Τελευταία Νέα
Διεθνή

Ανοίγει η Μ.Βρετανία - Κάτω από το 0,004% των εμβολιασθέντων κατά covid με σοβαρές παρενέργειες

Ανοίγει η Μ.Βρετανία - Κάτω από το 0,004% των εμβολιασθέντων κατά covid με σοβαρές παρενέργειες
Εμβόλια διαφορετικών εταιρειών «αναμειγνύει» η Κίνα για ισχυρότερη προστασία
Σχετικά Άρθρα

Ένα ακόμα βήμα προς την κανονικότητα κάνει από σήμερα Δευτέρα 12/4 η Μεγάλη Βρετανία, η οποία έχει καταφέρει να εμβολιάσει περίπου 40 εκατομμύρια πολίτες, πολύ περισσότερους δηλαδή από το μισό πληθυσμό της, τη στιγμή που μελέτη στις ΗΠΑ αναφέρει πως λιγότερο από το 0,004% όσων έχουν εμβολιαστεί, εμφανίζει σοβαρές ανεπιθύμητες παρενέργειες.
Η Μ. Βρετανία, μια από τις χώρες που πρωταγωνιστούν στο ρυθμό των εμβολιασμών, προχωρά από σήμερα 12/4 στο άνοιγμα καταστημάτων, κομμωτηρίων, γυμναστηρίων και παμπ, κάνοντας όπως είπε ο πρωθυπουργός Boris Johnson, «ένα μεγάλο βήμα» προς την ελευθερία από τους περιορισμούς, ενώ στις ΗΠΑ όλα είναι έτοιμα για τον εμβολιασμό όλων των ενήλικων πολιτών άνω των 16 ετών.
Την ίδια στιγμή, η Ευρώπη, η οποία επιμένει στα περιοριστικά μέτρα και στα lockdown, αναμένεται να αρχίσει και αυτή από τις επόμενες εβδομάδες να επιταχύνει τους εμβολιασμούς προσδοκώντας ότι έως τα μέσα Ιουλίου, θα έχει καταφέρει να εμβολιάσει το 70% του πληθυσμού της.
Δραματική είναι η κατάσταση στην Βραζιλία, στην Ινδία η πορεία της πανδημίας τείνει να γίνει ανεξέλεγκτη μια και εδώ και περίπου μια εβδομάδα καταγράφει καθημερινά ρεκόρ κρουσμάτων ενώ στην Κίνα, οι αρχές προσανατολίζονται στο να χορηγούν διαφορετικά εμβόλια στους πολίτες σε μια προσπάθεια να επιτύχουν τη μέγιστη δυνατή προστασία.

Η επιδημία με μια ματιά:

- Τα κρούσματα σε παγκόσμιο επίπεδο ανέρχονται σε 136.174.000 και οι νεκροί 2.938.804
- Πρώτες σε κρούσματα και νεκρούς οι ΗΠΑ με 31.199.286 κρούσματα και 562.080 νεκρούς
- Δεύτερη σε κρούσματα η Ινδία με 13.527.717
- Δεύτερη σε νεκρούς η Βραζιλία με 353.137 και τρίτη σε κρούσματα με 13.482.023
- Τρίτο σε νεκρούς το Μεξικό με 209.338 και τέταρτη η Ινδία με 170.179
- Τέταρτη παγκοσμίως σε κρούσματα η Γαλλία με 5.119.590
- Πέμπτη η Ρωσία με 4.597.400 και έκτη η Μεγάλη Βρετανία με 4.384.610
- Έβδομη η Τουρκία με 3.849.011 και όγδοη η Ιταλία με 3.769.814
- Ένατη η Ισπανία με 3.347.512 και δέκατη η Γερμανία με 3.019.464

fdasfasdasdfasdf.JPG
Ανοίγει η Αγγλία – Μεγάλο βήμα προς την κανονικότητα

Επαναλειτουργούν από σήμερα 12/4 τα καταστήματα, τα κομμωτήρια, τα γυμναστήρια και οι εξωτερικοί χώροι των παμπ στην Αγγλία με τον πρωθυπουργό Boris Johnson να κάνει λόγο για «ένα μεγάλο βήμα» προς την ελευθερία από τους περιορισμούς της πανδημίας COVID-19, τη στιγμή που το 2020 περιγράφεται ως η χειρότερη χρονιά εδώ και τρεις αιώνες όσον αφορά την οικονομία.
Εκατοντάδες χιλιάδες επιχειρήσεις έχουν κλείσει από τις αρχές Ιανουαρίου, όταν η Αγγλία εισήλθε σε ένα τρίτο lockdown προκειμένου να περιορίσει τις αυξανόμενες μολύνσεις από τη βρετανική παράλλαξη του ιού.
Οι εμβολιασμοί – έχει ήδη εμβολιαστεί πάνω από το 50% των ενηλίκων – αλλά και τα περιοριστικά μέτρα έχουν μειώσει τον αριθμό των θανάτων κατά ποσοστό μεγαλύτερο του 95% και τα περιστατικά μόλυνσης κατά ποσοστό μεγαλύτερο του 90%, από το επίπεδο κορύφωσης που καταγράφηκε τον Ιανουάριο.
Πάντως κυβέρνηση και ειδικοί επισημαίνουν πως πρέπει οι πολίτες να είναι ιδιαίτερα προσεκτικοί και να τηρούν τα απαραίτητα μέτρα προστασίας.
Τα καταστήματα με είδη που δεν θεωρούνται απαραίτητα, όπως οι αλυσίδες καταστημάτων με είδη για το σπίτι ή με είδη μόδας, θα λειτουργήσουν και πάλι στην Ουαλία, όπως και στην Αγγλία σήμερα, παρά το γεγονός ότι οι επιχειρήσεις με τα ίδια εμπορεύματα στη Σκοτία θα χρειαστεί να περιμένουν μέχρι την 26η Απριλίου.
Οι παμπ και τα εστιατόρια θα μπορούν να εξυπηρετήσουν τους πελάτες τους σε εξωτερικούς χώρους από σήμερα, αν και οι αρχικοί περιορισμοί που απαιτούσαν να σερβίρεται γεύμα μαζί με το ποτό, καθώς και οι απαγορεύσεις κυκλοφορίας έχουν καταργηθεί.
Το σερβίρισμα σε εσωτερικούς χώρους δεν θα επιτραπεί μέχρι την 17η Μαΐου το νωρίτερο.

ECDC: Πάνω από 100 εκατομμύρια δόσεις εμβολίων έχουν παραδοθεί στην ΕΕ

Περισσότερες από 100 εκατ. δόσεις εμβολίων κατά του κορωνοϊού παραδόθηκαν στην Ευρώπη και αναμένεται να δώσουν ώθηση στο αργοπορημένο πρόγραμμα εμβολιασμών των κρατών μελών της, σύμφωνα με την εβδομαδιαία έκθεση του European Centre for Disease Prevention and Control (ECDC).
Συνολικά 104 εκατ. δόσεις εστάλησαν στις χώρες της Ε.Ε. και του Ευρωπαϊκού Οικονομικού Χώρου, κάτι που αντιστοιχεί σε 27,7 δόσεις ανά 100 κατοίκους.
Σημειώνεται ότι στις χώρες της Ε.Ε. έχουν χορηγηθεί έως σήμερα 82 εκατομμύρια δόσεις.
Πρόκειται για κάποια καλά νέα σχετικά με το ευρωπαϊκό πρόγραμμα εμβολιασμών, το οποίο παρουσιάζει σημαντική υστέρηση σε σύγκριση με τα αντίστοιχα σε Ισραήλ, Βρετανία και ΗΠΑ.
Ως γνωστόν, η Ευρώπη πόνταρε πολλά στο εμβόλιο της AstraZeneca, το οποίο εκτός του ότι παρουσιάζει προβλήματα στην παραγωγή, αντιμετωπίζεται τώρα με επιφυλακτικότητα από πολλούς, αφότου διαπιστώθηκε ότι σε σπάνιες περιπτώσεις προκαλεί παρενέργειες ενώ δεν επιτεύχθηκε ομοφωνία όσον αφορά τη διαμόρφωση κοινής στάσης.
Κατά μέσο όρο, το 16% των ενηλίκων στην Ευρώπη έχει κάνει την πρώτη δόση και το 6,7% είναι πλήρως εμβολιασμένο.
Αντίστοιχα, τουλάχιστον μία δόση του εμβολίου έχει κάνει το 62% των Ισραηλινών, το 47% των Βρετανών και το 34% των Αμερικανών.

Πολλαπλασιάζονται τα lockdown στην Ευρώπη

Απόρροια πάντως του χαμηλού ρυθμού των εμβολιασμών είναι ολοένα και περισσότερα κράτη να προσφεύγουν σε περιοριστικά μέτρα και lockdown για να περιορίσουν τη διασπορά του ιού.
Η Γερμανία θα είναι σε lockdown έως τις 18 Απριλίου αν και η καγκελάριος Merkel προσανατολίζεται σε αυστηροποίηση του και σε καθολικό lockdown, παρά τις αντιδράσεις των κρατιδίων ενώ σε lockdown τεσσάρων εβδομάδων είναι από τις 3 Απριλίου και η Γαλλία.
Σε μερική καραντίνα είναι και η Πολωνία ενώ η Ολλανδία ανακοίνωσε πως η νυχτερινή απαγόρευση κυκλοφορίας και άλλα περιοριστικά μέτρα θα διατηρηθούν έως τις 28 Απριλίου.
Η Ισπανία παραμένει σε καθεστώς απαγόρευσης κυκλοφορίας και τοπικών lockdown, μολονότι τα κρούσματα αυξάνονται πάλι ταχέως ενώ νέο lockdown για τέσσερις εβδομάδες αρχής γενομένης από τις 26/3 ανακοίνωσε και το Βέλγιο.
Η Ιρλανδία ανακοίνωσε πως από τις 12/4 χαλαρώνει το lockdown καθώς θα επιτρέπεται στα μέλη δύο νοικοκυριών να συναντιούνται σε εξωτερικούς χώρους, ενώ θα αρθεί ο περιορισμός των μετακινήσεων εντός μιας ακτίνας 5 χιλιομέτρων από το σπίτι του καθενός, ώστε να μπορούν να ταξιδεύουν οι Ιρλανδοί από τη μία κομητεία στην άλλη.
Παράλληλα η Σουηδία ανακοίνωσε πως αναστέλλει για τις 3 Μαΐου την χαλάρωση των περιορισμών του lockdown λόγω της σφοδρότητας του γ’ κύματος.
535353252352353535.JPG
ΗΠΑ: Λιγότερο από το 0,004% των εμβολιασθέντων με σοβαρές παρενέργειες

Ιδιαίτερα ενθαρρυντικά είναι τα νέα από το μέτωπο των εμβολιασθέντων στις ΗΠΑ καθώς έρευνα δείχνει ότι λιγότερο από 1 στους 28.000 που έχουν εμβολιαστεί κατά της covid19 εμφάνισε σοβαρές ανεπιθύμητες παρενέργειες.
Συγκεκριμένα, αναφέρεται ότι ένα εξαιρετικά χαμηλό ποσοστό - λιγότερο από το 0,004% - όσων εμβολιάστηκαν, χρειάστηκε να νοσηλευθεί ή εμφάνισε σοβαρές παρενέργειες ή και θάνατο.
Εκτιμάται ότι πάνω από ένας στους τέσσερις Αμερικάνους έχει εμβολιαστεί πλήρως και με τις δύο δόσεις των εμβολίων, ενώ τουλάχιστον 115 εκατομμύρια πολίτες έχουν κάνει τη μία δόση.
Την ίδια στιγμή τρέχει το πρόγραμμα εμβολιασμού σε όλους ενήλικες με το Λος Άντζελες να ανακοινώνει ότι από αύριο Τρίτη 13/4 όλα θα είναι έτοιμα για τον εμβολιασμό όλων όσων είναι πάνω από 16 ετών.
Υπενθυμίζεται πως ο πρόεδρος Biden έχει ζητήσει την επιτάχυνση των εμβολιασμών και από τις 19/4 αναμένεται και οι 50 Πολιτείες να είναι σε θέση να εμβολιάσουν όλους τους πολίτες άνω των 16 ετών.
Σημειώνεται πως στις ΗΠΑ κυκλοφορούν τρία εμβόλια – Pfizer, Moderna, Johnson & Johnson -, εκ των οποίων αυτό της Pfizer έχει εγκριθεί για πολίτες άνω των 16 ετών, μια και τα υπόλοιπα δύο είναι εγκεκριμένα για πολίτες ηλικίας άνω των 18 ετών.

Κίνα: Αναμειγνύει διαφορετικά εμβόλια για καλύτερα αποτελέσματα

Το ενδεχόμενο μικτής χρήσης εμβολίων κατά της Covid - 19, ως έναν τρόπο για την ενίσχυση της αποτελεσματικότητας του εμβολιασμού εξετάζει η Κίνα.
Τα διαθέσιμα στοιχεία δείχνουν ότι τα κινεζικά εμβόλια υπολείπονταi άλλων εμβολίων, συμπεριλαμβανομένων και των εμβολίων Pfizer και Moderna, αναφορικά με την αποτελεσματικότητά τους, αλλά απαιτούν λιγότερο σχολαστικούς ελέγχους θερμοκρασίας, στη διάρκεια της αποθήκευσης τους.
Τα εμβόλια που είναι διαθέσιμα τώρα «δεν έχουν πολύ υψηλά ποσοστά προστασίας» δήλωσε ο Gao Fu διευθυντής των Κινεζικών Κέντρων για τον Έλεγχο των Ασθενειών και της Πρόληψης, στη διάρκεια μιας διάσκεψης στην κινεζική πόλη Τσενγκτού.
«Ο εμβολιασμός με τη χρήση εμβολίων από διαφορετικές τεχνικές γραμμές, εξετάζεται» είπε ο ίδιος.
543534525252525254.JPG
Νέο ημερήσιο ρεκόρ κρουσμάτων στην Ινδία – Ξεπέρασε σε μολύνσεις τη Βραζιλία

Νέο ημερήσιο ρεκόρ κρουσμάτων για έκτη συνεχόμενη ημέρα κατέγραψε το τελευταίο 24ωρο η Ινδία, η οποία ξεπέρασε σε μολύνσεις τη Βραζιλία.
Όπως έγινε γνωστό, τις τελευταίες 24 ώρες αναφέρθηκαν 902 θάνατοι και 168.912 κρούσματα του SARS-CoV-2, αριθμός που είναι και ο υψηλότερος που έχει καταγραφεί έως σήμερα σε ημερήσια βάση από την έναρξη της πανδημίας.
Συνολικά η Ινδία μετρά 170.179 νεκρούς και 13.527.717 μολύνσεις.
Σημειώνεται πως η Ινδία απαγόρευσε χθες 11/4/2021 την εξαγωγή του αντιικού φαρμάκου remdesivir (ρεμδεσιβίρη), που χρησιμοποιείται για τη θεραπεία του Covid, λόγω της έξαρσης των κρουσμάτων
Η ρεμδεσιβίρη, που παρασκευάζεται από τον αμερικανικό φαρμακευτικό κολοσσό Gilead, ήταν ένα από τα πρώτα φάρμακα που φάνηκε να έχει κάποιο αποτέλεσμα στη συντόμευση της περιόδου ανάρρωσης ασθενών με Covid.
Όμως μια μελέτη που υποστηρίχθηκε από τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας έδειξε ότι είχε «μικρή ή καθόλου επίδραση» στους θανάτους από την ασθένεια.
Επίκεντρο της πανδημίας είναι το πιο πλούσιο κρατίδιο της Ινδίας, η Μαχαράστρα, οι αρχές της οποίας εξετάζουν την επιβολή ενός πλήρους lockdown, ενδεχομένως από σήμερα Δευτέρα (12/4).
Έπειτα από ένα lockdown πολλών μηνών το 2020 - ένα από τα πιο αυστηρά στον κόσμο - η Ινδία απέφυγε νέους υπερβολικά αυστηρούς περιορισμούς φοβούμενη μια μεγαλύτερη επιδείνωση μιας ήδη πληγείσας οικονομίας.
Όμως οι τοπικές αρχές επέβαλαν νέους περιορισμούς, έως και νυκτερινή απαγόρευση κυκλοφορίας και lockdown το Σαββατοκύριακο στη Μαχαράστρα.
23452542525255253.JPG
Παγκόσμιο επίκεντρο της πανδημίας η Βραζιλία

Θερίζει ο κορωνοϊός στη Βραζιλία, η οποία πλέον αποτελεί το επίκεντρο της πανδημίας παγκοσμίως καθώς είναι σε έξαρση κρούσματα και θάνατοι.
Όπως έγινε γνωστό, τις προηγούμενες 24 ώρες άλλοι 1.803 ασθενείς υπέκυψαν ενώ αναφέρθηκαν και περισσότερα από 37.000 κρούσματα.
Η Βραζιλία μετρά πάνω από 353.000 νεκρούς και πάνω από 13 εκατομμύρια μολύνσεις, τη στιγμή που υπάρχουν φόβοι πως ο Απρίλιος θα εξελιχθεί στον πλέον θανατηφόρο μήνα από την έναρξη της πανδημίας μια και οι μολύνσεις αυξάνονται με ταχείς ρυθμούς λόγω της εξάπλωσης της βραζιλιάνικης παράλλαξης του ιού, της απουσίας μιας εθνικής στρατηγικής αντιμετώπισης της επιδημίας αλλά και της κατάρρευσης του δημόσιου συστήματος υγείας.
Μάλιστα έρευνα δείχνει πως το κινεζικό εμβόλιο CoronaVac, στο οποίο βασίζονται οι εμβολιασμοί στην Βραζιλία, είναι αποτελεσματικό κατά μόλις 50,7% έναντι της βραζιλιάνικης παραλλαγής του ιού.
Το ινστιτούτο βιοϊατρικής Butantan, το οποίο δοκίμασε και πλέον παράγει το εμβόλιο CoronaVac της κινεζικής Sinovac Biotech Ltd, ανέφερε ότι μελέτη που διεξήγαγε έδειξε πως το προϊόν αυτό έχει αποτελεσματικότητα 50,7% έναντι της P1 και της λιγότερη διαδεδομένης παραλλαγής P2.
Κατά το Butantan, εάν η δεύτερη δόση καθυστερεί να χορηγηθεί κατά πάνω από δύο εβδομάδες, η αποτελεσματικότητα του εμβολίου αυξάνεται στο 62,3%.
Το εμβόλιο έχει ωστόσο αποτελεσματικότητα από 83,7% ως 100% στην αποτροπή του κινδύνου οι άνθρωποι που μολύνονται να χρειαστούν ιατρική φροντίδα, υπέδειξε η μελέτη.

Ιαπωνία: Εμβολιασμοί σε όλους όσοι είναι πάνω από 65

Η Ιαπωνία άρχισε να εμβολιάζει από σήμερα 12/4 τους ενήλικες άνω των 65 ετών αν και οι Αρχές φοβούνται ότι δεν θα μπορέσουν να ανασχέσουν ένα τέταρτο κύμα της πανδημίας.
Σε περίπου 120 εμβολιαστικά κέντρα σε όλη την Ιαπωνία ξεκίνησε σήμερα να χορηγείται το εμβόλιο της Pfizer κατά της covid-19 σε όλους τους ενήλικες άνω των 65 ετών.
Οι δόσεις αυτές παρασκευάζονται στην Ευρώπη και παραδόθηκαν την προηγούμενη εβδομάδα στις επαρχίες της Ιαπωνίας.
Η κυβέρνηση εκτιμά ότι θα έχει καταφέρει έως τα τέλη Ιουνίου να έχει εμβολιάσει τα 36 εκατομμύρια των Ιαπώνων που είναι άνω των 65 ετών.
Πάντως, από σήμερα 12/4 και για ένα μήνα τίθενται σε ισχύ αυξημένα μέτρα με στόχο την ανάσχεση του τέταρτου κύματος της επιδημίας, ενώ απομένουν μόλις 100 ημέρες από την έναρξη των Ολυμπιακών Αγώνων.

Αυστραλία: Χάνεται ο στόχος για τον εμβολιασμό όλων των πολιτών έως τα τέλη του 2021

Η Αυστραλία εγκατέλειψε το στόχο που είχε για τον εμβολιασμό σχεδόν του συνόλου των 26 εκατομμυρίων κατοίκων της μέχρι το τέλος του 2021, μετά τη σύσταση οι άνθρωποι ηλικίας κάτω των 50 ετών να κάνουν το εμβόλιο της Pfizer αντί του εμβολίου της AstraZeneca.
Όπως ανέφερε ο πρωθυπουργός της Αυστραλίας, Scott Morrison, η Αυστραλία, η οποία είχε βασιστεί κυρίως στο εμβόλιο της AstraZeneca για να εμβολιάσει τον πληθυσμό της, δεν έχει σχέδια για τον καθορισμό νέων στόχων σχετικά με την ολοκλήρωση του προγράμματος εμβολιασμού της.
Η Αυστραλία, η οποία έσπευσε να διπλασιάσει την παραγγελία του εμβολίου της Pfizer την προηγούμενη εβδομάδα, σχεδίαζε αρχικά να έχει εμβολιάσει το σύνολο του πληθυσμού της μέχρι τα τέλη Οκτωβρίου.
Περίπου 1,16 εκατομμύρια δόσεις εμβολίου κατά της COVID-19 έχουν μέχρι τώρα διατεθεί στην Αυστραλία.

Σε ΜΕΘ ένα στα τρία παιδιά που νοσούν με covid

Σχεδόν το ένα τρίτο των παιδιών και εφήβων (το 31%) που εισάγονται στο νοσοκομείο λόγω κορωνοϊού, τελικά, θα χρειαστούν εισαγωγή σε Μονάδα Εντατικής Θεραπείας (ΜΕΘ), σύμφωνα με τα στοιχεία των Κέντρων Πρόληψης και Ελέγχου Νόσων (CDC) για τις ΗΠΑ, τα οποία επιβεβαιώνουν ότι δεν είναι μόνοι οι ηλικιωμένοι και γενικότερα οι ενήλικες που μπορεί να εμφανίσουν σοβαρές επιπλοκές εξαιτίας της Covid-19.
Επιπλέον, περίπου το 20% - δηλαδή το ένα στα πέντε - από τα παιδιά που θα εισαχθούν σε ΜΕΘ ή το 7% των συνολικών νοσηλευόμενων παιδιατρικών ασθενών με κορωνοϊό θα χρειαστούν μηχανική υποστήριξη της αναπνοής τους.
Μολονότι τα περισσότερα παιδιά με Covid-19 την περνούν ήπια και μόνο περίπου ένα στα δέκα παιδιά και έφηβοι (το 12%) που μολύνονται από τον κορωνοϊό θα χρειαστούν νοσηλεία, από όσα παιδιά τελικά εισάγονται στο νοσοκομείο, ένα όχι αμελητέο ποσοστό μπορεί να εμφανίσει βαριά Covid-19.
Το 54% των παιδιατρικών ασθενών με Covid-19 στις ΗΠΑ και το 58% όσων χρειαστούν μηχανική υποστήριξη αναπνοής είναι αγόρια.
Τα παιδιά και οι έφηβοι με προϋπάρχουσες χρόνιες παθήσεις έχουν υπερτριπλάσιο κίνδυνο να εμφανίσουν βαριάς μορφής Covid-19, σε σχέση με συνομήλικούς τους χωρίς υποκείμενα νοσήματα.
Επίσης, τα παιδιά 2 έως 11 ετών είναι κατά 53% πιθανότερο να νοσήσουν βαριά από τον κορωνοϊό, σε σχέση με τους εφήβους 12 έως 18 ετών.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης