Τελευταία Νέα
Διεθνή

Γερμανία: Ο Markus Soeder θα διεκδικήσει επίσημα το χρίσμα του CSU για την καγκελαρία

Γερμανία: Ο Markus Soeder θα διεκδικήσει επίσημα το χρίσμα του CSU για την καγκελαρία
«Εάν τo CDU θα ήταν πρόθυμο και θα ήθελε να με στηρίξει, τότε είμαι έτοιμος», δήλωσε o Soeder κατά την διάρκεια διάσκεψης των επικεφαλής των κοινοβουλευτικών ομάδων CDU και CSU
Σχετικά Άρθρα

Την πρόθεσή του να διεκδικήσει το χρίσμα της Χριστιανικής Ένωσης (CDU/CSU) για την Καγκελαρία, ενόψει των ομοσπονδιακών βουλευτικών εκλογών της 26ης Σεπτεμβρίου εξέφρασε την Κυριακή (11/4/2021) ο Markus Soeder πρωθυπουργός της Βαυαρίας και Αρχηγός της Χριστιανοκοινωνικής Ένωσης (CSU), του «μικρού» αδελφού κόμματος του Χριστιανοδημοκρατικού Κόμματος (CDU).
«Εάν τo CDU θα ήταν πρόθυμο και θα ήθελε να με στηρίξει, τότε είμαι έτοιμος», δήλωσε o Soeder κατά την διάρκεια διάσκεψης των επικεφαλής των κοινοβουλευτικών ομάδων CDU και CSU και με αυτόν τον τρόπο επιβεβαίωσε αυτό που εικαζόταν εδώ και μήνες, το ενδιαφέρον του να είναι εκείνος που θα οδηγήσει την Χριστιανική Ένωση στις πρώτες εκλογές μετά την Angela Merkel διεκδικώντας την Καγκελαρία.
Ο Soeder δήλωσε ακόμη ότι η υποψηφιότητα δεν ήταν στα σχέδιά του, αλλά δέχθηκε «πολλά αιτήματα» και «μεγάλη ενθάρρυνση» από στελέχη αλλά και πολίτες.

Η συνεργασία με το CDU

Εάν τελικά δεν επιλεγεί για το χρίσμα, διαβεβαίωσε, θα δεχθεί την απόφαση «χωρίς πικρία» και θα συνεχίσει την «καλή συνεργασία» με το CDU.
Πρόσθεσε μάλιστα ότι έχει ήδη μιλήσει σχετικά με τον αρχηγό του Χριστιανοδημοκρατικού Κόμματος (CDU) Armin Laschet ο οποίος εξέφρασε επίσης την επιθυμία του να λάβει το χρίσμα της Ένωσης.
Κατά τη διάρκεια της διάσκεψης δήλωσε μάλιστα ότι «το ερώτημα του χρίσματος θα απαντηθεί σωστά, με διαβουλεύσεις και με την μεταξύ μας συνεννόηση.»
Παραδοσιακά είναι ο αρχηγός του Χριστιανοδημοκρατικού Κόμματος εκείνος που ηγείται της Χριστιανικής Ένωσης στις εκλογές ως υποψήφιος Καγκελάριος.

Προηγείται στις δημοσκοπήσεις

Μέχρι τώρα υπήρξαν δύο εξαιρέσεις, με τον Franz – Josef Strauss το 1980 και με τον Edmund Stoiber το 2002.
Ο Soeder ανέφερε μεν ότι θα πρέπει να επιλεγεί ο υποψήφιος, ο οποίος θα έφερνε το καλύτερο δυνατό αποτέλεσμα για την Χριστιανική Ένωση, τόνισε ωστόσο ταυτόχρονα ότι «το γεγονός ότι το CDU είναι το μεγαλύτερο κόμμα από τα δύο δεν μπορεί πλέον να αρκεί ως επιχείρημα».
Στις δημοσκοπήσεις ο Soeder, πριν ακόμη εκφράσει επισήμως τις προθέσεις του, προηγείτο σημαντικά του Laschet στο ερώτημα «ποιος θα ήταν ο καταλληλότερος υποψήφιος Καγκελάριος για την Χριστιανική Ένωση;».
Η απόφαση των δύο κομμάτων αναμένεται να έχει ληφθεί το αργότερο έως την εορτή του Αγίου Πνεύματος, αλλά η πίεση για ταχύτερες διαδικασίες αυξάνεται συνεχώς - εντείνεται μάλιστα τόσο από τα αρνητικά δημοσκοπικά στοιχεία όσο και από την ανακοίνωση των Πρασίνων ότι θα αποφασίσουν για το δικό τους χρίσμα στις 19 Απριλίου.

Αγωνία στο CDU

Όσον αφορά στο CDU, ένας αυξανόμενος αριθμός Χριστιανοδημοκρατών ζητά την επιτάχυνση της διαδικασίας καθώς πλησιάζουν οι ομοσπονδιακές εκλογές του Σεπτεμβρίου 2021.
«Αν λάβω υπόψη τη διάθεση του CDU, η απόφαση θα πρέπει να ληφθεί πολύ γρήγορα», δήλωσε ο Laschet, στη Bild am Sonntag.
Ο 60χρονος Laschet είναι ένας κεντρώος υποψήφιος που θεωρείται ευρέως πως θα συνεχίσει την πορεία της Merkel αλλά έχει συγκρουστεί μαζί της για τα μέτρα του κορωνοϊού.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης