Τελευταία Νέα
Ενέργεια

Κωνσταντίνος Ξιφαράς (Διευθύνων Σύμβουλος ΔΕΠΑ): Η ΔΕΠΑ στο επίκεντρο της ενεργειακής μετάβασης της Ελλάδας

Κωνσταντίνος Ξιφαράς (Διευθύνων Σύμβουλος ΔΕΠΑ): Η ΔΕΠΑ στο επίκεντρο της ενεργειακής μετάβασης της Ελλάδας
H ΔΕΠΑ, από μια εταιρεία που επικεντρωνόταν σε ένα προϊόν και μια μόνο αγορά, μετασχηματίζεται επισημαίνει ο Κωνσταντίνος Ξιφαράς Διευθύνων Σύμβουλος ΔΕΠΑ

Το Εθνικό Σχέδιο Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας, «Ελλάδα 2.0», που παρουσίασε πρόσφατα η κυβέρνηση θέτει τις βάσεις για τη δυναμική επανεκκίνηση της ελληνικής οικονομίας στις νέες συνθήκες που διαμορφώνουν η πανδημία και η κλιματική κρίση, αλλά και η 4η Βιομηχανική επανάσταση και ο ψηφιακός μετασχηματισμός.
Βασικός πυλώνας του «Ελλάδα 2.0» είναι, αυτονόητα, η μετάβαση σε ένα νέο ενεργειακό μοντέλο.
Η ισχυρή και δίκαιη ανάπτυξη της οικονομίας προϋποθέτει επαρκή και σχετικά φθηνή ενέργεια, η οποία όμως πρέπει να είναι και περιβαλλοντικά φιλική προκειμένου να περιορίσουμε τις αρνητικές συνέπειες της κλιματικής αλλαγής.

Η σημασία του φυσικού αερίου


Σε αυτό το πλαίσιο, αναβαθμίζεται η σημασία του φυσικού αερίου στον εθνικό και ευρωπαϊκό ενεργειακό προγραμματισμό, καθώς αποτελεί το καύσιμο γέφυρα ανάμεσα στις συμβατικές και τις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας, αλλά και απαραίτητο συμπλήρωμά τους, αφού οι μονάδες του εξομαλύνουν τις διακυμάνσεις στην παραγωγή τους. Στη χώρα μας μάλιστα, θα καλύψει μεγάλο μέρος του κενού που δημιουργεί η απόσυρση όλων των λιγνιτικών μονάδων, μέχρι το 2028.
Η ζήτηση λοιπόν για φυσικό αέριο τις επόμενες δεκαετίες αναμένεται να αυξηθεί σημαντικά και για να ικανοποιηθεί απαιτούνται μεγάλες επενδύσεις σε νέες υποδομές και δίκτυα μεταφοράς.
Με αυτό ως δεδομένο, η ΔΕΠΑ πρωταγωνιστεί στην ανάπτυξη στρατηγικών υποδομών που αυξάνουν και διαφοροποιούν τις πηγές και τις οδούς εφοδιασμού της χώρας με φυσικό αέριο, ενώ ενισχύουν και τον ανταγωνισμό, πιέζοντας τις τιμές προς τα κάτω, με κύριους ωφελημένους τους καταναλωτές.
Επιπλέον, θωρακίζουν την ενεργειακή ασφάλεια της χώρας, μειώνοντας την εξάρτηση από καύσιμο που διέρχεται μέσα από τουρκικά εδάφη και μετατρέπουν την Ελλάδα σε κόμβο φυσικού αερίου σε όλη τη ΝΑ Ευρώπη, αναβαθμίζοντας τη γεωπολιτική της θέση.
Τέτοιες είναι για παράδειγμα ο νέος αγωγός EastMed που θα μεταφέρει το φυσικό αέριο από τα πλούσια κοιτάσματα της Ανατολικής Μεσογείου στην Ελλάδα και την Ευρώπη, αλλά και ο Τερματικός Σταθμός LNG Αλεξανδρούπολης που θα υποδέχεται το καύσιμο σε υγροποιημένη μορφή, από κάθε γωνιά του πλανήτη και στη συνέχεια θα τροφοδοτεί όχι μόνο την εγχώρια αγορά αλλά και εκείνες των Βαλκανίων και βορειότερα, της Κεντρικής και Ανατολικής Ευρώπης.

Τεχνολογίες αιχμής


Παράλληλα, η ΔΕΠΑ, αξιοποιώντας τεχνολογίες αιχμής, όπως το small scale LNG και το CNG (Πεπιεσμένο Φυσικό Αέριο), επεκτείνει τη χρήση του φυσικού αερίου σε όλη την Ελλάδα ακόμα και στις πιο απομακρυσμένες περιοχές, σπάζοντας την ενεργειακή τους απομόνωση, ενώ μεριμνά και για την εξάπλωση της οικονομικής και φιλικής προς το περιβάλλον αεριοκίνησης σε κάθε γωνιά της χώρας, αναπτύσσοντας μεθοδικά ένα εκτεταμένο δίκτυο πρατηρίων CNG (FISIKON).
Ταυτόχρονα, πρωτοστατεί στην ανάπτυξη μιας ολοκληρωμένης εφοδιαστικής αλυσίδας LNG για τη ναυτιλία και τα μεγάλα λιμάνια της Ανατολικής Μεσογείου, συμβάλλοντας στην ενίσχυση της ανταγωνιστικότητας της ελληνικής ναυτιλίας και στη μείωση του περιβαλλοντικού της αποτυπώματος.

Το πράσινο χαρτοφυλάκιο

Την ίδια στιγμή, η εταιρεία μας ενεργοποιείται ήδη στην πράσινη ενέργεια, αναπτύσσοντας ένα «πράσινο» χαρτοφυλάκιο των 500 MW σε φωτοβολταϊκά έργα, αλλά και σε εναλλακτικές μορφές καθαρής ενέργειας, όπως το υδρογόνο.
Η ΔΕΠΑ, μάλιστα, είναι ιδρυτικό μέλος της Ευρωπαϊκής Συμμαχίας για το Καθαρό Υδρογόνο η οποία διαμορφώνει το κατάλληλο πλαίσιο για την προσέλκυση επενδύσεων στις τεχνολογίες υδρογόνου και κυψελών καυσίμου σε ευρωπαϊκό επίπεδο, ενώ πρωταγωνιστεί και στη δημιουργία του πρώτου σταθμού ανεφοδιασμού με υδρογόνο στη χώρα μας.
Σε ό,τι αφορά την εμπορική πολιτική, η εταιρεία διαφοροποιεί την γκάμα των προϊόντων και των υπηρεσιών που προσφέρει, επεκτείνοντας τις δραστηριότητες λιανικής και τις συνέργειες με την χονδρική, ενώ παράλληλα, αναβαθμίζει τη διεθνή παρουσία της, μέσω στοχευμένων πωλήσεων στις αγορές της ΝΑ Ευρώπης.
Έτσι, η ΔΕΠΑ, από μια εταιρεία που επικεντρωνόταν σε ένα προϊόν και μια μόνο αγορά, μετασχηματίζεται σε μια ολοκληρωμένη ενεργειακή επιχείρηση με υψηλή καθετοποίηση, ικανή να εξυπηρετήσει τον σύνολο των ενεργειακών αναγκών των πελατών της, αλλά και να συμβάλλει στη βιώσιμη ανάπτυξη της χώρας, εξασφαλίζοντας άφθονη, ανταγωνιστική και περιβαλλοντικά φιλική ενέργεια.

www.bankingnews.gr

χορηγοί αφιερώματος

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης