Τελευταία Νέα
Αναλύσεις – Εκθέσεις

Deutsche Bank: Η ρευστότητα στην Ευρωζώνη έχει διπλασιαστεί στα 4 τρισ. ευρώ - Ποιο είναι το κόστος

Deutsche Bank: Η ρευστότητα στην Ευρωζώνη έχει διπλασιαστεί στα 4 τρισ. ευρώ - Ποιο είναι το κόστος
Η αγορά αυτή τη στιγμή τιμολογεί μείωση της ρευστότητας, υποστηρίζει η Deutsche Bank
Σχετικά Άρθρα

Το πλεόνασμα ρευστότητας στην Ευρωζώνη ξεπέρασε τα 4 τρισεκ. δολ. αυτή την εβδομάδα, έναντι ποσού ύψους 2 τρισεκ. δολ. το 2020, σύμφωνα με όσα αναφέρει η γερμανική τράπεζα Deutsche Bank.
Και, φυσικά, όπως αναμένεται, αυτό το «τσουνάμι» από ρευστό θα συνεχίσει να επεκτείνεται πλημμυρίζοντας τις ευρωπαϊκές αγορές – αν και με βραδύτερο ρυθμό, καθώς η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα σταδιακά περιστέλλει την ταχύτητα απόκτησης κρατικών ομολόγων στο πλαίσιο του πανδημικού προγράμματος (PEPP), ενώ παράλληλα η συνεισφορά των TLTROs είναι μικρότερη του αναμενομένου.
Το σημερινό γράφημα είναι αφιερωμένο στο κόστος που έχει η ρευστότητα σε ό,τι αφορά το τραπεζικό σύστημα συνολικά.
Ένας απλός δείκτης λαμβάνει υπόψη τη ρευστότητα που χρεώνεται στο επιτόκιο κατάθεσης σε σχέση με το ποσό που κερδίζεται μέσω των TLTROs.
excess_liquidity_metri.jpg
Ανάγκη για αναθεώρηση

Όταν αυτά εισήχθησαν το 2019, το κόστος της πλεονάζουσας ρευστότητας ήταν στο ήμισυ περίπου.
Στις αρχές του 2020 αυξήθηκε και πάλι καθώς τα lockdown απαιτούσαν παρεμβάσεις, ενώ στη συνέχεια το TLTRO3 είχαν ως αποτέλεσμα να δοθεί ώθηση στο τραπεζικό σύστημα.
Το παράθυρο βάσει του οποίου οι τράπεζες μπορούν να κερδίσουν από το διατραπεζικό επιτόκιο (-1%) λήγει τον Ιούνιο του 2022 και ο αντίκτυπος, δεδομένης της αύξησης της υπερβολικής ρευστότητας, είναι έντονος.
Πάντως, η ΕΚΤ είναι πιθανό να χρειαστεί να επανεξετάσει τους όρους του TLTRO3 καθώς εκπνέει το πρόγραμμα και πλησιάζει το τέλος του ειδικού επιτοκίου.
Μια επέκταση (δυνητικά με λιγότερο ευνοϊκούς όρους) αλλά και η αύξηση του συντελεστή κεφαλαιακής διαστρωμάτωσης θα είναι ένα εύλογο αποτέλεσμα.
Από την άλλη, η Κεντρική Τράπεζα της Ελβετίας και η Κεντρική Τράπεζα της Ιαπωνίας προσαρμόζουν τις αποφάσεις πολιτικής για να μειώνουν το κόστος των αρνητικών επιτοκίων.
Ο αντίκτυπος και των δύο επιλογών εξαρτάται από τη βαθμονόμηση.
Η αγορά αυτή τη στιγμή τιμολογεί μείωση της ρευστότητας κατά περίπου 3 μονάδες βάσης.
Αυτό θα μπορούσε επίσης να αντικατοπτρίζει εν μέρει τους κινδύνους μιας τάσης σταθεροποίησης της αγοράς περιουσιακών στοιχείων σταθερού εισοδήματος, καθώς η ρευστότητα συνεχίζει να αυξάνεται.
Ωστόσο, όπως φαίνεται, μια μείωση 10 μονάδων βάσης στο επιτόκιο καταθέσεων θα συμβάλει ουσιαστικά στο καθαρό κόστος και πιθανότατα θα πρέπει να συνοδεύεται από άλλα μέτρα.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης