Πολιτική

Επιμένει ο Κοντονής για Ποινικό Κώδικα: Ευνοήθηκε συγκεκριμένη υπόθεση - Έντονη αντίδραση από ΣΥΡΙΖΑ

Επιμένει ο Κοντονής για Ποινικό Κώδικα: Ευνοήθηκε συγκεκριμένη υπόθεση - Έντονη αντίδραση από ΣΥΡΙΖΑ

Ο Σταύρος Κοντονής δήλωσε ότι προτίθεται να κατονομάσει την υπόθεση που ευνοήθηκε με τη μεταρρύθμιση του Ποινικού Κώδικα

Σχετικά Άρθρα
Στη θέση του ότι οι αλλαγές στον Ποινικό Κώδικα ευνόησαν συγκεκριμένη υπόθεση επέμεινε ο πρώην υπουργός Δικαιοσύνης, Σταύρος Κοντονής, προκαλώντας την έντονη αντίδραση του ΣΥΡΙΖΑ.
«Έχω υπόψη μου συγκεκριμένες υποθέσεις και αν με καλέσει οποιαδήποτε δημόσια Αρχή ή η Δικαιοσύνη, είμαι έτοιμος να καταθέσω.
Εάν κληθώ θα τα πω αυτά τα οποία γνωρίζω, θα τα καταθέσω» δήλωσε ο κ. Κοντονής δίνοντας το στίγμα της σημερινής (15/4/2021) του κατάθεσης ενώπιον των δικαστικών αρχών για τη μετατροπή της διάταξης της δωροδοκίας από κακούργημα σε πλημμέλημα επί των ημερών της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ.
Στον αντίποδα, η Κουμουνδούρου σε ένα ιδιαίτερα αιχμηρό σχόλιο εύχεται στον κ. Κοντονή «καλή τύχη στα νέα του καθήκοντα ως αχθοφόρος πολιτικών και επιχειρηματικών συμφερόντων».

Η κατάθεση του κ. Κοντονή

Ο κ. Κοντονής κλήθηκε να καταθέσει ως πρώτος μάρτυρας μετά την εκ νέου έρευνα που ξεκίνησε η Εισαγγελία με αφορμή πρόσφατες δηλώσεις του ότι, δολίως από την πλευρά της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ, επισπεύσθηκε η επικύρωση του νέου Ποινικού Κώδικα, ώστε να ωφεληθούν συγκεκριμένοι κατηγορούμενοι από τη μετατροπή της δωροδοκίας σε πλημμέλημα και να κλείσουν υποθέσεις λόγω παραγραφής ή να έχουν ευμενέστερη τιμωρία.
Η κατάθεση του κ. Κοντονή ανοίγει τον κύκλο της νέας έρευνας των επίμαχων καταγγελιών, οι οποίες είχαν τεθεί και πάλι προς διερεύνηση πριν αρκετούς μήνες.
Η πρώτη εισαγγελική έρευνα που είχε γίνει με αφορμή τις επίμαχες δηλώσεις του πρώην υπουργού, είχε τεθεί στο αρχείο με την έγκριση και του αρμόδιου εισαγγελέα Εφετών, καθώς κρίθηκε ότι δεν είχε προκύψει εύρημα ποινικά αξιοποιήσιμο.
Ο κ. Κοντονής δεν είχε κληθεί να καταθέσει σε εκείνη τη φάση.
Η υπόθεση ανασύρθηκε από το αρχείο, ύστερα από πρόσφατες δηλώσεις του κ. Κοντονή, ο οποίος σε τηλεοπτική εκπομπή επανήλθε στο θέμα αναφέροντας πως για την μετατροπή του ποινικού χαρακτηρισμού της δωροδοκίας «άλλαξε δολίως διάταξη κειμένου».
Είπε επίσης «ότι υπήρξε σκοπιμότητα, το λέω ευθέως έτσι ώστε κάποιες δίκες να οδηγηθούν στο αρχείο προεκλογικά. Έχω υπόψη μου συγκεκριμένες υποθέσεις και αν με καλέσει οποιαδήποτε δημόσια Αρχή ή η Δικαιοσύνη, είμαι έτοιμος να καταθέσω.
Εάν κληθώ θα τα πω αυτά τα οποία γνωρίζω, θα τα καταθέσω».

Η δήλωση Κοντονή

Λίγο πριν εισέλθει στο Ειρηνοδικείο για την κατάθεσή του, ο κ. Κοντονής, ερωτηθείς από δημοσιογράφους για τις υποθέσεις στις οποίες αναφέρεται σε σχέση με την αλλαγή του ποινικού χαρακτηρισμού της δωροδοκίας, απάντησε πως αναφέρεται «σε συγκεκριμένη υπόθεση που εκδικάστηκε κατά την προεκλογική περίοδο του 2019, για την οποία θα αναφερθώ στην κυρία εισαγγελέα, ονομαστικώς».
Ο πρώην υπουργός είπε στις δηλώσεις του ότι «από τον Σεπτέμβριο του 2019 είχα αναφέρει σε δημόσιες τοποθετήσεις, ότι η τροποποίηση της συγκεκριμένης διάταξης, μετατροπής από κακούργημα σε πλημμέλημα (δωροδοκίας) αποτελεί στίγμα και όνειδος για την κυβέρνηση που υλοποίησε την εν λόγω τροποποίηση.
Αναφέρομαι στον Σεπτέμβριο του 2019, γιατί πολλοί επιπόλαιοι μπορεί να πουν σήμερα ότι μιλάω για πρώτη φορά.
Ούτε τον Οκτώβριο του 2020 μίλησα πρώτη φορά, ούτε σήμερα.
Μίλησα από την πρώτη στιγμή και αυτό διότι πιστεύω ακράδαντα:
Πρώτον, ότι το κόμμα που επαγγέλθηκε την κάθαρση δεν μπορεί να οργανώνει ως κυβέρνηση, παραγραφές σοβαρότατων αδικημάτων.
Δεύτερον, διότι επελέγη μία διαδικασία του κατεπείγοντος για να ψηφιστούν χίλια άρθρα σε μία συνεδρίαση χωρίς ουσιαστική διαβούλευση με τις νομικές σχολές και τις ενώσεις ποινικολόγων.
Τρίτον, γιατί μεταφέρθηκε η διενέργεια των εκλογών μία εβδομάδα μετά την αρχική εξαγγελία ακριβώς για να πραγματοποιηθεί η συνεδρίαση της Βουλής και να ψηφιστεί ο Ποινικός Κώδικας.
Τέταρτον, ενώ εγώ πρότεινα στη Βουλή κατά τη συνεδρίαση να μεταφερθεί ο χρόνος του ισχύοντος Κώδικα, πράγμα που θα έλυνε το πολιτικό πρόβλημα, δυστυχώς δεν εισακούστηκα».
Σύμφωνα με τον πρώην υπουργό «σήμερα, τα πράγματα είναι πολύ χειρότερα για αυτούς που σχεδίασαν οργάνωσαν και εκτέλεσαν αυτό το πολιτικό ολίσθημα.
Πρώτα και κύρια διότι κρύβονται πίσω από την νομοπαρασκευαστική επιτροπή, ενώ οι πολιτικές ευθύνες δεν είναι καμίας νομοπαρασκευαστικής ή επιστημονικής επιτροπής.
Οι πολιτικές ευθύνες είναι των κυβερνήσεων.
Δεύτερον, διότι όλο αυτό το χρονικό διάστημα αποδείχθηκε ότι εκτός της συγκεκριμένης διάταξης της μετατροπής της δωροδοκίας από κακούργημα σε πλημμέλημα, υπάρχουν σοβαρότατες κι άλλες διατάξεις, τις είχαμε επισημάνει, που είναι απολύτως προβληματικές.
Αναφέρομαι στην παρεπόμενη ποινή της στέρησης των πολιτικών δικαιωμάτων στα θέματα του βιασμού και της κακοποίησης των ανηλίκων.
Η νομοπαρασκευαστική επιτροπή επιτέλεσε ένα σπουδαίο έργο, αλλά υπέπεσε σε σοβαρότατα λάθη τα οποία κακώς επωμίστηκε η κυβέρνηση.
Τρίτον, εκτός από εμένα διαπρεπείς ποινικολόγοι και καθηγητές των Νομικών Σχολών έχουν μιλήσει και η Γκρεκό, δηλαδή η οργάνωση του Συμβουλίου της Ευρώπης, η οποία επισήμανε σοβαρότατα στοιχεία διαπλοκής για αυτή την ιστορία.
Και τελευταίο και σπουδαιότερο: η διάταξη αυτή (για την δωροδοκία) έχει ταξικό πρόσημο, δεν είναι ταξικό το πρόσημο για τους εργαζόμενους και τον οικονομικά ασθενέστερο.
Είναι ταξικό πρόσημο υπέρ των οικονομικά ισχυρών αυτών που στην πολιτική ορολογία ονομάζουμε ολιγαρχία.
Και αν την περίοδο των μνημονίων -σωστά είχε πει ο Αλέξης Τσίπρας ότι νομοθετούσαμε με τα χέρια δεμένα- στη συγκεκριμένη περίπτωση που τα χέρια μας ήταν λυτά τί κάναμε;
Aυτά είναι σοβαρότατα ερωτήματα, είναι καταστάσεις που ο καθένας καταλαβαίνει και τα συμπεράσματα μπορούν να τα βγάλουν πρώτα και κύρια οι ψηφοφόροι του ΣΥΡΙΖΑ».
Ερώτηση: Σε ποιες υποθέσεις αναφέρεστε κύριε υπουργέ σχετικά με το αδίκημα της δωροδοκίας;
Απάντηση: Αναφέρομαι σε συγκεκριμένη υπόθεση που εκδικάστηκε κατά την προεκλογική περίοδο του 2019, για την οποία θα αναφερθώ στην κυρία εισαγγελέα, ονομαστικώς.
Ερώτηση: Ένα σχόλιο για οικονομικό πρόγραμμα του ΣΥΡΙΖΑ που ανακοινώθηκε χθες...
Απάντηση: Τελευταία άκουσα ότι ο Ερντογάν θα μοιράσει πατάτες και κρεμμύδια φαίνεται ότι είναι των ημερών η παροχολογία.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης