώνης θα αντιμετωπίσουν περισσότερες δυσκολίες να ανακάμψουν το 2021.
Το ΑΕΠ φαίνεται να αυξάνεται κατά 4,4% φέτος, ενώ η ανάπτυξη των ΗΠΑ αναμένεται να φτάσει το 6,4%.

Εμβολιασμοί

Ο Zsolt Darvas από το think tank Bruegel δήλωσε στο CNBC ότι η διαδικασία των εμβολιασμών για τον κορωνοϊό ήταν «πολύ ισχυρότερη» στις ΗΠΑ σε σχέση με την Ευρώπη, και κατά συνέπεια η οικονομία των ΗΠΑ είναι πιθανό να ανακάμψει πλήρως νωρίτερα σε σχέση με την Ευρώπη.
grafima2.JPG
Τα τελευταία στοιχεία δείχνουν ότι περίπου το 50% του πληθυσμού στις ΗΠΑ έχει λάβει τουλάχιστον μια δόση του εμβολίου για τον κορωνοϊό.
Την ίδια στιγμή, στην ΕΕ, την πρώτη δόση έχει λάβει μόλις το 20% του πληθυσμού.

Αποταμιεύσεις

Πολλοί άνθρωποι στις αναπτυγμένες χώρες έχουν καταφέρει να αυξήσουν τις αποταμιεύσεις τους σε σχέση με τα προηγούμενα έτη.
Αυτό οφείλεται εν μέρει στα κυβερνητικά μέτρα, αλλά και στη μείωση των καταναλωτικών δαπανών, λόγω του lockdown.
grafima3.JPG
Στο τέλος του γ' τριμήνου του 2020, το μέσο ποσοστό προσωπικών αποταμιεύσεων στις ΗΠΑ ανήλθε στο 15,7%.
Αυτό ήταν χαμηλότερο από το ανώτατο όριο του 25,8% στο αποκορύφωμα της πανδημίας, αλλά ακόμα πολύ υψηλότερο από το μέσο ποσοστό εξοικονόμησης πριν από το 2020.
Εν τω μεταξύ, το ποσοστό αποταμίευσης των νοικοκυριών στην ευρωζώνη ανήλθε στο 17,3% στα τέλη Σεπτεμβρίου, σύμφωνα με την Eurostat.
Αυτό το επίπεδο αποταμίευσης ήταν χαμηλότερο από το μέγιστο του 2020, αλλά ήταν επίσης πολύ υψηλότερο σε σύγκριση με τα επίπεδα πριν από την πανδημία.
Η Dall'Angelo της Federated Hermes δήλωσε ότι η ταχύτερη διάθεση εμβολίων στις ΗΠΑ θα επιτρέψει στους καταναλωτές να ξοδέψουν τις αποταμιεύσεις νωρίτερα.

Ανεργία

Τόσο οι ΗΠΑ όσο και η ΕΕ επικεντρώθηκαν στη στήριξη της απασχόλησης.
Στο πλαίσιο αυτό, υιοθετήθηκαν μέτρα όπως η επιδότηση μισθού αλλά και άλλα μέτρα στήριξης.
Ως αποτέλεσμα, η ανεργία περιορίστηκε κάπως και -και στις δύο περιπτώσεις- το ποσοστό ανεργίας παρέμεινε κάτω από το ανώτερο όριο του κατά τη διάρκεια της παγκόσμιας χρηματοπιστωτικής κρίσης το 2008.
grafima4.JPG
Ωστόσο, η απασχόληση αναμένεται να ενισχυθεί ταχύτερα στις ΗΠΑ σε σχέση με την ευρωζώνη.
Η ανεργία αναμένεται να υποχωρήσει στο 5,8% το 2021 στις ΗΠΑ, ενώ στην ευρωζώνη αναμένεται αύξηση σε 8,7% από το 7,9% το 2020.
Οι ειδικοί ανησυχούν ότι όταν οι ευρωπαϊκές κυβερνήσεις άρουν τα μέτρα στήριξης, πολλές επιχειρήσεις θα χρεοκοπήσουν και οι πιθανόν περισσότεροι εργαζόμενοι θα μείνουν χωρίς δουλειά.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης