Τελευταία Νέα
Ενέργεια

Αλεξάνδρα Σδούκου (Γενική Γραμματέας Ενέργειας και Ορυκτών Πρώτων Υλών): Το νέο ενεργειακό τοπίο μετά την πανδημία

Αλεξάνδρα Σδούκου (Γενική Γραμματέας Ενέργειας και Ορυκτών Πρώτων Υλών): Το νέο ενεργειακό τοπίο μετά την πανδημία
Για την ευκαιρία βιώσιμης επανεκκίνησης κάνει λόγο η Αλεξάνδρα Σδούκου Γενική Γραμματέας Ενέργειας και Ορυκτών Πρώτων Υλών

Για περισσότερο από ένα χρόνο η δημόσια προσοχή έχει επικεντρωθεί, στο σύνολό της, στην πανδημία του νέου κορωνοϊού και στις επιπτώσεις της στη δημόσια υγεία, την κοινωνία και την οικονομία.
Για «αόρατη», η Covid-19 επέφερε τελικά πολύ σοβαρά πλήγματα.

Ενόψει της ημέρας που η ανθρωπότητα θα αποτινάξει τα δεσμά της πανδημίας και θα αφεθεί να προχωρήσει με τα σχέδιά της για το μέλλον, οφείλουμε από την πλευρά μας, ως Υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας, να δώσουμε απαντήσεις για το πώς και με ποιους τρόπους θα μπορέσει η χώρα να πορευτεί στο νέο ενεργειακό τοπίο που έχουμε συνδιαμορφώσει με τους Ευρωπαίους εταίρους μας.

Η ευκαιρία βιώσιμης επανεκκίνησης

Η κούρσα της οικονομικής ανάκαμψης από τις συνέπειες της Covid-19 είναι μια ευκαιρία βιώσιμης επανεκκίνησης, αρκεί να μην γίνει με όρους «business as usual».
Η Ελλάδα δεν ξεκινά σε αυτή την κούρσα από το «μηδέν».
Η επιλογή της ελληνικής κυβέρνησης, και προσωπικά του Πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη, να βάλει στην καρδιά της στρατηγικής της την καταπολέμηση των συνεπειών της κλιματικής αλλαγής επιβεβαιώνεται.

Πολύτιμο εργαλείο για την υλοποίηση του σχεδιασμού μας αποτελούν οι πόροι του Ταμείου Ανάκαμψης, οι οποίοι, σε αντιστοίχιση με τα άλλα διαθέσιμα χρηματοδοτικά εργαλεία, όπως το ΕΣΠΑ 2021-2027 και το Ταμείο Δίκαιης Μετάβασης, θα γίνουν ο καταλύτης της μετάβασης σε μια κλιματικά ουδέτερη οικονομία.

Το Ταμείο Ανάκαμψης θα χρηματοδοτήσει, μεταξύ άλλων, τη δημιουργία συστημάτων αποθήκευσης ηλεκτρικής ενέργειας που αποτελούν προαπαιτούμενο για την περαιτέρω ανάπτυξη των ΑΠΕ, την αποκατάσταση των λιγνιτωρυχείων σε Δυτική Μακεδονία και Μεγαλόπολη και την αναβάθμιση του δικτύου διανομής ηλεκτρικής ενέργειας, συμπεριλαμβανομένης της σταδιακής υπογειοποίησης των εναερίων καλωδίων μεταφοράς ηλεκτρισμού, καθώς και της εγκατάστασης έξυπνων μετρητών.

Επίσης, στα ενεργειακά έργα του Ταμείου Ανάκαμψης εντάσσονται τα πολύ δημοφιλή προγράμματα εξοικονόμησης ενέργειας για κτίρια, όπως το «Εξοικονομώ–Αυτονομώ», που θα απορροφήσει, από κοινού με κονδύλια του ΕΣΠΑ και ιδιωτική μόχλευση, πάνω από 3 δισ. ευρώ.
Ακόμη, θα χρηματοδοτηθούν το πρόγραμμα ενεργειακής αναβάθμισης για μικρομεσαίες επιχειρήσεις και το «Εξοικονομώ» για δημόσια κτίρια, καθώς επίσης και δράσεις για τη διείσδυση της ηλεκτροκίνησης.
Η διασύνδεση των ελληνικών νησιών, με τη στήριξη του ευρωπαϊκού μηχανισμού ανάκαμψης, θα μειώσει σημαντικά το ενεργειακό κόστος νοικοκυριών και επιχειρήσεων.

Ο ρόλος της δημόσιας διοίκησης

Χρειαζόμαστε να αναθεωρήσουμε και να εκσυγχρονίσουμε τον ρόλο των ενεργειακών υποδομών και, κυρίως, να ενθαρρύνουμε την ανάπτυξη του εγχώριου παραγωγικού δυναμικού, την έρευνα και την καινοτομία, ώστε η χώρα να μπορέσει να αποκτήσει μεγαλύτερη εξωστρέφεια και να καταφέρει να δημιουργήσει κρίσιμες οικονομίες κλίμακας.

Οι στρόφιγγες θα ανοίξουν και οι επενδυτικοί πόροι θα αρχίσουν σύντομα να ρέουν.
Το μέλλον μας θα κρίνει πλέον, η οργανωμένη και συλλογική προσπάθεια εφαρμογής αυτών των σχεδίων από τον δημόσιο και τον ιδιωτικό τομέα.
Η δημόσια διοίκηση πρέπει να φορέσει το καπέλο του «manager» και να τρέξει όλα τα έργα με σχέδιο, προσήλωση στους στόχους και διαφάνεια.

Είναι η ώρα να επιταχύνουμε τις μεταρρυθμίσεις και να ενισχύσουμε τον έμφυτο δυναμισμό των ανθρώπων της ενέργειας.
Δεν υπάρχει άλλος δρόμος από αυτόν.
Και αυτό τον δρόμο πρέπει να τον διασχίσουμε γρήγορα και με εμπιστοσύνη στις δυνάμεις μας.

www.bankingnews.gr

χορηγοί αφιερώματος

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης