Τελευταία Νέα
Διεθνή

Ευρωζώνη: Οι νέες εκδόσεις χρέους ώθησαν ανοδικά τις αποδόσεις των ομολόγων

Ευρωζώνη: Οι νέες εκδόσεις χρέους ώθησαν ανοδικά τις αποδόσεις των ομολόγων
Η άνοδος των αποδόσεων των ομολόγων της Ευρωζώνης σχετίζεται με την αυξημένη προσφορά σε νέα ομόλογα και όχι με τα στοιχεία για αύξηση του πληθωρισμού στις ΗΠΑ στο 2,6% σε ετήσια βάση το Μάρτιο καθώς οι αποδόσεις του αμερικανικού 10ετούς διαμορφώθηκε περί το 1,65%.
Σχετικά Άρθρα

 Ανοδική κίνηση κατέγραψαν οι αποδόσεις των κρατικών ομολόγων της Ευρωζώνης εξαιτίας του νέου «κύματος» ομολογιακών εκδόσεων, σύμφωνα με δημοσίευμα του Reuters την Τρίτη 13 Απριλίου.
Η έκρηξης της προσφοράς κατά κανόνα ωθεί σε άνοδο τις αποδόσεις, καθώς οι επενδυτές ρευστοποιούν θέσεις στα χαρτοφυλάκιά τους για αγοράσουν τα νέα ομόλογα.
Τις μεγαλύτερες πιέσεις δέχθηκε η ευρωπεριφέρεια: στην Ιταλία, η απόδοση του 10ετούς κλιμακώθηκε τέσσερις μονάδες βάσης στο 0,78%, σε υψηλό μηνός, ενώ στην ελληνική αγορά, το κόστος δανεισμού στη 10ετία ενισχύθηκε μία μονάδα βάσης στο 0,88% με το spread έναντι του αντίστοιχου γερμανικού στις 120 μονάδες βάσης.
Περιορισμένος ήταν και ο όγκος συναλλαγών στην ΗΔΑΤ που κινήθηκε στα 72 εκατ. ευρώ.

Πληθωρισμός ΗΠΑ

Η απόδοση του γερμανικού 10ετούς αυξήθηκε στο -0,27%, κοντά σε υψηλό δύο εβδομάδων.
Αναλυτές ανέφεραν ότι η άνοδος των αποδόσεων του ευρώ έχει να κάνει μόνο με την αυξημένη προσφορά σε νέα ομόλογα και όχι με τα στοιχεία για άνοδο του πληθωρισμού στις ΗΠΑ στο 2,6% σε ετήσια βάση το Μάρτιο, από τη στιγμή που δεν επηρεάστηκαν ούτε και οι αποδόσεις των αμερικανικών 10ετών τίτλων, οι οποίες συγκρατήθηκαν κοντά στο 1,65%.

Οι νέες εκδόσεις

Τη «σκυτάλη» πήρε η Αυστρία με έκδοση νέου 50ετούς, ακολουθώντας το παράδειγμα της Ιταλίας, ενώ η Ισπανία βγήκε στις αγορές με νέο 15ετές, με τις δύο χώρες να αντλούν 1,75 δισ. και 6 δισ.ευρώ αντίστοιχα, σύμφωνα με τις αρχικές εκτιμήσεις, σύμφωνα με το δημοσίευμα.
Η Αυστρία προσείλκυσε προσφορές  ύψους 13 δισ.ευρώ, ενώ στην Ισπανία η ζήτηση ανήλθε στα 42 δισ.ευρώ.
Πρόκειται ωστόσο για επίπεδα χαμηλότερα από τα 65 δισ.ευρώ που είχε προσελκύσει η Μαδρίτη στην αντίστοιχη έκδοση 50ετούς τον Φεβρουάριο, καθώς και από τα 18 δισ. ευρώ της Αυστρίας στο 100ετές της ομόλογο πέρυσι.
Στην Ιταλία, η ζήτηση για το αντίστοιχο 50ετές είχε υπερκαλύει κατά 13 φορές την προσφορά.

Μακροπρόθεσμοι τίτλοι

Μετά το δυναμικό ξεκίνημα στις αρχές του έτους, οι εκδόσεις πολύ μακροπρόθεσμων τίτλων όπως τα 50ετή ομόλογα περιορίστηκαν από τον Φεβρουαρίου, όταν τα τεράστια δημοσιονομικά μέτρα στήριξης που ανακοινώθηκαν στις ΗΠΑ ώθησαν σε άνοδο το κόστος δανεισμού.
Γαλλία, Βέλγιο και Ισπανία είχαν επίσης βγεί στις αγορές με 50ετές στην αρχή του έτους.
Επίσης, οι επενδυτές κλήθηκαν χθες να απορροφήσουν και τη νέα προσφορά από το εκ νέου άνοιγμα του ολλανδικού με λήξη το 2038, του 15ετούς ιταλικού και του 50ετούς βρετανικού.
Είχε προηγηθεί στις ΗΠΑ η έκδοση 30ετούς από την οποία αντλήθηκαν 24 δισ.δολάρια.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης