Τελευταία Νέα
Διεθνή

Η Ευρώπη επιταχύνει τις διαδικασίες εμβολιασμού υπό τον φόβο των μεταλλάξεων

Η Ευρώπη επιταχύνει τις διαδικασίες εμβολιασμού υπό τον φόβο των μεταλλάξεων

Γαλλία και Γερμανία οδεύουν προς αυστηροποίηση του lockdown

Μετά από μια "νωθρή" αρχή που χαρακτηρίζεται από καθυστερήσεις και ελλείψεις στον εφοδιασμό εμβολίων, η προσπάθεια εμβολιασμού της Ευρώπης αυξάνει την ταχύτητα σε χώρες όπως η Γαλλία, η Γερμανία και η Ιταλία, την ώρα που πασχίζουν να ελέγξουν ένα τρίτο κύμα της πανδημίας.
Η Γαλλία ανακοίνωσε την επιτάχυνση της εκστρατείας εμβολιασμού Covid-19 που επικρίθηκε την Κυριακή, μειώνοντας το μεγάλο διάστημα μεταξύ των δύο δόσεων των εμβολιασμών για να επιταχύνει τη βασική προστασία, καθιστώντας το εμβόλιο της AstraZeneca διαθέσιμο σε οποιονδήποτε άνω των 55 ετών ενώ ξεκινά τις πρώτες προμήθειες του νέου εμβολίου Johnson & Johnson αυτήν την εβδομάδα.
«Βλέπουμε ήδη τα πρώτα δείγματα των περιορισμών που έχουν τεθεί σε ισχύ σε συνδυασμό με τους εμβολιασμούς που έχουν θέσει υπό έλεγχο την εκ νέου έξαρση της πανδημίας», δήλωσε ο υπουργός υγείας Olivier Véran σε συνέντευξή του.
Όπως και οι γείτονές της στην ΕΕ, η Γαλλία είχε επικριθεί για την βραδύτητα της εκστρατείας εμβολιασμού σε σύγκριση με το Ηνωμένο Βασίλειο και τις ΗΠΑ, αλλά την Παρασκευή εμβολιάστηκαν περισσότεροι από 510.000 Γάλλοι.
Στη Γερμανία, ο αριθμός των ατόμων που έλαβαν το πρώτο εμβόλιο αυξήθηκε στα 12,7 εκατομμύρια, σύμφωνα με στοιχεία που δημοσίευσε το Robert Koch Institute,, το Σάββατο, ανεβάζοντας τον αριθμό των ατόμων με τουλάχιστον μία δόση εμβολιασμού στο 15,2%.
Μόνο την περασμένη Πέμπτη, εμβολιάστηκαν 719.000 άτομα. Η κυβέρνηση σχεδιάζει να παρέχει ένα εκατομμύριο δόσεις την εβδομάδα, δήλωσε ο υπουργός Υγείας Jens Spahn, την Παρασκευή στο Βερολίνο.

Αυστηρότεροι περιορισμοί

Η Γαλλία είναι μεταξύ των ευρωπαϊκών χωρών που αγωνίζονται να ελέγξουν ένα θανατηφόρο «τρίτο κύμα» που φέρει ως αιχμή του δόρατος την πιο μολυσματική μετάλλαξη του ιού B.1.1.7 που εντοπίστηκε για πρώτη φορά στην Αγγλία. Όλη η χώρα βρίσκεται υπό αυστηρό lockdown που περιλαμβάνει περιορισμούς στα ταξίδια, το κλείσιμο καταστημάτων και την απαγόρευση της κυκλοφορίας μετά τις 7.00 το απόγευμα.
Το Βερολίνο ετοιμάζεται επίσης να αυστηροποιήσει το lockdown, καθώς οι αριθμοί των κρουσμάτων παραμένουν υψηλοί και οι κλίνες των νοσοκομείων γεμίζουν γρήγορα με ασθενείς Covid-19. Η κυβέρνηση σχεδιάζει να επιβάλει για πρώτη φορά κανόνες απαγόρευσης της κυκλοφορίας σε εθνικό επίπεδο, οι οποίοι θα πρέπει να εφαρμόζονται αυτόματα εάν οι λοιμώξεις αυξηθούν πάνω από ένα συγκεκριμένο επίπεδο για τρεις συνεχόμενες ημέρες.
Μέχρι στιγμής, καθένα από τα 16 κρατίδια της Γερμανίας έχει επιβάλει τους δικούς τους περιορισμούς με ορισμένες περιοχές να έχουν χαλαρώσει παρόλο που ο αριθμός των μολύνσεων αυξήθηκε.

Μεταλλάξεις

Οι επιδημιολόγοι λένε ότι δεν θα αρκούν μόνο τα εμβόλια για να τεθεί πλήρως υπό έλεγχο η πανδημία, λόγω και δεδομένης της εξάπλωσης νέων μεταλλάξεων που μερικές φορές είναι πιο ανθεκτικές σε ορισμένα εμβόλια. Σε ορισμένες περιοχές της Γαλλίας οι αρχές έχουν προτείνει την απαγόρευση της χρήσης του AstraZeneca λόγω της επικράτησης της λεγόμενης παραλλαγής της Νότιας Αφρικής.
Η πρώτη παράδοση εμβολίων Johnson & Johnson στη Γαλλία αναμένεται τη Δευτέρα, νωρίτερα από το αναμενόμενο. Οι 200.000 δόσεις θα παραδίδονταν στα φαρμακεία και στα εμβολιαστικά κέντρα και θα διατεθούν σε όλους τους Γάλλους πολίτες άνω των 55 ετών.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης