Τελευταία Νέα
Διεθνή

Lagarde (ΕΚΤ): Ισχυρή ανάκαμψη στην Ευρωζώνη το β’ τρίμηνο του 2021, οι ΗΠΑ θα πετύχουν τον στόχο του πληθωρισμού

Lagarde (ΕΚΤ): Ισχυρή ανάκαμψη στην Ευρωζώνη το β’ τρίμηνο του 2021, οι ΗΠΑ θα πετύχουν τον στόχο του πληθωρισμού
Ισχυρή ανάκαμψη της Ευρωζώνης «βλέπει» για το β' τρίμηνο του 2021 η πρόεδρος της ΕΚΤ, Christine Lagarde
Σχετικά Άρθρα

Ισχυρή ανάκαμψη της οικονομικής δραστηριότητας «βλέπει» για την Ευρωζώνη η πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, Christine Lagarde, σύμφωνα με όσα δήλωσε στις 9 Απριλίου 2021 στο αμερικανικό ειδησεογραφικό δίκτυο CNBC.
Παράλληλα, αναφέρθηκε στις ΗΠΑ, για τις οποίες εμφανίστηκε πεπεισμένη ότι θα «πιάσουν» τον στόχο του πληθωρισμού σύντομα. 
Ειδικότερα, παρά τις δυσκολίες που έχουν προκύψει λόγω της πανδημικής κρίσης, η Ευρωπαϊκή Ένωση θα καταγράψει ισχυρή ανάπτυξη αργότερα μέσα στον χρόνο.
Και ενώ πολλές ευρωπαϊκές χώρες τελούν ακόμη υπό δρακόντεια περιοριστικά για την αποτροπή εξάπλωσης της πανδημίας, η Lagarde είναι αισιόδοξη ότι τα πράγματα θα βελτιωθούν άρδην.
«Πλέον βλέπουμε φως στην άκρη του τούνελ.
Δεν είναι κοντά, ωστόσο μπορούμε να το δούμε.
Πρέπει να δώσουμε ακόμη κάποιες μάχες και να σημειώσουμε νίκες» είπε, συμπληρώνοντας ότι στο β’ εξάμηνο του 2021 η ευρωπαϊκή ανάκαμψη θα είναι θεαματική.
Σύμφωνα με τις εαρινές προβλέψεις του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου, η οικονομία της ΕΕ θα «τρέξει» με ρυθμό +4,4%.
Στον αντίποδα, οι ΗΠΑ θα αναπτυχθούν κατά +6,4%.
Υπενθυμίζεται ότι το 2020 τόσο η ΕΕ όσο και οι ΗΠΑ είχαν ύφεση -6,6% και -3,5%, αντίστοιχα.

Επιτυχημένο το εμβολιαστικό πρόγραμμα στις ΗΠΑ

Σε ό,τι αφορά τις ΗΠΑ, η κυρία Lagarde υποστηριξε πως το εμβολιαστικό πρόγραμμα διεξάγεται με επιτυχία, ενώ μεγάλη βοήθεια στην αμερικανική οικονομία έχουν προσφέρει μέχρι τώρα τα 5 τρισεκατομμύρια δημοσιονομικής τόνωσης.
Την ίδια στιγμή, η κυβέρνηση Biden έχει προαναγγείλει άλλο ένα κολοσσιαίο πακέτο μέτρων για τις υποδομές, ύψους 2,2 τρισεκ. δολ.
Τόσο η ΕΚΤ όσο και η Ομοσπονδιακή Τράπεζα των ΗΠΑ έχουν παράσχει μεγάλη νομισματική υποστήριξη διαμορφώνοντας ένα περιβάλλον χαμηλών επιτοκίων, αλλά με την εφαρμογή άνευ προηγουμένων προγραμμάτων ποσοτικής χαλάρωσης. 
Και παρότι πολλοί οικονομολόγοι και αναλυτές διατύπωσαν ενστάσεις για αυτές τις κινήσεις πολιτικής, η Lagarde είπε ότι αναμένει από τη Fed να πραγματοποιήσει τους στόχους πολύ πριν από την ΕΚΤ.
«Βρισκόμαστε σε μια τελείως διαφορετική κατάσταση.
Ξέρετε, οι ΗΠΑ πιθανότατα θα επιτύχουν τον στόχο για τον πληθωρισμό μάλλον σύντομα, παρότι η Ευρώπη είναι ακόμη πολύ μακριά από αυτό».
Πρόσθεσε δε ότι η προσέγγιση της ΕΚΤ στη νομισματική πολιτική χαρακτηρίζεται από «πλήρη ευελιξία.
Αποφασίσαμε δύο φορές να επεκτείνουμε το QE και το κάναμε.
Εάν είναι απαραίτητο, θα το ξανακάνουμε.
Εάν κριθεί απαραίτητο να ξοδέψουμε περισσότερα, θα το κάνουμε.
Εάν μπορούμε να ξοδέψουμε λιγότερα επειδή η κατάσταση βελτιώνεται, θα το κάνουμε επίσης».
Τέλος, η Christine Lagarde επεσήμανε ότι εμβολιαστικό πρόγραμμα καθυστερεί στην ΕΕ, ωστόσο υπάρχει αποφασιστικότητα και θα υπάρξει ανοσία της αγέλης (70%) μέχρι το καλοκαίρι.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης