Οι τελευταίες εξελίξεις στην διπλωματική σκακιέρα μεταξύ Ελλάδας, Λιβύης και Τουρκίας δείχνουν ότι η Αθήνα «τρέχει» μήπως βρεθεί πίσω από τετελεσμένα γεγονότα τα οποία με την σειρά τους δρομολογήσουν ένα νέο δύσκολο καλοκαίρι και ένα περίπλοκο status quo στην Ανατολική Μεσόγειο.
Εξηγούμαστε:
Απέφυγε ο Menfi να αναφερθεί στο τουρκολιβυκό σύμφωνο
Η Αθήνα προχθές ανακοίνωσε άξαφνα ότι θα δει το Πρόεδρο του Προεδρικού Συμβουλίου της Λιβύης, Mohamed al-Menfi λίγες μέρες μετά την επίσκεψη του έλληνα Πρωθυπουργού στην Λιβύη. Στην συνάντηση, παρόλο που ο έλληνας πρωθυπουργός τόνιζε ότι αρχίζουν οι συνομιλίες των δύο χωρών, Ελλάδας και Λιβύης για το ζήτημα οριοθέτησης των θαλάσσιων ζωνών, ο συνομιλητής του δεν ανέφερε καμία κουβέντα για το ζήτημα αυτό, αλλά αρκέστηκε να τονίσει για την αρχαία φιλία που συνδέει τις δύο χώρες, ελπίζοντας ότι από την χώρα του θα φύγουν οι ξένοι στρατοί και θα μπορέσουν να γίνουν ελεύθερες εκλογές.
Διχασμένοι οι Λίβυοι κυβερνητικοί για το παράνομο σύμφωνο
Οι πηγές του ΥΠ.ΕΞ και του πρωθυπουργικού μεγάρου τόνιζαν ότι απέναντι στο ελληνικό αίτημα να μην αναληφθεί καμία πρωτοβουλία από πλευράς της μεταβατικής κυβέρνησης για το παράνομο τουρκολιβυκό σύμφωνο, τόσο ο αναπληρωτής Πρωθυπουργός Χουσεΐν Ατίγια Αμπντούλ Χαφέεζ Αλ Κατράνι, όσο και ο Πρόεδρος της Βουλής των Αντιπροσώπων Αγκίλα Σάλεχ Ίσα, είχαν τονίσει μέρες πριν τη σταθερή θέση τους αναφορικά με το παράνομο και ανυπόστατο «τουρκο-λιβυκό μνημόνιο».
Ο Πρόεδρος της Βουλής πρόσθεσε μάλιστα ότι δεν πρόκειται να επικυρωθεί από τη Βουλή, αναφέρθηκε στην πρόσφατη απόφαση λιβυκού δικαστηρίου που το έκρινε άκυρο.
Ωστόσο, στην συνάντηση του Προέδρου της Τουρκίας Ερντογάν με ο Λίβυος πρωθυπουργός Αμπντέλ Χαμίντ Ντμπεϊμπά δεν δίστασε να επιβεβαιώσει την δεσμεύση της Λιβύης στο τουρκολιβυκό σύμφωνο.
Παρόλο που με την στάση για έναρξη ενός μεσογειακού διαλόγου άφησε μία μικρή χαραμάδα, σύμφωνα με την Αθήνα, να υπάρξει εκ νέου συμφωνία με όλες τις πλευρές.
Λιβύη, Συρία και αίτημα για απόσυρση τουρκικών δυνάμεων κομίζει ο Ν.Δένδιας
Ο Υπουργός Εξωτερικών Νίκος Δένδιας είχε αποφασίσει στην συνάντηση του με τον τούρκο ομολογό του Μ.Τσαβούσογλου να θέσει, εκτός από τα θέματα οικονομικής συνεργασίας, τα δύο μείζονα θέματα της Λιβύης και της Συρίας.
Όσον αφορά το πρώτο, η ελληνική διπλωματία πάει στην Άγκυρα με το αίτημα της απόσυρσης τουρκικών στρατιωτικών δυνάμεων από την Λιβύη.
Το συγκεκριμένο αίτημα αποτελεί και αίτημα της Ε. Ένωσης. Απώτερος στόχος είναι να κερδηθεί χρόνος προκειμένου να προχωρήσουν στο μεταξύ και οι ελληνολιβυκές συνομιλίες. Ωστόσο, όλα αυτά πριν το νέο ξέσπασμα του Τούρκου Προέδρου που λίγες ώρες προτού αφιχθεί στην Άγκυρα ο Έλληνας υπουργός Εξωτερικών, Νίκος Δένδιας, ο Ταγίπ Ερντογάν βρήκε την ευκαιρία να δυναμιτίσει ξανά το κλίμα διαμηνύοντας προς τη Δύση ότι δεν σκοπεύει να κάνει πίσω από τις μονομερείς του διεκδικήσεις στην Ανατολική Μεσόγειο, απειλώντας μάλιστα και την εδαφική ακεραιότητα της Κύπρου.
Τι θεωρεί το ΥΠ.ΕΞ ότι θα ακούσει από τον Ερντογάν
Εν τέλει αργά το βράδυ της Τετάρτης, η τουρκική προεδρία έστειλε αίτημα συνάντησης με τον έλληνα ΥΠ.ΕΞ στις 15:00, λίγο πριν την συνάντηση του κ. Δένδια με το ομόλογό του το οποίο η ελληνική αντιπροσωπεία δέχτηκε.
Εδώ να πούμε ότι η ελληνική πλευρά ρίχνει νερό στο κρασί της από την στιγμή που έλεγε λίγες μέρες ότι θα δεχτεί να ταξιδέψει μόνο εάν η Τουρκία σταματήσει τις εμπρηστικές δηλώσεις.
Εδώ βλέπουμε ότι ο Τούρκος πρόεδρος απειλεί ακόμα και με επίθεση στην Κύπρο μία μέρα πριν και παρ’ όλα αυτά το ΥΠ.ΕΞ σε συνεννόηση με το Μαξίμου, δέχεται αυτή την πρόσκληση. Διπλωμάτες θεωρούν τη συνάντηση εξαιρετικά δύσκολη αποστολή από την οποία θα εξαχθούν χρήσιμα συμπεράσματα.
Ή ο Ερντογάν θα δώσει τελεσίγραφο στον συνομιλητή του σχετικά με τις επόμενες κινήσεις του στην Μεσόγειο, ότι δηλαδή θα ξεκινήσει έρευνες στις περιοχές που καθορίζει το τουρκολιβυκό μνημόνιο.
Ή θα χρησιμοποιηθεί η Λιβύη ως μοχλός πίεσης στην Αθήνα να συνεχιστούν οι διερευνητικές επαφές των δύο χωρών υπό την ευρεία ατζέντα που θέτει εδώ και καιρό η Άγκυρα.
Υπό άλλες συνθήκες και σε άλλους τόνους, μία τέτοια συνάντηση θα προετοίμαζε μία συνάντηση Μητσοτάκη-Ερντογάν.
Κριτική στην ελληνική διπλωματία – Απασχολημένος ο Biden με Ουκρανία και Αφγανιστάν
Η ελληνική διπλωματία, δέχεται μεγάλη κριτική για την επανεκκίνηση των διερευνητικών επαφών Ελλάδας-Τουρκίας από την στιγμή που η τουρκική προκλητικότητα δεν έχει εκλείψει και πριν μπει το πλαίσιο των κυρώσεων της Ε.Ε και των ΗΠΑ. Αντίθετα, η προκλητική συμπεριφορά της φαίνεται να φουντώνει πάλι με πρόσχημα τις εσωτερικές εξελίξεις στην Λιβύη.
Η Αθήνα θα επιθυμούσε σε αυτή τη φάση της επανεκκίνησης της ελληνικής οικονομίας και το άνοιγμα του τουρισμού, να έχει ένα ήσυχο καλοκαίρι (και όχι το έκρυθμο καλοκαίρι του 2020 στην Αν. Μεσόγειο).
Θα ήθελε ένα άτυπο μορατόριουμ με την Τουρκία.
Την προκλητικότητα της Τουρκίας ενισχύει, ότι πλέον ο αμερικάνικος παράγοντας παραμένει προς το παρόν απασχολημένος στο θέμα της Ουκρανίας και της αποχώρησης από το Αφγανιστάν…
To σίγουρο, είναι ότι μπαίνουμε σε ένα κύκλο διπλωματικής έντασης.
Μαξιμιλιανός
www.bankingnews.gr
Σχόλια αναγνωστών