Τελευταία Νέα
Διεθνή

Centeno (ΕΚΤ): Θα κοστίσει τυχόν πρόωρη απόσυρση των μέτρων τόνωσης – Χρειάζεται ευέλικτη προσέγγιση

Centeno (ΕΚΤ): Θα κοστίσει τυχόν πρόωρη απόσυρση των μέτρων τόνωσης – Χρειάζεται ευέλικτη προσέγγιση

«Τα μέτρα στήριξης πρέπει να διατηρηθούν εν ισχύι για όσο διάστημα είναι απαραίτητο», δήλωσε το μέλος του Διοικητικού Συμβουλίου της ΕΚΤ, Mario Centeno  

Σχετικά Άρθρα

Η πρόωρη απόσυρση των μέτρων τόνωσης για την ανάκαμψη της οικονομίας της Ευρώπης εν μέσω της πανδημίας ενδέχεται να αποδειχθεί ιδιαίτερα δαπανηρή, προειδοποίησε το μέλος του Διοικητικού Συμβουλίου της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, Mario Centeno, σύμφωνα με δημοσίευμα του Reuters τη Δευτέρα 12 Απριλίου 2021 .
«Τα μέτρα στήριξης πρέπει να διατηρηθούν για όσο διάστημα είναι απαραίτητο», δήλωσε ο Centeno κατά την ομιλία του σε συνέδριο, ζητώντας μια προσεκτική προσέγγιση, προσαρμοσμένη στην εξέλιξη της οικονομικής και χρηματοπιστωτικής κατάστασης η οποία εξακολουθεί να επηρεάζεται σε μεγάλο βαθμό από την πανδημία.
«Η πρόωρη απόσυρση των μέτρων θα μπορούσε να οδηγήσει σε σημαντικό κόστος», είπε.

Αγορές ομολόγων

Στο ίδιο μήκος κύματος κινήθηκε και ένας έτερος αξιωματούχος της ΕΚΤ
«Η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα δεν πρέπει να καθυστερήσει περαιτέρω την αύξηση του πληθωρισμού ώστε να προσεγγίσει τον στόχο της, που είναι λίγο κάτω από το 2%, καθώς οι σημερινές προοπτικές του δεν είναι ικανοποιητικές και η συνεχής αποτυχία επίτευξης του στόχου ενέχει τον κίνδυνο να πληγεί η οικονομία, δήλωσε το μέλος της Εκτελεστικής Επιτροπής της ΕΚΤ, Fabio Panetta., σε συνέντευξή του στην ισπανική εφημερίδα El Pais την Κυριακή 11 Απριλίου 2021.
Ο Panetta διαφώνησε με όσους υποστηρίζουν τη μείωση των έκτακτων αγορών ομολόγων από την ΕΚΤ από το τρίτο τρίμηνο του έτους, τονίζοντας ότι μία συνετή προσέγγιση σε μία τέτοια κρίση είναι να δίνεις πολύ μεγάλη παρά πολύ μικρή στήριξη.

Πληθωρισμός

Η ΕΚΤ δεν έχει επιτύχει τον στόχο της για τον πληθωρισμό τα τελευταία οχτώ χρόνια και οι τρέχουσες προβλέψεις της δείχνουν ότι θα συνεχίσει να μην τον επιτυγχάνει τα επόμενα χρόνια καθώς η Ευρωζώνη δυσκολεύεται να απορροφήσει το κενό που δημιουργήθηκε από την ύφεση λόγω της πανδημίας.
Με τα μέτρα στήριξης να πλησιάζουν τα όριά τους, ορισμένοι αξιωματούχοι υποστηρίζουν ότιβαντί να προσπαθεί να ενισχύσει και άλλο τα μέτρα της, αλλά ο Panetta απέρριψε το επιχείρημα αυτό, τονίζοντας ότι το κόστος θα είναι μεγαλύτερο από το όφελος.

Παραγωγικό δυναμικό

«Το επιχείρημα ότι θα μπορούσαμε να επεκτείνουμε τον χρονικό ορίζοντα για την επίτευξη του στόχου δεν είναι πειστικό», δήλωσε.
Η αναμονή θα έχει ακόμη μεγαλύτερο κόστος, πρόσθεσε καθώς «θα έκανε δυσκολότερη τη νέα εμπέδωση των πληθωριστικών προσδοκιών και θα διακινδυνεύαμε μία μόνιμη μείωση του παραγωγικού δυναμικού της οικονομίας».

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης