Τελευταία Νέα
Ασφαλιστικά Νέα

Οι ασφαλιστικές κόλλησαν τον Covid-19, αλλά κινδυνεύουν με ασφυξία από τους υπόλοιπους «ιούς»

Οι ασφαλιστικές κόλλησαν τον Covid-19, αλλά κινδυνεύουν με ασφυξία από τους υπόλοιπους «ιούς»
Τεράστιες ζημίες σε διεθνές επίπεδο
Σχετικά Άρθρα

Πενήντα με 80 δισεκατομμύρια δολάρια θα σηκώσουν από τα ταμεία τους οι ασφαλιστικές επιχειρήσεις για να αποζημιώσουν ζημιές από τον Covid-19.
Μέχρι στιγμής πάντως τα επίπεδα των αποζημιώσεων βρίσκονται σε χαμηλότερα επίπεδα, αφού δεν έχουν υποβληθεί και συγκεντρωθεί ακόμα όλες οι αξιώσεις των ασφαλισμένων από κάθε χώρα του κόσμου.
Η ασφαλιστική αγορά παγκοσμίως φαίνεται σαν να έχει αρπάξει τον ιό του Covid-19, σχολιάζει ανώτατο στέλεχος της μεγαλύτερης στον κόσμο αντασφαλιστικής εξηγώντας πως η αγορά δεν περίμενε να πιάσει τον Covid-19 υπονοώντας την μεγάλη έκταση που πήραν οι ζημιές, το ντόμινο των απωλειών και των πιθανών απωλειών που μπορεί να συμβούν εν ευθέτω χρόνω κυρίως από την διακοπή των επιχειρησιακών λειτουργιών.
Ωστόσο το ίδιο στέλεχος δεν παρέλειψε να δηλώσει ότι ο ‘ασθενής’ που περιγράφει έχει ξεκινήσει να αναρρώνει και να πηγαίνει σε πολύ μικρό χρονικό διάστημα αρκετά καλά.
Το παιχνίδι με τον Covid-19 είναι κυρίως οι απώλειες εσόδων από επιχειρησιακές λειτουργίες, εν τούτοις ο κλάδος ασφαλειών γνωστοποιεί, βλέποντας τις επιδόσεις του, έχει δείξει ισχυρές αντοχές απέναντι στον ιό.

Οι ιοί του κλάδου

Και, ενώ το μυαλό όλων το 2020 περιστρέφονταν γύρω από τον Covid-19 τόσο σε επίπεδο προσωπικό θεμάτων όσο και επαγγελματικών, στην πραγματικότητα δεν ήταν το μοναδικό σοβαρό θέμα που καθόρισε την ‘υγεία’ του ασφαλιστικού κλάδου.
Υπήρξαν πολλοί ακόμα ‘ιοί’ για τον κλάδο, όπως οι μεγάλες ζημιές από συμβάντα φυσικών καταστροφών, τα χαμηλά επιτόκια, ο κοινωνικός πληθωρισμός.
Οι ‘ιοί’ αυτοί, ειδικά το παρατεταμένο περιβάλλον των χαμηλών έως και αρνητικών επιτοκίων προκαλούν μέχρι και συνθήκες ‘ασφυξίας’ στον κλάδο μια και επηρεάζουν κάθε πτυχή κινδύνου.
Ο ‘ασθενής’ που άρπαξε τον Covid-19 τονίζει η Swiss Re αναρρώνει, το θέμα δεν είναι να αισθανθεί καλά για λίγες ημέρες και να μετά να παλινδρομήσει, το θέμα είναι να ξεπεράσει κάθε κίνδυνο.
Άρα στην περίπτωση αυτή το ζητούμενο είναι αν υπάρχει πρόγραμμα αποκατάστασης για τα επόμενα χρόνια.
Ο ασφαλιστικός κλάδος αναγνωρίζει η Swiss Re έχει πολλά μπροστά του που πρέπει να κάνει, δυναμώνοντας πρωτίστως τις βάσεις του.
Οι συν-νοσηρότητες και οι ‘ιοί’ θα παραμείνουν και μετά το τέλος της πανδημίας και το σκηνικό θα επανέλθει στην προ-Covid-19 εποχή.
Για παράδειγμα το αυτοκίνητο θα ξαναμπεί στο σκηνικό, η πτωτική πορεία του δείκτη αναλογίας ζημιών κατά τον τελευταίο χρόνο θα σταματήσει και οι απαιτήσεις θα αρχίσουν να σκαρφαλώνουν στα ύψη με το που η πλειοψηφία των οδηγών θα πάρει ξανά το τιμόνι στα χέρια τους.
Οι κακές συνήθειες που δεν ξεριζώνονται χρήζουν προσοχή.

Έλενα Ερμείδου
www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης