Τελευταία Νέα
Διεθνή

Powell (Fed): Τα επιτόκια θα αυξηθούν όταν ο πληθωρισμός φτάσει το 2% - To QE θα σταματήσει πιο πριν

Powell (Fed): Τα επιτόκια θα αυξηθούν όταν ο πληθωρισμός φτάσει το 2% - To QE θα σταματήσει πιο πριν
Απασχόληση και πληθωρισμός είναι δύο στόχοι που θα επιτευχθούν το 2022, ανέφερε ο πρόεδρος της Fed, Jerome Powell
Σχετικά Άρθρα

Αν ο πληθωρισμός δεν φτάσει στο 2% και αν δεν υπάρξει πλήρης απασχόληση, τα επιτόκια δεν πρόκειται να αυξηθούν, ανέφερε ο πρόεδρος της Fed, Jerome Powell. 
Ωστόσο, σύμφωνα με τις εκτιμήσεις του κεντρικού τραπεζίτη, κάτι τέτοιο δεν αναμένεται να συμβεί πριν από το 2022. 
Ωστόσο, η Ομοσπονδιακή Τράπεζα των ΗΠΑ θα ακολουθήσει την ίδια τακτική που ακολούθησε το 2013 και το 2014, όταν θα αποφασίσει να άρει το πρόγραμμα της αγοράς περιουσιακών στοιχείων, γεγονός που σημαίνει ότι ο περιορισμός των πράξεων ανοιχτής αγοράς θα προηγηθεί της όποιας αύξησης των επιτοκίων.
«Τα περισσότερα μέλη της FOMC δεν εκτιμούν αύξηση των επιτοκίων μέχρι το 2024, ωστόσο δεν είναι εκτίμηση της επιτροπής, δηλαδή δεν είναι κάτι για το οποίο έχουμε ψηφίσει.
Απλώς πρόκειται για μια εκτίμηση» ανέφερε ο πρόεδρος Powell τη Τετάρτη 14 Απριλίου, κατά τη διάρκεια ψηφιακού συνεδρίου της Οικονομικής Λέσχης της Ουάσιγκτον.
«Οι αγορές εστιάζουν περισσότερο από όσο πρέπει σε αυτό που ονομάζουμε οικονομικές προβλέψεις, ωστόσο εγώ επικεντρώνομαι στο αποτέλεσμα όσων συμβαίνουν» πρόσθεσε.
Στη συνέχεια, ο πρόεδρος της Fed υποστήριξε ότι οι ΗΠΑ βαδίζουν προς μια περίοδο θεαματικής οικονομικής ανάπτυξης και δημιουργίας θέσεων εργασίας, ενώ επεσήμανε πως ο μεγαλύτερος κίνδυνος είναι ενδεχόμενη έξαρση των κρουσμάτων κορωνοϊού.

Τα οικονομικά δεδομένα

Σύμφωνα με τον πρόεδρο της Fed, «θα ήταν συνετό να συνεχίζετε να φοράτε μάσκες και να τηρείτε τους κανόνες και τα μέτρα κοινωνικής απόστασης – τουλάχιστον για λίγο ακόμη».
Σημειώνεται ότι ο Powell και οι συνάδελφοί του έχουν δεσμευτεί να διατηρήσουν τη χαλαρή νομισματική πολιτική ακόμα και όταν η οικονομική ανάκαμψη αυξηθεί σε ταχύτητα.
Τα πρόσφατα δεδομένα έδωσαν επίσης μια πιο φωτεινή εικόνα καθώς οι εμβολιασμοί προχωρούν κανονικά και η οικονομία ανοίγει εκ νέου, με τους εργοδότες να δημιουργούν 916.000 θέσεις εργασίας τον Μάρτιο.
Σε αυτό το πλαίσιο, η μέση εκτίμηση για το αμερικανικό ΑΕΠ φτάνει στο 6,5% φέτος ενώ το ποσοστό ανεργίας αναμένεται να μειωθεί στο 4,5% έως το τέλος του 2021.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης