Διεθνή

Έκκληση στις ΗΠΑ να παραιτηθούν από τα πνευματικά δικαιώματα των εμβολίων κατά της covid

Έκκληση στις ΗΠΑ να παραιτηθούν από τα πνευματικά δικαιώματα των εμβολίων κατά της covid
Η εξέλιξη αυτή θα επέτρεπε την θεαματική αύξηση της παραγωγής των εμβολίων
Σχετικά Άρθρα

Έκκληση στον πρόεδρο των ΗΠΑ Joe Biden να ταχθεί υπέρ της εξαίρεσης των εμβολίων για τον κορωνοϊό από τους διεθνείς κανόνες για την πνευματική ιδιοκτησία απευθύνουν πάνω από εξήντα πρώην αρχηγοί κρατών και κυβερνήσεων, ανάμεσά τους άλλοτε ηγέτες της Βρετανίας και της Γαλλίας, καθώς και περισσότεροι από εκατό νομπελίστες.
Η εξαίρεση αυτή θα επέτρεπε να αυξηθούν θεαματικά οι παραγωγικές δυνατότητες και να επιταχυνθεί η αντίδραση στην πανδημία στις φτωχότερες χώρες, οι οποίες σε διαφορετική περίπτωση ενδέχεται να αναγκαστούν να περιμένουν χρόνια προτού φθάσουν επαρκείς ποσότητες δόσεων εμβολίων σ’ αυτές.
«Ο πρόεδρος Biden έχει δηλώσει πως κανένας μας δεν είναι ασφαλής ωσότου όλοι μας να είμαστε ασφαλείς, και τώρα, ενόψει G7, παρουσιάζεται μια ασύγκριτη ευκαιρία να διαδραματίσει τον ηγετικό ρόλο που μόνο οι ΗΠΑ μπορούν» τόνισε ο Gordon Brown, πρώην πρωθυπουργός της Βρετανίας, αναφερόμενος στην επικείμενη σύνοδο της Ομάδας των Επτά πιο βιομηχανικά ανεπτυγμένων χωρών του κόσμου.
Στην επιστολή απευθύνεται η έκκληση στον Biden να ταχθεί υπέρ της πρότασης που κατέθεσαν η Νότια Αφρική και η Ινδία στον Παγκόσμιο Οργανισμό Εμπορίου (ΠΟΕ), η οποία προβλέπει την προσωρινή εξαίρεση των εμβολίων για τον κορωνοϊό και των θεραπειών για τη νόσο που προκαλεί, την COVID-19, από τους κανόνες για την πνευματική ιδιοκτησία.
Στο κείμενο τονίζεται πως, με τον τρέχοντα ρυθμό παραγωγής εμβολίων, οι περισσότερες φτωχές χώρες θα υποχρεωθούν να περιμένουν ως τουλάχιστον το 2024 προτού να είναι σε θέση να επιτύχουν μαζική ανοσοποίηση έναντι της COVID-19.
«Νέες μεταλλάξεις του ιού θα συνεχίσουν να στοιχίζουν ζωές και να πλήττουν τη διασυνδεδεμένη παγκόσμια οικονομία μας ωσότου οι πάντες, όλοι μας να έχουμε πρόσβαση σε ασφαλές και αποτελεσματικό εμβόλιο», εξήγησε ο νομπελίστας οικονομολόγος Joseph Stiglitz

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης