Τελευταία Νέα
Διεθνή

ΗΠΑ: Παρέμβαση Blinken υπέρ της Ταϊβάν στη διαμάχη με την Κίνα

ΗΠΑ: Παρέμβαση Blinken υπέρ της Ταϊβάν στη διαμάχη με την Κίνα
Oι προκλητικές ενέργειες από την κυβέρνηση στο Πεκίνο, κατά της Ταϊβάν στοχεύουν στην  αποσταθεροποίηση της περιοχής
Σχετικά Άρθρα

Παρέμβαση υπέρ της Ταιβάν, έκανε ο υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ Antony Blinken κατηγορώντας την Κίνα για επιθετικές ενέργειες κατά της γειτονικής της χώρας, υπογραμμίζοντας ότι θα είναι «σοβαρό λάθος» για τον οποιονδήποτε να προσπαθήσει να αλλάξει με τη βία, την υφιστάμενη κατάσταση στον Δυτικό Ειρηνικό Ωκεανό.
«Αυτό που έχουμε δει και αυτό που είναι μία πραγματική ανησυχία για εμάς, είναι οι προκλητικές ενέργειες από την κυβέρνηση στο Πεκίνο, κατά της Ταϊβάν και οι κλιμακούμενες εντάσεις στα Στενά» δήλωσε ο Blinken στη διάρκεια μιας συνέντευξης του, στην εκπομπή «Meet the Press» του NBC.

Τι απαντά το Πεκίνο

Το Πεκίνο κατηγόρησε τις ΗΠΑ την Πέμπτη για τις εντάσεις, μετά τη διέλευση ενός αμερικανικού πολεμικού πλοίου, σε κοντινή απόσταση από την Ταϊβάν.
Οι ΗΠΑ έχουν αναλάβει μία μακροχρόνια δέσμευση απέναντι στην Ταϊβάν που προκύπτει από το νόμο (the Taiwan Relations Act) προκειμένου να διασφαλίζεται ότι η Ταϊβάν έχει την ικανότητα να υπερασπιστεί την κρατική οντότητά της, αλλά και τη διατήρηση της ειρήνης και της ασφάλειας στο Δυτικό Ειρηνικό Ωκεανό.
«Σεβόμαστε αυτές τις δεσμεύσεις» είπε ο ίδιος. «Αυτό που μπορώ να σας πω συνολικά είναι ότι θα είναι ένα σοβαρό λάθος για τον οποιονδήποτε να προσπαθήσει για να αλλάξει την υπάρχουσα κατάσταση με τη χρήση πολεμικής ισχύος».
Η Ταϊβάν έχει παραπονεθεί κατά τους τελευταίους μήνες, για επαναληπτικές αποστολές της κινεζικής Πολεμικής Αεροπορίας κοντά στο νησί, για το οποίο, η Κίνα ισχυρίζεται ότι της ανήκει.
Ο Λευκός Οίκος ανακοίνωσε την Παρασκευή ότι παρακολουθεί στενά την αυξανόμενη στρατιωτική δραστηριότητα των κινεζικών ενόπλων δυνάμεων στα Στενά της Ταϊβάν, χαρακτηρίζοντας τις ενέργειες του Πεκίνου εν δυνάμει αποσταθεροποιητικές.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης