Τελευταία Νέα
Πολιτική

Το κρίσιμο διήμερο, η πορεία των εμβολιασμών και τα 3 μέτωπα της κυβέρνησης μετά το άνοιγμα της οικονομίας

Το κρίσιμο διήμερο, η πορεία των εμβολιασμών και τα 3 μέτωπα της κυβέρνησης μετά το άνοιγμα της οικονομίας
Η κυβέρνηση περιμένει να ανταποκριθούν όλοι στο ρόλο τους και να τηρηθούν τα αυστηρά μέτρα κατά του συνωστισμού στα εμπορικά καταστήματα.
Σχετικά Άρθρα

Η πιο κρίσιμη μέρα της αντίστροφης μέτρησης για το οριστικό άνοιγμα της αγοράς είναι η σημερινή 10/4 καθώς το Σάββατο παραδοσιακά υπάρχει μεγαλύτερη κίνηση στις αγορές.
Η κυβέρνηση περιμένει να ανταποκριθούν όλοι στο ρόλο τους και να τηρηθούν τα αυστηρά μέτρα κατά του συνωστισμού στα εμπορικά καταστήματα.

Κρίσιμο τεστ για την πορεία της πανδημίας αυτό το διήμερο

Και από τους πολίτες που θα μπορούν να κινηθούν από δήμο σε δήμο για να πραγματοποιήσουν τα ψώνια τους και από τους καταστηματάρχες που θα κλιθούν να βάλουν σε μία τάξη τον μεγάλο όγκο των καταναλωτών. Άλλωστε, παρ’ όλες τις αντιρρήσεις από τους ειδικούς η πολιτική ηγεσία αποφάσισε να ανοίξει το λιανεμπόριο στην Θεσσαλονίκη και την Αχαΐα αλλά και τα πρακτορεία του ΟΠΑΠ δίνοντας μία πραγματική ευκαιρία παρά το επιφορτισμένο επιδημιολογικό βάρος στις περιοχές αυτές.
Ωστόσο, δεν άνοιξαν τα εμπορικά κέντρα και αυτό δείχνει ότι τα κυβερνητικά στελέχη μετράνε ιδιαίτερα τις εισηγήσεις των ειδικών που λένε ότι πρέπει να γίνει πιο αργά το περαιτέρω άνοιγμα της αγοράς.
Ωστόσο, το κύριο μέλημα της κυβέρνησης στο διάστημα αυτών των 35 περίπου ημερών είναι το εξής: Πρώτον, να προχωρήσουν οι εμβολιασμοί παρ’ όλες τις δυσκολίες που έχουν παρουσιαστεί με την άρνηση αρκετών να εμβολιαστούν με το εμβόλιο της AstraZeneca.
Στην κυβέρνηση θέτουν 2 σημαντικές ημερομηνίες: Η μία μέχρι τέλος του Απριλίου όπου ολοκληρώνεται ο εμβολιασμός των ευπαθών ομάδων και η ολοκλήρωση των εμβολιασμών για όλους από 60 ετών και πάνω.

Εμβολιασμοί και σταδιακό άνοιγμα χωρίς αρνητική επίδραση στο ιικό φορτίο

Ο πρωθυπουργός, βλέποντας να μεγαλώνει η δυσπιστία για τους εμβολιασμούς, αποφάσισε να δει τους συνταξιούχους του ιδιωτικού και του δημόσιου τομέα για να εκπέμψει ένα μήνυμα σιγουριάς για την συνέχεια των εμβολιασμών τονίζοντας ότι όσοι σε αυτή την ηλικία πέθαναν από κορονοιό δεν είχαν εμβολιαστεί.
Από εκεί και πέρα, το εμβολιαστικό πρόγραμμα θα συνεχιστεί από τα τέλη Μαίου σε όσους πολίτες είναι κάτω από 59 ετών ενώ το Μάιο θα εμβολιαστούν και οι επαγγελματικές ομάδες που σχετίζονται με τον τουρισμό (λιανεμπόριο, εστίαση, τουριστικές επιχειρήσεις).
Μέσα Ιουνίου θα αρχίσει να εμβολιάζεται και ο γενικός πληθυσμός.
Τους επόμενους μήνες η χωρα θα δεχτεί πληθώρα εμβολίων από όλες τις εταιρείες.

Τι εμβόλια παραλάβουμε το επόμενο διάστημα

Συγκεκριμένα:

  • Η Pfizer έχει δώσει πλάνο με 1.550.000 δόσεις τον Μάιο και 1.700.000 δόσεις τον Ιούνιο.
  • Η Johnson & Johnson 70.000 δόσεις τον Απρίλιο, 300.000 δόσεις τον Μάιο και 960.000 δόσεις τον Ιούνιο.
  • Η Astrazeneca από 450.000 δόσεις τους μήνες Απρίλιο, Μάιο και Ιούνιο.
  • Η Moderna έχει επιβεβαιώσει άλλες 100.000 δόσεις.

Το δεύτερο μέλημα της κυβέρνησης, είναι η χρήση και η απόδοση των self test ειδικά στα σχολεία αλλά γενικότερα η επίδραση που θα έχει η λειτουργία των λυκείων στην πορεία της πανδημίας.
Αποτελεί το δεύτερο μεγάλο τεστ του Απριλίου.
Το πρώτο με το άνοιγμα των κομμωτηρίων και μετά το άνοιγμα του λιανεμπορίου έδειξε ότι δεν επέδρασε αρνητικά στο επιδημιολογικό φορτίο.
Το δείχνει και η εξέταση λυμάτων στην Αττική.

Πολιτικό το δίλλημα για το «ελεύθερο» Πάσχα

Από εκεί και πέρα, ο γρίφος του Πάσχα δείχνει ότι τα επιστημονικά δεδομένα δεν συμφωνούν με το άνοιγμα των μετακινήσεων.
Υπάρχει μία σχετική άρνηση και προβληματισμός από μερίδα επιστημόνων μεταξύ των οποίων και ο Σωτήρης Τσιόδρας, η γνώμη του οποίου κατέχει ιδιαίτερα βαρύνουσα σημασία για τις αποφάσεις της κυβέρνσησης.
Ωστόσο η κυβέρνηση συνεχίζει να μην κλείνει το ζήτημα και να υποστηρίζει ότι θα το εξετάσει λίγες μέρες πριν την Κυριακή των Βαΐων.
Μόνο με πολιτική απόφαση που θα συνεκτιμήσει και την γενικότερη κατάσταση του πληθυσμού, μπορεί να «σώσει» το φετινό Πάσχα.
Αλλά, στελέχη της κυβέρνησης τονίζουν με νόημα, ότι τουλάχιστον θα είναι ανοικτά τα μαγαζιά για ψώνια…

3 μεγάλα ανοικτά μέτωπα για την κυβέρνηση σε κοινωνία και οικονομία

Τέλος, ο ερχομός του Μαΐου θα είναι ένα μεγάλο crash test για την κυβέρνηση που θα πρέπει να βγει και αυτή από το «κυβερνητικό lockdown» που έχει τεθεί. Το άνοιγμα της οικονομίας και η επιστροφή της κανονικότητας στην κοινωνική και πολιτική ζωή ενέχει μεγάλα μέτωπα.
Στο Μέγαρο Μαξίμου μιλούν για 3 καυτά μέτωπα:
1. Το μέτωπο της νεολαίας που ανάγεται στα θέματα Παιδείας και ιδιαίτερα στο ζήτημα της πανεπιστημιακής αστυνομίας.
Θέλει ειδική αντιμετώπιση διότι φαίνεται ότι έχει δημιουργηθεί ένα ρήγμα με τη νεολαία που εκτός από ενεργό κοινωνικό σώμα, παίζει ρόλο και στις μετακινήσεις του εκλογικού σώματος.
2. Το μέτωπο των εργασιακών, το οποίο θα αναζωπυρωθεί για τα καλά με το νομοσχέδιο που έρχεται στα μέσα Μαΐου.
Θα τεθούν πολλές αλλαγές (ωράριο, συνδικαλισμός, υπερωρίες, ψηφιακή κάρτα/ψηφιακό ωράριο, εργασίες Κυριακή κ.α).
Ενα ολόκληρο απαρχαιωμένο σύστημα αλλάζει σύμφωνα με τις ντιρεκτίβες που επιφέρει στην ελληνική οικονομία το μεγαλόπνοο Εθνικό Σχέδιο Ανάκαμψης.
3. Το μέτωπο των λουκέτων στην αγορά θα έρθει επί τάπητος όταν ανοίξει η αγορά.
Ειδικοί και αναλυτές θεωρούν ότι η εικόνα που παρουσιάζει τώρα η χαμηλωμένη ανεργία θα αλλάξει.
Πολύς κόσμος της εργασίας βρίσκεται σε αναστολή εργασίας και άρα δεν μπορεί να απολυθεί.
Η συνέχιση, όμως, της οικονομικής δραστηριότητας θα είναι δύσκολη για κάποιους.
Ειδικά για όσους δεν έχουν συσχετιστεί με τις μεγάλες ψηφιακές αλλαγές.
Αναμένονται λουκέτα και απολύσεις, αλλά αυτό ίσως φανεί από τον φθινόπωρο.
Σε κάθε περίπτωση η κυβέρνηση με τα έκτακτα πακέτα θα στηρίξει συγκεκριμένες επαγγελματικές ομάδες που επλήγησαν.
Δεν είναι μόνο το πακέτο για την εστίαση και το πακέτο για τις κλειστές επιχειρήσεις Απριλίου. Κυβερνητικά στελέχη υπολογίζουν νέα ειδικά πακέτα για επαγγελματίες που δεν μπόρεσαν να λειτουργήσουν όλο αυτό το διάστημα και επλήγησαν πραγματικά.

Σωτήρης Πίκουλας
sotirispikoulas@gmail.com

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης