Τελευταία Νέα
Διεθνή

Η Κομισιόν στοχεύει σε ετήσια έσοδα 13-15 δισ. για να καλύψει τις... ανάγκες του Ταμείου Ανάκαμψης

Η Κομισιόν στοχεύει σε ετήσια έσοδα 13-15 δισ. για να καλύψει τις... ανάγκες του Ταμείου Ανάκαμψης
Μεγάλες οι δυσκολίες των προτάσεων Κομισιόν λόγω των ενστάσεων από τα κράτη μέλη
Βαθιές διαιρέσεις αντιμετωπίζουν οι Βρυξέλλες, σύμφωνα με τους Financial Times, σχετικά με τρόπους συγκέντρωσης νέων κεφαλαίων για την αποπληρωμή των πρωτοφανών χρεών που αναλαμβάνει η ΕΕ μέσω του Ταμείου Ανάκαμψης.
Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή εργάζεται σε μια τριμερή προσέγγιση για να συγκεντρώσει έσοδα 13 - 15 δισ. ευρώ ετησίως για την εξυπηρέτηση του δανεισμού που θα αρχίσει να εκδίδει φέτος στο πλαίσιο του σχεδίου ανάκαμψης ύψους 750 δισ. ευρώ.
Αυτό θα βασιστεί στην επέκταση του συστήματος εμπορίας εκπομπών της ΕΕ, μαζί με έναν νέο μηχανισμό προσαρμογής των εκπομπών άνθρακα και μια εισφορά από τις ψηφιακές εταιρείες, σύμφωνα με σχέδιο που έχουν στη διάθεσή τους οι Financial Times.

Δύσκολο το εγχείρημα της άντλησης κεφαλαίων

Σύμφωνα με διπλωματικές πηγές των FT, η επιτροπή θα δυσκολευτεί να κερδίσει την υποστήριξη των κρατών μελών για τις προτάσεις, όχι μόνο λόγω της πολυπλοκότητας του σχεδιασμού των φόρων και των εισφορών, αλλά και λόγω της απροθυμίας σε πολλές πρωτεύουσες να μοιράζονται τα έσοδα με την ΕΕ.
Αυτό συμβαίνει παρά τη συμφωνία μεταξύ των ηγετών της ΕΕ πέρυσι ότι η επιτροπή θα χρειαζόταν «ιδίους πόρους» για να εξοφλήσει το χρέος που συμφώνησαν να της επιτρέψει να εκδώσει ως μέρος της πρωτοποριακής συμφωνίας για το σχέδιο ανάκαμψης.
"Το μόνο πράγμα που συμφωνήσαμε τον Ιούλιο του περασμένου έτους ήταν να υπάρχει πρόταση της επιτροπής και η επιτροπή έχει κάθε δικαίωμα να υποβάλει προτάσεις", δήλωσε ένας ανώτερος διπλωμάτης της ΕΕ.
«Είναι όμως πολύ σαφές ότι πολλά κράτη μέλη δεν θέλουν νέους ίδιους πόρους... Υπάρχουν δυσκολίες.
Αυτό δεν πρόκειται να λυθεί σύντομα», ανέφερε ο διπλωμάτης στους FT.

Στα τέλη Ιουνίου οι προτάσεις Κομισιόν

Σύμφωνα με πηγές των FT μια από τις πιο δύσκολες μάχες που θα έρθουν θα ήταν τα σχέδια για μια ψηφιακή εισφορά που τώρα συνδέονται με νέες συνομιλίες.
Οι Βρυξέλλες σχεδιάζουν, σύμφωνα με τις οδηγίες των ηγετών πέρυσι, να υποβάλουν πρόταση έως τα τέλη Ιουνίου, ώστε η εισφορά να μπορέσει να εισαχθεί έως το 2023.
Αλλά πολλές κυβερνήσεις γίνονται όλο και πιο προσεκτικές.
Διπλωμάτες δήλωσαν ότι οι υπουργοί Οικονομικών της ΕΕ από πολλές χώρες, συμπεριλαμβανομένης της Γερμανίας, προειδοποίησαν τις Βρυξέλλες σε συνάντηση τον περασμένο μήνα ότι τυχόν σχέδια για την ψηφιακή εισφορά δεν θα πρέπει να παρεμποδίζουν την εργασία σε παγκόσμιο επίπεδο εντός του ΟΟΣΑ.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης