Τελευταία Νέα
Διεθνή

ΠΟΥ: «Σκανδαλώδης ανισορροπία» στη διανομή εμβολίων - Το Johnson & Johnson ερευνάται για θρομβώσεις - Τον Ιούλιο η ανοσία αγέλης

ΠΟΥ: «Σκανδαλώδης ανισορροπία» στη διανομή εμβολίων - Το Johnson & Johnson ερευνάται για θρομβώσεις - Τον Ιούλιο η ανοσία αγέλης
Έρευνες γύρω από περιστατικά θρόμβωσης σε άτομα που έκαναν το εμβόλιο της Johnson & Johnson ξεκινά η ευρωπαϊκή αρχή φαρμάκων EMA

Υπάρχει μια «σκανδαλώδης ανισορροπία» στη διανoμή των εμβολίων κατά της COVID-19 παγκοσμίως, δήλωσε στις 9/4 ο γενικός διευθυντής του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας, Tedros Adhanom Gebreyesus
Έρευνες γύρω από περιστατικά θρόμβωσης σε άτομα που έκαναν το εμβόλιο της Johnson & Johnson ξεκινά η ευρωπαϊκή αρχή φαρμάκων EMA, ενώ παράλληλα διευρύνει την έρευνά της για το εμβόλιο της AstraZeneca για να συμπεριλάβει περιστατικά αιμορραγίας, σύμφωνα με δημοσίευμα του Reuters Παρασκευή 9 Απριλίου 2021.
Αν και η Ευρώπη υπολείπεται σημαντικά στους εμβολιασμούς κατά του κορωνοϊού έναντι της Μεγάλης Βρετανίας – έχει εμβολιάσει πάνω από τους μισούς Βρετανούς – και των ΗΠΑ, όπου εκτιμάται ότι έχει εμβολιαστεί τουλάχιστον το 25% των Αμερικάνων, οι αρμόδιες αρχές εκτιμούν ότι έως τα μέσα Ιουλίου θα έχει επιτευχθεί ανοσία αγέλης στα κράτη – μέλη της ΕΕ.

Η επιδημία με μια ματιά:
•Τα κρούσματα σε παγκόσμιο επίπεδο ανέρχονται σε 134.321.953 και οι νεκροί 2.907.968
• Πρώτες σε κρούσματα και νεκρούς οι ΗΠΑ με 31.064.031 κρούσματα και 560.855 νεκρούς
• Δεύτερη σε νεκρούς η Βραζιλία με 345.025 και σε κρούσματα με 13.279.857
• Τρίτο σε νεκρούς το Μεξικό με 206.146 και τέταρτη η Ινδία με 167.642
• Τέταρτη παγκοσμίως σε κρούσματα η Γαλλία με 5.000.309
• Πέμπτη η Ρωσία με 4.572.053 και έκτη η Μεγάλη Βρετανία με 4.385.538
• Έβδομη η Ιταλία με 3.736.526 και όγδοη η Τουρκία με 3.745.657
• Ένατη η Ισπανία με 3.347.512 και δέκατη η Γερμανία με 2.977.230
δσαδδφασδφαδασ.jpg
ΠΟΥ: «Σκανδαλώδης ανισορροπία» στη διανομή των εμβολίων κατά του Covid 19

Υπάρχει μια «σκανδαλώδης ανισορροπία» στη διανoμή των εμβολίων κατά της COVID-19 παγκοσμίως και οι περισσότερες χώρες δεν έχουν επαρκείς δόσεις για να καλύψουν τις ανάγκες των ομάδων υψηλού κινδύνου, δήλωσε 9/4 ο γενικός διευθυντής του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας, Tedros Adhanom Gebreyesus.
«Κατά μέσο όρο στις χώρες υψηλού εισοδήματος, σχεδόν ένας στους τέσσερις πολίτες εμβολιάζεται κατά της COVID-19.
Στις χώρες χαμηλού εισοδήματος, η αναλογία αυτή είναι ένας στους πάνω από 500», δήλωσε κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου.

ΕΜΑ: Ερευνάται για θρομβώσεις και το εμβόλιο της Johnson & Johnson

Έρευνες γύρω από περιστατικά θρόμβωσης σε άτομα που έκαναν το εμβόλιο της Johnson & Johnson ξεκινά η ευρωπαϊκή αρχή φαρμάκων EMA, ενώ παράλληλα διευρύνει την έρευνά της για το εμβόλιο της AstraZeneca για να συμπεριλάβει περιστατικά αιμορραγίας, σύμφωνα με δημοσίευμα του Reuters Παρασκευή 9 Απριλίου 2021.
Όπως έκανε γνωστό η European Medicines Agency, έχουν καταγραφεί τέσσερα σοβαρά περιστατικά σπάνιων θρόμβων και χαμηλών αιμοπεταλίων, εκ των οποίων ένα ήταν θανατηφόρο, σε άτομα που είχαν κάνει το εμβόλιο της μονάδας Janssen της Johnson & Johnson.
Παράλληλα, έχουν καταγραφεί πέντε περιστατικά του συνδρόμου τριχοειδούς διαρροής, κατόπιν του εμβολιαμού με το σκεύασμα της AstraZeneca.
δδδ.jpg
Στα μέσα Ιουλίου η ανοσία της αγέλης στην ΕΕ

Στα μέσα Ιουλίου αναμένεται να έχει επιτευχθεί η ανοσία της αγέλης στην ΕΕ.
Σε δηλώσεις του ο αρμόδιος για τους εμβολιασμούς στην ΕΕ, Thierry Breton υποστήριξε πως έως τα μέσα Ιουλίου θα έχουν χορηγηθεί όλες εκείνες οι δόσεις εμβολίων έτσι ώστε να έχει εμβολιαστεί το 70% του ευρωπαϊκού πληθυσμού.
Όπως είπε ο Breton, από τη στιγμή που παράγονται τα εμβόλια, εναπόκειται στο κάθε κράτος – μέλος το πώς θα διανείμει τα εμβόλια.
Μετά το σάλο που προκλήθηκε με το εμβόλιο της AstraZeneca, ο Breton είπε πως πρόκειται για ένα καλό εμβόλιο και πως έχει εμπιστοσύνη στην εταιρεία που το παράγει, ενώ ερωτηθείς για το ρωσικό εμβόλιο Sputnik V, είπε πως η έγκριση του εξαρτάται από τις αρμόδιες ευρωπαϊκές ρυθμιστικές αρχές.

Ιταλία: Κάμπτεται αργά το τρίτο κύμα της πανδημίας, αύξηση νέων κρουσμάτων στα 18.938 (9/4)

Το τελευταίο εικοσιτετράωρο, στην Ιταλία καταγράφηκαν 18.938 κρούσματα κορωνοϊού και 718 άνθρωποι έχασαν την ζωή τους, σύμφωνα με το ρεπορτάζ του Reuters την Παρασκευή 9 Απριλίου 2021.
Πραγματοποιήθηκαν 362.973 διαγνωστικά τεστ, το 5,2% από τα οποία προέκυψε θετικό.
Στις 8 Απριλίου, το αντίστοιχο ποσοστό ήταν 4,7%, τα περιστατικά 17.221 και 487 άνθρωποι έχασαν την μάχη με τον ιό.
Σύμφωνα με το Ανώτατο Ινστιτούτο Υγείας της Ιταλίας, το υψηλότερο σημείο διάδοσης του ιού έχει πλέον ξεπερασθεί, και αργά αλλά σταθερά το «τρίτο κύμα» του κορωνοϊού στην χώρα άρχισε να αποδυναμώνεται.
Ο εθνικός δείκτης μετάδοσης του ιού Rt είναι 0,92, δηλαδή στο επίπεδο που βρισκόταν πριν από δυο μήνες.
Σε όλη την ιταλική επικράτεια, το 42% των κλινών των μονάδων εντατικής θεραπείας καταλαμβάνουν ασθενείς με covid-19.
O σημερινός, ιδιαίτερα υψηλός αριθμός των νεκρών οφείλεται -- σύμφωνα με διευκρινίσεις-- και στο γεγονός ότι στη Σικελία τις περασμένες ημέρες δεν είχε καταγραφεί ο συνολικός αριθμός των θανάτων.
Σε σχέση με χθες, τέλος, στις ΜΕΘ της Ιταλίας οι ασθενείς με κορωνοϊό είναι 60 λιγότεροι, ενώ στους νοσοκομειακούς θαλάμους είναι 705 λιγότεροι.

Γαλλία: Άνοιξε το μεγαλύτερο εμβολιαστικό κέντρο στη Νίκαια

Τους 5.000 ανθρώπους την ημέρα θα έχει τη δυνατότητα να εμβολιάζει το μεγαλύτερο κέντρο μαζικών εμβολιασμών κατά της Covid-19 στη Γαλλία, το οποίο εγκαινιάστηκε σήμερα από τις δημοτικές αρχές της Νίκαιας.
Οι αίθουσες του εκθεσιακού κέντρου της πόλης μετατράπηκαν σε ένα τεράστιο εμβολιαστικό κέντρο, έξω από το οποίο ο κόσμος σχημάτιζε ουρές, τηρώντας τους κανόνες κοινωνικής αποστασιοποίησης, περιμένοντας τη σειρά του για να κάνει το εμβόλιο, την ώρα που σημειώνονται 740 νέα κρούσματα ανά 100.000 κατοίκους στην περιοχή.
Μια τριμελής μπάντα της πυροσβεστικής έπαιζε πατριωτική γαλλική μουσική, προκειμένου να διασκεδάζει τους ανθρώπους ενώ περίμεναν στις ουρές και ο δήμαρχος της πόλης Christian Estrosi, επισκέφθηκε το κέντρο για να ενθαρρύνει τους πολίτες.
Το γραφείο του ανέφερε πως 5.200 άνθρωποι έχουν εγγραφεί για να εμβολιαστούν στο κέντρο αυτό, το οποίο χρησιμοποιεί το εμβόλιο κατά της Covid-19 της Pfizer.
Ακόμα επισημαίνει ότι καμία άλλη εγκατάσταση εμβολιασμών κατά της Covid-19 στη Γαλλία δεν έχει την ίδια χωρητικότητα με το κέντρο της Νίκαιας.

ECDC: Πάνω από 100 εκατομμύρια δόσεις εμβολίων έχουν παραδοθεί στην ΕΕ

Περισσότερες από 100 εκατ. δόσεις εμβολίων κατά του κορωνοϊού παραδόθηκαν στην Ευρώπη και αναμένεται να δώσουν ώθηση στο αργοπορημένο πρόγραμμα εμβολιασμών των κρατών μελών της, σύμφωνα με την εβδομαδιαία έκθεση του European Centre for Disease Prevention and Control (ECDC) την οποία επικαλείται δημοσίευμα του Reuters την Παρασκευή 9 Απριλίου 2021.
Συνολικά 104 εκατ. δόσεις εστάλησαν στις χώρες της Ε.Ε. και του Ευρωπαϊκού Οικονομικού Χώρου, κάτι που αντιστοιχεί σε 27,7 δόσεις ανά 100 κατοίκους.
Σημειώνεται ότι στις χώρες της Ε.Ε. έχουν χορηγηθεί έως σήμερα 82 εκατομμύρια δόσεις.
Πρόκειται για κάποια καλά νέα σχετικά με το ευρωπαϊκό πρόγραμμα εμβολιασμών, το οποίο παρουσιάζει σημαντική υστέρηση σε σύγκριση με τα αντίστοιχα σε Ισραήλ, Βρετανία και ΗΠΑ.
Ως γνωστόν, η Ευρώπη πόνταρε πολλά στο εμβόλιο της AstraZeneca, το οποίο εκτός του ότι παρουσιάζει προβλήματα στην παραγωγή, αντιμετωπίζεται τώρα με επιφυλακτικότητα από πολλούς, αφότου διαπιστώθηκε ότι σε σπάνιες περιπτώσεις προκαλεί παρενέργειες ενώ δεν επιτεύχθηκε ομοφωνία όσον αφορά τη διαμόρφωση κοινής στάσης.
Πάντως, οι εμβολιασμοί στην Ευρώπη φαίνεται να επιταχύνονται τελευταία, με τη Γερμανία να σημειώνει ημερήσιο ρεκόρ με πάνω από 700.000 δόσεις την Πέμπτη 8 Απριλίου 2021, αφότου επιστράτευσε τους οικογενειακούς γιατρούς για να ενισχύσει τα εμβολιαστικά της κέντρα.
Κατά μέσο όρο, το 16% των ενηλίκων στην Ευρώπη έχει κάνει την πρώτη δόση και το 6,7% είναι πλήρως εμβολιασμένο.
Αντίστοιχα, τουλάχιστον μία δόση του εμβολίου έχει κάνει το 62% των Ισραηλινών, το 47% των Βρετανών και το 34% των Αμερικανών.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης