Τελευταία Νέα
Κρυπτονομίσματα

Τι ξέχασε ο νομοθέτης για τις εταιρείες που εμπορεύονται κρυπτονομίσματα

Τι ξέχασε ο νομοθέτης για τις εταιρείες που εμπορεύονται κρυπτονομίσματα

H Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς απαιτεί από τις Βρυξέλλες να γίνει τεστ συμβατότητας για τους αγοραστές bitcoin

Σχετικά Άρθρα

Σε εγρήγορση έχει τεθεί η Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς προκειμένου να ελέγξει την ανάπτυξη που καταγράφει η ζήτηση κρυπτονομισμάτων στην εγχώρια αγορά.
Το BN με ρεπορτάζ έχει αναδείξει την εγκατάσταση ATMs που πωλούν bitcoin αλλά και άλλα κρυπτονομίσματα.
Σχετικά μηχανήματα έχουν εγκατασταθεί σε καφετέριες της γειτονίας και σε άλλα καταστήματα, συμβάλλοντας στην κάλυψη της αυξημένης ζήτησης στην αγορά κρυπτονομισμάτων.
Η πρόεδρος της Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς κα Βασιλική Λαζάρου έφερε στο προσκήνιο τις υπάρχουσες εταιρείες που δραστηριοποιούνται στα κρυπτονομίσματα αφού δημιουργήθηκε σχετικό μητρώο.
Μέχρι σήμερα τέσσερις εταιρείες έχουν δώσει τα στοιχεία τους και αναμένεται να προσέλθουν και άλλες ομοειδείς επιχειρήσεις διότι σε περίπτωση που εντοπιστούν από την Ε.Κ θα τους επιβληθούν υψηλά πρόστιμα.

Προβληματισμός στις Βρυξέλλες

Πάντως το θέμα απασχολεί έντονα και τις αρμόδιες αρχές στις Βρυξέλλες καθώς θεωρείται επιτακτική ανάγκη να διαμορφωθεί ένα κοινό πλαίσιο για τις χώρες μέλη της Ε.Ε.
Αξίζει να σημειωθεί ότι η πρόεδρος κα Βασιλική Λαζαράκου είχε προσκληθεί να μιλήσει στα μέλη της αντίστοιχης Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς της Μάλτας αναδεικνύοντας μεταξύ άλλων την αναγκαιότητα να ρυθμιστεί άμεσα η αγορά από την Ε.Ε και να καθιερωθεί test συμβατότητας για τους πελάτες των εταιρειών έτσι ώστε να έχουν επίγνωση για το ρίσκο που αναλαμβάνουν και τους κινδύνους που αντιμετωπίζουν ως επενδυτική επιλογή.
Η αγορά των κρυπτονομισμάτων λειτουργεί με Ευρωπαϊκή Οδηγία και με ασαφές πλαίσιο ενώ εντυπωσιάζει το γεγονός ότι λειτουργούν χωρίς άδεια καθώς στην παρούσα φάση δεν προβλέπεται
Τα κράτη μέλη για να ελέγχουν εν μέρει τις εταιρείες που ξεφυτρώνουν σαν τα μανιτάρια παρακολουθούνται από τις επίσημες Αρχές με το νομοθετικό πλαίσιο για το «Ξέπλυμα Μαύρου Χρήματος.»
Το Δεκέμβριο του 2020 δημοσιεύτηκε σε ΦΕΚ με αρθ. Φύλου 5744 οι υποχρεώσεις των αντίστοιχων εταιρειών και την υποχρέωση της Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς να παραλάβει τις αιτήσεις εγγραφής στο Μητρώο Παρόχων ολοκληρώνοντας τη διαδικασία παρακολούθησης των εταιρειών που αγοράζουν και πωλούν bitcoin όπως και άλλα κρυπτονομίσματα όμως χαμηλότερης αναγνωρισιμότητας.

Τι ξέχασε ο νομοθέτης

Το στοιχείο που εντυπωσιάζει όμως είναι ότι απουσιάζει παντελώς η υποχρέωση των εταιρειών να δηλώνουν τον αριθμό των κρυπτονομισμάτων που έχουν στην κατοχή τους.
Ο αριθμός σε κυκλοφορία του bitcoin είναι περιορισμένος και σύμφωνα με τα τελευταία στοιχεία που διακινούνται στο διαδίκτυο ανέρχονται σε 180 εκατομμύρια.
Για να γίνει κατανοητό δεν είναι απεριόριστος όπως ο αριθμός των μετοχών μιας εισηγμένης εταιρείας σε ένα Χρηματιστήριο.
Είναι προφανές ότι μια εταιρεία πρέπει να δηλώνει τον αριθμό bitcoin που έχει στην κατοχή της διότι σε άλλη περίπτωση θα εμπορεύεται… αέρα κοπανιστό.

Το Μητρώο

Οι εταιρείες που γράφτηκαν στο Μητρώο της Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς.
1) BCASH GREECE INC PRIVATE COMPANY
2)BLOCKTECH ΙΔΙΩΤΙΚΗ ΚΕΦΑΛΑΙΟΥΧΙΚΗ ΕΤΑΙΡΙΑ
3)KURANT GREECE ΜΟΝΟΠΡΟΣΩΠΗ ΕΠΕ
4) VFA HUB ΜΟΝΟΠΡΟΣΩΠΗ ΑΝΩΝΥΜΗ ΕΤΑΙΡΕΙΑ.
Τέλος να σημειωθεί ότι για σημαντικό αριθμό  ATMs που εμπορεύονται κρυπτονομίσματα, η εταιρεία που τα διαχειρίζεται δεν έχει υποβληθεί σχετικός φάκελος στην Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς.

Νίκος Θεοδωρόπουλος
ntheo@bankingnews.gr
www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης