Τελευταία Νέα
Διεθνή

Ήπια άνοδος στη Wall Street - Nέα ιστορικά υψηλά για Dow Jones και S&P 500

Ήπια άνοδος στη Wall Street - Nέα ιστορικά υψηλά για Dow Jones και S&P 500

Nέα ιστορικά υψηλά για Dow Jones και S&P 500

Μετά από μια συνεδρίαση με ήπιες μεταβολές σήμερα 9/4 οι δείκτες της Wall Street στην τελευταία ημέρα της εβδομάδας, Dow Jones και S&P 500 έκλεισαν σε νέα ιστορικά υψηλά, παρά το γεγονός πως στο επίκεντρο βρίσκεται η άνοδος των τιμών παραγωγού τον Μάρτιο η οποία επαναφέρει στο προσκήνιο τους φόβους πληθωρισμού.

Η απόδοση του 10ετούς αμερικανικού ομολόγου σημειώνει μικρή άνοδο σήμερα, έχοντας υποχωρήσει χθες από τα υψηλά επίπεδά του σε περίπου 1,6%.
Ο πρόεδρος της Federal Reserve, J. Powell χαρακτήρισε χθες την ανάκαμψη από την πανδημία άνιση και ατελής, χαρακτηρίζοντας ως πολύ σοβαρό ζήτημα αυτή την ανομοιορφία.
Σημειώνεται πως ο Powell επανέλαβε την προσδοκία ότι η αναμενόμενη αύξηση του πληθωρισμού για φέτος θα είναι προσωρινή, σημειώνοντας χαρακτηριστικά πως έχουμε τα εργαλεία για να οδηγήσουμε τον πληθωρισμό στο 2% εφόσον χρειαστεί.
wall_1.JPG
ΗΠΑ: Άνοδος 1% στον δείκτη τιμών παραγωγού τον Μάρτιο

Μεγαλύτερη άνοδο από τις προβλέψεις των αναλυτών κατέγραψαν οι τιμές παραγωγού στις ΗΠΑ τον Μάρτιο, σε μια ακόμα ένδειξη ότι αυξάνονται οι πληθωριστικές πιέσεις
Το υπουργείο Εργασίας ανακοίνωσε ότι ο δείκτης τιμών παραγωγού ενισχύθηκε 1% σε μηνιαία βάση.
Οι αναλυτές ανέμεναν ότι ο δείκτης θα σημειώσει άνοδο 0,5% τον Μάιο.

Στα μέσα Ιουλίου η ανοσία της αγέλης στην ΕΕ – Από Μάιο τα ταξίδια για τους Βρετανούς

Αν και η Ευρώπη υπολείπεται σημαντικά στους εμβολιασμούς κατά του κορωνοϊού έναντι της Μεγάλης Βρετανίας – έχει εμβολιάσει πάνω από τους μισούς Βρετανούς – και των ΗΠΑ, όπου εκτιμάται ότι έχει εμβολιαστεί τουλάχιστον το 25% των Αμερικάνων, οι αρμόδιες αρχές εκτιμούν ότι έως τα μέσα Ιουλίου θα έχει επιτευχθεί ανοσία αγέλης στα κράτη – μέλη της ΕΕ.
Συγκεκριμένα, ο αρμόδιος για τους εμβολιασμούς στην ΕΕ, Thierry Breton υποστήριξε ότι έως τα μέσα Ιουλίου θα έχουν διατεθεί όλες εκείνες οι αναγκαίες δόσεις έτσι ώστε να επιτευχθεί η ανοσία του 70% του ευρωπαϊκού πληθυσμού.
Την ίδια στιγμή, η κυβέρνηση του Boris Johnson στέλνει το μήνυμα στους Βρετανούς ότι τώρα μπορούν να αρχίσουν να σκέφτονται τις καλοκαιρινές τους διακοπές, με τον υπουργό Υποδομών, Grant Shapps να αναφέρει πως σύντομα, πιθανότατα μέσα στον Μάιο θα επιτραπούν τα ταξίδια και θα δοθεί μια λίστα σχετικά με την επιδημιολογική εικόνα της κάθε χώρας.
Στις ΗΠΑ οι εμβολιασμοί «τρέχουν» με ιδιαίτερη ταχύτητα καθώς εκτιμάται ότι πάνω από ένας στους τρεις Αμερικάνους έχει κάνει τουλάχιστον μια δόση εμβολίου ενώ μεγάλη ανησυχία επικρατεί σε Ινδία, Βραζιλία και Λατινική Αμερική όπου και καταγράφεται τεράστια αναζωπύρωση της επιδημίας του ιού.

Νευρικότητα στις ευρωπαϊκές αγορές προκαλεί η καθυστέρηση των εμβολιασμών

Με μικρές μεταβολές έκλεισαν τα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια μετά τα χθεσινά τους ιστορικά υψηλά καθώς οι επενδυτές συνεχίζουν να αξιολογούν την πορεία της παγκόσμιας ανάκαμψης εν μέσω εντεινόμενων ανησυχιών ότι οι ταχύτεροι ρυθμοί ανάπτυξης θα μπορούσαν να αναζωπυρώσουν τον πληθωρισμό.
Καταστροφική για την Ευρώπη χαρακτηρίζει η Isabel Schnabel από την ΕΚΤ ενδεχόμενη επ' αόριστο καθυστέρηση στην εκταμίευση κεφαλαίων από το Ταμείο Ανάκαμψης λόγω της προσφυγής στο Ομοσπονδιακό Συνταγματικό Δικαστήριο στην Καρλσρούη.
«Δεν είναι δικό μου θέμα να κάνω σχόλιο για το γερμανικό συνταγματικό δικαστήριο, αλλά θα ήταν οικονομική καταστροφή για την Ευρώπη αν η εκταμίευση των κεφαλαίων καθυστερούσε επ' αόριστο.
Αν γινόταν αυτό, η Ευρώπη θα έπρεπε να σκεφθεί εναλλακτικές λύσεις, αλλά αυτό θα μπορούσε να πάρει κάποιο χρόνο» δήλωσε η Schnabel, μέλος της Εκτελεστικής Επιτροπής της ΕΚΤ, σε συνέντευξη στο περιοδικό Der Spiegel.
Το γεγονός ότι το Ταμείο Ανάκαμψης και τα εθνικά προγράμματα στήριξης θα οδηγήσουν σε σημαντική αύξηση των επιπέδων χρέους των χωρών δεν αποτελεί πρόβλημα, είπε η Schnabel, εφόσον οι δαπάνες ενισχύσουν τη βιώσιμη οικονομική ανάπτυξη.
«Η αύξηση στο δημόσιο χρέος είναι αναπόφευκτη και εύλογη λόγω της κρίσης του αιώνα, ενόσω οι δαπάνες ενισχύουν με βιώσιμο τρόπο την ανάπτυξη», δήλωσε η Schnabel.
Το γερμανικό συνταγματικό δικαστήριο ανέστειλε την επικύρωση του Ταμείου Ανάκαμψης της ΕΕ τον περασμένο μήνα, δηλώνοντας ότι εξετάζει την προσφυγή κατά του σχεδίου ενίσχυσης των επενδύσεων με δανεισμό.
Σε αρνητική αναθεώρηση των προβλέψεών της για την αύξηση του ΑΕΠ το 2021 προχώρησε η κυβέρνηση της Ισπανίας την Παρασκευή 9 Απριλίου 2021 εν όψει των συνεπειών του τρίτου κύματος της πανδημίας στο πρώτο τρίμηνο του έτους ενώ επιπλέον αρνητικό αντίκτυπο αναμένεται να έχουν και οι καθυστερήσεις που καταγράφονται όσον αφορά το Ταμείο Ανάκαμψης, σύμφωνα με δημοσίευμα του πρακτορείο Reuters την Παρασκευή 9 Απριλίου 2021
Σύμφωνα με τις προβλέψεις το Ακαθάριστο Εγχώριο Προϊόν θα αυξηθεί 6,5% το 2021, από την προηγούμενη εκτίμηση που είχε εύρος 7,2% -9,8%, σύμφωνα με δηλώσεις της υπουργού Οικονομίας Nadia Calvino Τύπου.

Γερμανία: Απρόσμενη πτώση 1,6% στη βιομηχανική παραγωγή τον Φεβρουάριο του 2021

Απρόσμενη πτώση 1,6% σημείωσε η βιομηχανική παραγωγή στη Γερμανία τον Φεβρουάριο, σε μηνιαία βάση.
Οι αναλυτές ανέμεναν άνοδο, σύμφωνα με το Reuters.
Όπως ανακοίνωσε η Ομοσπονδιακή Στατιστική Υπηρεσία Destatis, η βιομηχανική παραγωγή υποχώρησε 6,4% σε ετήσια βάση.
Η παραγωγή κεφαλαιουχικών αγαθών υποχώρησε κατά 3,2% και η παραγωγή ενδιάμεσων αγαθών κατά 1%.
Η παραγωγή καταναλωτικών αγαθών αυξήθηκε κατά 0,2%.

Αύξηση στις εξαγωγές

Οι γερμανικές εξαγωγές αυξήθηκαν τον Φεβρουάριο, ενισχυμένες από την αύξηση του εμπορίου με την Κίνα σε ένα νέο σημάδι ότι τα εργοστάσια απασχολούνται στη μεγαλύτερη οικονομία της Ευρώπης παρά την αναμενόμενη μείωση της συνολικής παραγωγής που σχετίζεται με πανδημία το πρώτο τρίμηνο.
Οι εποχικά προσαρμοσμένες εξαγωγές αυξήθηκαν κατά 0,9% μετά από μια αναθεωρημένη αύξηση 1,6% τον Ιανουάριο, σύμφωνα με την Ομοσπονδιακή Στατιστική Υπηρεσία.
Οι εισαγωγές αυξήθηκαν 3,6% μετά από πτώση 3,5% τον προηγούμενο μήνα.
Δημοσκόπηση του Reuters είχε δείξει αύξηση 1,0% στις εξαγωγές και αύξηση 2,4% στις εισαγωγές.
Το εμπορικό πλεόνασμα συρρικνώθηκε στα 19,1 δισεκατομμύρια ευρώ. Κατά τη διάρκεια του έτους, οι εξαγωγές προς την Κίνα αυξήθηκαν κατά 25,7%.

Πτώση στην Ασία

Πτώση κατέγραψαν οι αγορές της Ασίας, μετά την αύξηση του πληθωρισμού στην Κίνα.
Ο δείκτης τιμών καταναλωτή στην Κίνα αυξήθηκε 0,4% τον Μάρτιο σε ετήσια βάση, ξεπερνώντας τις εκτιμήσεις των αναλυτών.
Ο Asia Dow υποχωρούσε 0,5% στις 4.007 μονάδες.
Στο Τόκιο, ο δείκτης Nikkei 225 έκλεισε με άνοδο +0,20% στις 29.768 μονάδες.
Ο ευρύτερος δείκτης Topix, ο οποίος θεωρείται πιο ενδεικτικός της γενικής τάσης, έκλεισε με άνοδο +0,39%, στις 1.959 μονάδες.
Ο Hang Seng στο Χονγκ Κονγκ υποχώρησε -1% στις 28.695 μονάδες.
Στην Κίνα ο Shanghai Composite κατέγραψε απώλειες -0,9% στις 3.450 μονάδες.
Ο Sensex σημείωσε πτώση -0,5% στις 49.521 μονάδες.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης