Τελευταία Νέα
Διεθνή

Εταιρικά, Fed και εμβολιασμοί στο επίκεντρο - Έντονη μεταβλητότητα στη Wall Street

Εταιρικά, Fed και εμβολιασμοί στο επίκεντρο - Έντονη μεταβλητότητα στη Wall Street

Wall Street: Έχασαν τα ρεκόρ Dow Jones και S&P 500

Έντονη μεταβλητότητα επικράτησε σήμερα 14/4 στη Wall Street με τον Dow Jones να κλείνει με θετικό πρόσημο, ωστόσο να υποχωρεί από τα ιστορικά υψηλά που κατέγραψε ενδοσυνεδριακά.
Απώλειες για S&P 500 και Nasdaq, καθώς η έκθεση Beige Book της Fed έδειξε ότι επιταχύνθηκε η ανάπτυξη της αμερικανικής οικονομίας στις αρχές της άνοιξης, ενώ μικρή αύξηση σημείωσε ο πληθωρισμός.
Το επενδυτικό ενδιαφέρον στράφηκε στις ανακοινώσεις αποτελεσμάτων των τραπεζικών κολοσσών, αλλά και στην έκθεση της Federal Reserve για τις οικονομικές συνθήκες (Beige Book), σύμφωνα με την οποία η οικονομία των ΗΠΑ επεκτάθηκε με ταχύτερο ρυθμό στις αρχές της άνοιξης, ενώ αυξήθηκε και ο αριθμός των επιχειρήσεων που προχώρησαν σε αύξηση του εργατικού δυναμικού τους.
Σήμερα έκανε το ντεμπούτο της στο ταμπλό του Nasdaq η Coinbase, ξεκινώντας τη συνεδρίαση με την τιμή της στα 381 δολάρια ανά μετοχή.
Πολύ γρήγορα η τιμή της μετοχής εκτινάχθηκε έως και τα 429 δολάρια, για να περιορίσει ωστόσο τα κέρδη της στη συνέχεια και να κλείσει στα 328,28 δολάρια γεγονός που αποτιμά το μεγαλύτερο ανταλλακτήριο κρυπτονομισμάτων στον κόσμο στο επίπεδο των 85,8 δισ. δολαρίων, με βάση το σύνολο των μετοχών που έχουν εκδοθεί.

Fed: Επιταχύνθηκε η ανάπτυξη της αμερικανικής οικονομίας από τέλος Φεβρουαρίου 2021

H ανάπτυξη της αμερικανικής οικονομίας ανέβασε ταχύτητα στην αρχή της άνοιξης και περισσότερες εταιρείες επιδίωξαν να προσλάβουν νέους υπαλλήλους, σύμφωνα με τη Beige Book της Fed.
«Η εθνική οικονομική δραστηριότητα επιταχύνθηκε σε έναν μέτριο ρυθμό από τα τέλη Φεβρουαρίου ως τις αρχές Απριλίου 2021» αναφέρεται στην έκθεση της Fed που καλύπτει διάστημα έξι εβδομάδων.
Oι καταναλωτικές δαπάνες ενισχύθηκαν σε όλη τη χώρα μετά τη χορήγηση επιταγών 1.400 δολαρίων σε μεγάλο αριθμό Αμερικανών.
Ωστόσο, πολλές εταιρείες ανέφεραν ότι δυσκολεύονται να βρουν τους κατάλληλους υπαλλήλους.
Εν τω μεταξύ, το επίπεδο του πληθωρισμού αυξήθηκε ελαφρώς σε σχέση με το 2020.

beige_data.jpg


Powell (Fed): Τα επιτόκια θα αυξηθούν όταν ο πληθωρισμός φτάσει το 2%

Αν ο πληθωρισμός δεν φτάσει στο 2% και αν δεν υπάρξει πλήρης απασχόληση, τα επιτόκια δεν πρόκειται να αυξηθούν, ανέφερε ο πρόεδρος της Fed, Jerome Powell.
Ωστόσο, σύμφωνα με τις εκτιμήσεις του κεντρικού τραπεζίτη, κάτι τέτοιο δεν αναμένεται να συμβεί πριν από το 2022.
«Τα περισσότερα μέλη της Επιτροπής Ανοικτής Αγοράς της Fed δεν εκτιμούν αύξηση των επιτοκίων μέχρι το 2024, ωστόσο δεν είναι εκτίμηση της επιτροπής, δηλαδή δεν είναι κάτι για το οποίο έχουμε ψηφίσει.
Απλώς πρόκειται για μια εκτίμηση» ανέφερε ο πρόεδρος Powell τη Τετάρτη 14 Απριλίου, κατά τη διάρκεια ψηφιακού συνεδρίου της Οικονομικής Λέσχης της Ουάσιγκτον.
«Οι αγορές εστιάζουν περισσότερο από όσο πρέπει σε αυτό που ονομάζουμε οικονομικές προβλέψεις, ωστόσο εγώ επικεντρώνομαι στο αποτέλεσμα όσων συμβαίνουν» πρόσθεσε.
Στη συνέχεια, ο πρόεδρος της Fed υποστήριξε ότι οι ΗΠΑ βαδίζουν προς μια περίοδο θεαματικής οικονομικής ανάπτυξης και δημιουργίας θέσεων εργασίας, ενώ επεσήμανε πως ο μεγαλύτερος κίνδυνος είναι ενδεχόμενη έξαρση των κρουσμάτων κορωνοϊού.
Σύμφωνα με τον πρόεδρο της Fed, «θα ήταν συνετό να συνεχίζετε να φοράτε μάσκες και να τηρείτε τους κανόνες και τα μέτρα κοινωνικής απόστασης – τουλάχιστον για λίγο ακόμη».
Σημειώνεται ότι ο Powell και οι συνάδελφοί του έχουν δεσμευτεί να διατηρήσουν τη χαλαρή νομισματική πολιτική ακόμα και όταν η οικονομική ανάκαμψη αυξηθεί σε ταχύτητα.
Τα πρόσφατα δεδομένα έδωσαν επίσης μια πιο φωτεινή εικόνα καθώς οι εμβολιασμοί προχωρούν κανονικά και η οικονομία ανοίγει εκ νέου, με τους εργοδότες να δημιουργούν 916.000 θέσεις εργασίας τον Μάρτιο.
Σε αυτό το πλαίσιο, η μέση εκτίμηση για το αμερικανικό ΑΕΠ φτάνει στο 6,5% φέτος ενώ το ποσοστό ανεργίας αναμένεται να μειωθεί στο 4,5% έως το τέλος του 2021.

Eντυπωσίασαν τα κέρδη Goldman Sachs, JP Morgan και Wells Fargo στο α΄τρίμηνο 2021

Έκρηξη κερδών κατέγραψαν στο α΄τρίμηνο του 2021 οι αμερικανικές τράπεζες Goldman Sachs, JP Morgan και Wells Fargo, οι οποίες άνοιξαν με το δεξί τον κύκλο των εταιρικών αποτελεσμάτων στη Wall Street.
Οι μεγάλες αμερικανικές τράπεζες αντιμετώπισαν δυσκολίες κατά το ξέσπασμα της πανδημίας, αλλά οι επενδυτές είναι πλέον αισιόδοξοι ότι η οικονομική ανάκαμψη βρίσκεται σε καλό δρόμο λόγω του πακέτου τόνωσης του προέδρου Joe Biden, ύψους 2 τρισ. δολ. και της ταχείας διάθεσης εμβολίων κατά της covid-19.
Οι τράπεζες συγκέντρωσαν τις προβλέψεις για τις απώλειες απο τα πιστωτικά τους χαρτοφυλάκια πέρυσι, καθώς εξαιτίας της πανδημίας η οικονομία βρέθηκε αντιμέτωπη με την ύφεση, αλλά οι χρηματοοικονομικές εταιρείες έχουν αρχίσει να απελευθερώνουν αυτά τα αποθεματικά καθώς ξεκινά η ανάκαμψη.
Σημαντική άνοδο στα κέρδη του α' 3μηνου ανακοίνωσε η Goldman Sachs, λαμβάνοντας ισχυρή ώθηση από τα τμήματα trading και επενδύσεων.
Τα καθαρά κέρδη αυξήθηκαν στα 6,7 δισ. δολάρια το α' 3μηνο του 2021, από 1,12 δισ. την ίδια περίοδο πέρυσι.
Άλμα στα καθαρά κέρδη α΄τριμήνου 2021 στα 14,3 δισ. δολ.ή 4,5 δολ. ανά μετοχή σημείωσε η JP Morgan Chase, υψηλότερα των εκτιμήσεων των αναλυτών.
Κέρδη και έσοδα που ξεπέρασαν τις προσδοκίες για το πρώτο τρίμηνο ανακοίνωσε η Wells Fargo.
Ανακοίνωσε έσοδα 18,06 δισεκατομμύρια δολάρια έναντι 17,5 δισεκατομμυρίων δολαρίων το προηγούμενο τρίμηνο.
Τα αποτελέσματα της Wells Fargo ενισχύθηκαν από την πρόβλεψη για αποθεματικά ύψους 1,05 δισεκατομμυρίων δολαρίων.

HΠΑ: Άλμα 1,2% στις τιμές εισαγωγών τον Μάρτιο

Οι τιμές των εισαγωγών στις ΗΠΑ αυξήθηκαν περισσότερο από τις προβλέψεις τον Μάρτιο, λαμβάνοντας ώθηση από το υψηλότερο κόστος για τα πετρελαϊκά προϊόντα και τις σφιχτές εφοδιαστικές αλυσίδες.
Αυτή είναι η τελευταία ένδειξη ότι ο πληθωρισμός κινείται ανοδικά καθώς ανοίγει η οικονομία.
Όπως ανακοίνωσε το υπουργείο Εργασίας, οι τιμές εισαγωγών σημείωσαν άνοδο 1,2% τον περασμένο μήνα, μετά από κέρδη 1,3% τον Φεβρουάριο.
Αναλυτές που συμμετείχαν σε δημοσκόπηση του Reuters προέβλεπαν άνοδο των τιμών κατά 1%.

Μπλόκο ΕΕ στα εμβόλια J&J, AstraZeneca - Προστασία 9 μήνες από Pfizer, Moderna

Παγκόσμιος προβληματισμός επικρατεί για τα εμβόλια της Johnson & Johnson αλλά και της AstraZeneca ύστερα από τα περιστατικά θρομβώσεων που καταγράφηκαν μετά από εμβολιασμούς με τα εν λόγω σκευάσματα.
Η διακοπή των εμβολιασμών με το εμβόλιο της Johnson & Johnson στις ΗΠΑ, ύστερα από τον εντοπισμό 6 περιστατικών θρομβώσεων (ενός θανατηφόρου) επί συνόλου 7 εκατομμυρίων εμβολιασθέντων προκαλεί ανησυχία για την πορεία των εκστρατειών εμβολιασμού τόσο στις ΗΠΑ όσο και στην Ευρώπη, μια και εκτιμάται ότι θα πολλαπλασιάσει τις επιφυλάξεις πολιτών σχετικά με τα εμβόλια.
Άλλωστε πρόσφατες είναι οι περιπτώσεις θρομβώσεων και με το αντίστοιχο σκεύασμα της AstraZeneca, το οποίο είχε ως αποτέλεσμα να διακοπούν οι εμβολιασμοί στην Ευρώπη, για να επαναρχίσουν με διαφορετικά ηλικιακά κριτήρια σε κάθε ευρωπαϊκό κράτος, γεγονός που και αυτό με τη σειρά του ενίσχυσε τη δυσπιστία απέναντι στο εμβόλιο.
Είναι χαρακτηριστικό πως η Δανία αναμένεται να ανακοινώσει εντός της ημέρας πως σταματά τους εμβολιασμούς με το εμβόλιο της AstraZeneca ενώ η Κομισιόν φέρεται έτοιμη να μην ανανεώσει τα συμβόλαια με τις AstraZeneca και Johnson&Johnson για το 2022.
Και ενώ οι επιστήμονες αναζητούν τον μηχανισμό εκείνο των εν λόγω εμβολίων, τα οποία σημειωτέον βασίζονται σε μια νέα τεχνολογία που χρησιμοποιεί αδενοϊούς (οι αδενοϊοί είναι συνηθισμένοι ιοί που συνήθως προκαλούν κοινά κρυολογήματα), έτσι ώστε να δουν τι είναι αυτό που προκαλεί τις θρομβώσεις, την ίδια στιγμή ιδιαίτερα αισιόδοξα είναι τα νέα από τα εμβόλια των Pfizer και Moderna.
Συγκεκριμένα, μελέτες έδειξαν ότι τα δύο αυτά εμβόλια που βασίζονται σε τεχνολογία mRNA μπορούν να παράσχουν προστασία για τουλάχιστον 9 μήνες από την χορήγηση των εμβολίων.
Παράλληλα, νέες μαζικές κλινικές μελέτες επί του εμβολίου της Moderna έδειξαν ότι το εμβόλιο της είναι αποτελεσματικό κατά 90% έναντι της COVID-19 και κατά 95% ως προς την αποτροπή της εκδήλωσης σοβαρής μορφής της ασθένειας που προκαλεί ο κορωνοϊός

Νευρικότητα στις ευρωπαϊκές αγορές - Εταιρικά και εμβολιασμοί στο επίκεντρο

Νευρικότητα επικράτησε στα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια, με φόντο τις εξελίξεις που αφορούν το εμβόλιο της Johnson & Johnson και τα εταιρικά αποτελέσματα τριμήνου.
Στο μεταξύ, οι επενδυτές συνεχίζουν να εξετάζουν τις τελευταίες εξελίξεις από το μέτωπο των εμβολίων στον αγώνα δρόμου που κάνουν οι ευρωπαϊκές κυβερνήσεις για την επίτευξη της συλλογικής ανοσίας.
Ο Ευρωπαϊκός Οργανισμός Φαρμάκων (ΕΜΑ) ανακοίνωσε χθες ότι εξετάζει τις αναφορές περί σπάνιων θρομβοεμβολών σε γυναίκες οι οποίες είχαν κάνει το εμβόλιο της Johnson & Johnson για την Covid-19 μετά την απόφαση των αμερικανικών αρχών να αναστείλουν τη χρήση του εμβολίου όσο εξετάζουν τα περιστατικά.
Η ίδια η Johnson & Johnson ανακοίνωσε ότι θα καθυστερήσει τις παραδόσεις στην Ευρώπη.
Τα ενθαρρυντικά αποτελέσματα της γερμανικής εταιρίας λογισμικού SAP και της γαλλικής εταιρίας ειδών πολυτελείας LVMH αντιστάθμισαν τις ανησυχίες για πιθανό πισωγύρισμα στο ευρωπαϊκό εμβολιαστικό πρόγραμμα κατά της COVID-19.
Η μετοχή της SAP ενισχύθηκε κατά 2,6%, καθώς αναθεώρησε ανοδικά την πρόβλεψή της για τα έσοδά του 2021 ύστερα από την ανακοίνωση των αποτελεσμάτων πρώτου τριμήνου όπου καταγράφηκε αύξηση στις πωλήσεις υπηρεσιών cloud.
Η μετοχή της LVMH ενισχύθηκε κατά 2,5% αφού οι πωλήσεις της ανέκαμψαν πολύ πιο γρήγορα από το αναμενόμενο στις αρχές του 2021 καθώς οι Κινέζοι και οι Αμερικανοί καταναλωτές έσπευσαν να εκμεταλλευθούν τη χαλάρωση των περιορισμών που είχαν επιβληθεί λόγω της COVID-19.
Οι μετοχές άλλων εταιριών ειδών πολυτελείας, όπως των Kering, Richemont και Hermes, σημείωσαν άνοδο μεταξύ 0,9% και 1,9%.
Η μετοχή της Tesco, της μεγαλύτερης βρετανικής αλυσίδας σούπερ μάρκετ, υποχώρησε κατά 3% αφού η εταιρία ανακοίνωσε μείωση 20% των ετήσιων προ φόρων.
Update στις οικονομικές προοπτικές της ανακοίνωσε η easyJet όσον αφορά το πρώτο εξάμηνο του 2021, ενώ αναμένει να δημοσιεύσει ελαφρώς καλύτερα από τα αναμενόμενα αποτελέσματα.
Χάρη στο πρόγραμμα αναδιάρθρωσης και μείωσης του κόστους, η αεροπορική εταιρεία αναμένει πλέον ζημίες προ φόρων από 690 έως 730 εκατ. βρετανικές λίρες την περίοδο των έξι μηνών.
«Η easyJet έχει διατηρήσει μια πειθαρχημένη προσέγγιση όσον αφορά τις πτήσεις κατά το πρώτο εξάμηνο του οικονομικού μας έτους, με αποτέλεσμα οι απώλειες του πρώτου εξαμήνου και το κάψιμο μετρητών να είναι καλύτερα από τις προσδοκίες», σημείωσε ο Διευθύνων Σύμβουλος Johan Lundgren.

Eurostat: Υποχώρησε 1% η βιομηχανική παραγωγή στην Ευρωζώνη το Φεβρουάριο του 2021

Κατά 1% υποχώρησε η βιομηχανική παραγωγή της ευρωζώνης τον Φεβρουάριο σε μηνιαία βάση, σύμφωνα με τη Eurostat, σύμφωνα με ανακοίνωση που δημοσιοποιήθηκε την Τετάρτη 14 Φεβρουαρίου 2021.
Σε σύγκριση με τον αντίστοιχο περσινό μήνα, ήταν 1,6% χαμηλότερα.
Στην Ευρωπαϊκή Ένωση των 27 η παραγωγή κινήθηκε αρνητικά κατά 0,9% σε μηνιαία βάση και κατά 1,1% σε ετήσια βάση.
Η μεγαλύτερη μηνιαία πτώση σημειώθηκε στη Γαλλία και τη Μάλτα, ενώ η Ουγγαρία και η Ιρλανδία ανέφεραν τις μεγαλύτερες αυξήσεις.
Σε σύγκριση με το 2020, η παραγωγή στη Μάλτα και την Εσθονία σημείωσε τις μεγαλύτερες απώλειες, ενώ αυξήθηκε περισσότερο στην Ιρλανδία και τη Λιθουανία.

Θετικό κλίμα στην Ασία

Θετικό ήταν το κλίμα στις αγορές της Ασίας, στον απόηχο των στοιχείων για τον πληθωρισμό στις ΗΠΑ.
Ωστόσο, το Τόκιο κατέγραψε απώλειες, λόγω της ανησυχίας που προκαλεί η αύξηση των κρουσμάτων κορωνοϊού, εν όψει των Ολυμπιακών Αγώνων.
Ο Asia Dow ενισχύθηκε +0,5% στις 4.022 μονάδες.
Ο δείκτης Nikkei 225 έκλεισε με πτώση -0,44%, στις 29.620 μονάδες.
Ο Hang Seng στο Χονγκ Κονγκ ενισχύθηκε +1,26% στις 28.855 μονάδες.
Στην Κίνα ο Shanghai Composite κατέγραψε άνοδο +0,6% στις 3.416 μονάδες.
Ο Sensex σημείωσε άνοδο +1,4% στις 48.544 μονάδες.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης