Τελευταία Νέα
Διεθνή

Νέες κυρώσεις ΗΠΑ κατά της Ρωσίας, απέλαση 10 διπλωματών - Οργή στη Μόσχα: Θα το πληρώσουν

Νέες κυρώσεις ΗΠΑ κατά της Ρωσίας, απέλαση 10 διπλωματών - Οργή στη Μόσχα: Θα το πληρώσουν
Οι χώρες μέλη του ΝΑΤΟ εκφράζουν με ανακοίνωσή τους την υποστήριξή τους προς την απόφαση της Ουάσινγκτον να επιβάλει κυρώσεις κατά της Ρωσίας
Σχετικά Άρθρα

(Upd) Σειρά οικονομικών κυρώσεων κατά της Ρωσίας και την απέλαση δέκα ρώσων διπλωματών ανακοίνωσε η κυβέρνηση των ΗΠΑ, σε απάντηση των κυβερνοεπιθέσεων και της ανάμειξης στις προεδρικές εκλογές στις ΗΠΑ του 2020 που αποδίδονται στην Μόσχα.
Ο Aμερικανός πρόεδρος Joe Biden υπέγραψε προεδρικό διάταγμα που θα επιτρέψει την επιβολή και νέων κυρώσεων κατά της Ρωσίας ώστε να προκληθούν «στρατηγικές και οικονομικές συνέπειες» εις βάρος της, «εάν συνεχίσει ή ευνοήσει την κλιμάκωση των ενεργειών διεθνούς αποσταθεροποίησης», προειδοποιεί σε ανακοίνωσή του ο Λευκός Οίκος.
Με οργή απάντησε το υπουργείο Εξωτερικών της Ρωσίας
, ενώ απομακρύνεται το ενδεχόμενο συνόδου Biden - Putin παρόλο που Αμερικανός αξιωματούχος χαρακτήρισε ως «ζωτικής σημασίας» μια τέτοια συνάντηση.

Οργισμένη απάντηση των Ρώσων

Αμέσως μετά τις ανακοινώσεις για τις κυρώσεις, η Μόσχα απάντησε υπογραμμίζοντας ότι δεν συμβάλλουν στην εξομάλυνση των σχέσεων των δύο χωρών, ενώ η απέλαση Ρώσων διπλωμάτων δυσκολεύει τον διάλογο με την αμερικανική πλευρά.
Καθιστά αποκλειστικά υπεύθυνες τις ΗΠΑ για ενέργειες όπως αυτές οι οποίες επιδεινώνουν τις αμερικανορωσικές σχέσεις.
Το ρωσικό Υπουργείο Εξωτερικών, επισημαίνει πως τέτοιες ενέργειες αποκλίνουν από τα συμφέροντα των λαών των δύο χωρών και οι ΗΠΑ «θα πληρώσουν για την επιδείνωση των σχέσεων με τη Ρωσία».
Σύμφωνα με τις αμερικανικές ανακοινώσεις, οι ΗΠΑ απελαύνουν 10 Ρώσους διπλωμάτες με το πρόσχημα πως λειτουργούσαν ως αξιωματούχοι μυστικών υπηρεσιών υπό την κάλυψη της διπλωματικής τους ιδιότητας.
Νωρίτερα, το Κρεμλίνο ανακοίνωσε ότι θα απαντήσει με τον ίδιο τρόπο σε οποιεσδήποτε νέες «παράνομες» κυρώσεις επιβληθούν στη Ρωσία από τις ΗΠΑ, ενώ προειδοποίησε ότι οποιαδήποτε νέα μέτρα θα μειώσουν τις πιθανότητες να πραγματοποιηθεί σύνοδος κορυφής μεταξύ του Ρώσου προέδρου Vladimir Putin και του Αμερικανού ομολόγου του Joe Biden.
Ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνου Dmitry Peskov δήλωσε ότι η Μόσχα θα περιμένει να δει τι θα συμβεί στο μέτωπο των κυρώσεων προτού σχολιάσει το θέμα λεπτομερώς. Όμως πρόσθεσε ότι η στάση του Κρεμλίνου και η απάντησή του στις κυρώσεις παραμένει ίδια.
«Καταδικάζουμε οποιαδήποτε πρόθεση να επιβληθούν κυρώσεις, τις θεωρούμε παράνομες και σε κάθε περίπτωση η αρχή της ανταποδοτικότητας ισχύει στον τομέα αυτό”, τόνισε ο Peskov. “Ανταποδοτικότητα ώστε τα συμφέροντά μας να διασφαλίζονται με τον καλύτερο δυνατό τρόπο», εξήγησε ο ίδιος.
Η Ρωσία δεν επιθυμεί οι σχέσεις της με την Ουάσινγκτον να πηγαίνουν «ένα βήμα μπροστά και δύο πίσω», τόνισε ο Peskov.

Στήριξη από το ΝΑΤΟ στις αμερικανικές κυρώσεις

Οι χώρες μέλη του ΝΑΤΟ εκφράζουν με ανακοίνωσή τους την υποστήριξή τους προς την απόφαση της Ουάσινγκτον να επιβάλει κυρώσεις κατά της Ρωσίας και να απελάσει δέκα ρώσους διπλωμάτες.
«Οι χώρες του ΝΑΤΟ εκφράζουν την υποστήριξη και την αλληλεγγύη τους στην Σύμμαχό τους, τις Ηνωμένες Πολιτείες, μετά την ανακοίνωση των μέτρων που απαντούν στις αποσταθεροποιητικές δραστηριότητες της Ρωσίας», αναφέρεται σε ανακοίνωση που εξέδωσε η Ατλαντική Συμμαχία.

Απομακρύνεται η σύνοδος Biden - Putin

Σε τηλεφωνική επικοινωνία που είχε ο Biden την Τρίτη με τον Putin, ο Αμερικανός πρόεδρος πρότεινε στον Ρώσο ομόλογό του τη διεξαγωγή συνόδου κορυφής «σε τρίτη χώρα».
Μέχρι στιγμής η Μόσχα έχει αντιδράσει χλιαρά στην πρόταση αυτή και έχει ξεκαθαρίσει ότι θα εξαρτηθεί από την αμερικανική συμπεριφορά προς τη Ρωσία.
Σήμερα ο Peskov τόνισε ότι ενδεχόμενες νέες αμερικανικές κυρώσεις δεν θα αυξήσουν τις πιθανότητες διεξαγωγής μιας τέτοιας συνόδου, όμως πρόσθεσε ότι «οι δύο πρόεδροι είναι αυτοί που θα αποφασίσουν αν αυτό θα εμποδίσει ή όχι» τη διεξαγωγή μιας συνόδου.
Ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνου σχολίασε επίσης ότι η κατάσταση στην Ουκρανία παραμένει οξυμένη, με δυνάμεις του ΝΑΤΟ και των ΗΠΑ να εξακολουθούν να είναι ανεπτυγμένες κοντά στα σύνορα της Ρωσίας.
Κατά συνέπεια είναι πρόωρο να μιλήσει κανείς για αποκλιμάκωση, εκτίμησε ο Peskov, παρά τις πληροφορίες ότι οι ΗΠΑ ακύρωσαν την ανάπτυξη δύο πολεμικών τους πλοίων στη Μαύρη Θάλασσα.
Η Μόσχα έχει αναπτύξει δεκάδες χιλιάδες στρατιώτες στα σύνορά της με την Ουκρανία, κατηγορώντας το Κίεβο ότι προετοιμάζει επίθεση εναντίον των φιλορώσων ανταρτών στα ανατολικά, ενώ έχει αγνοήσει τις εκκλήσεις των Δυτικών να μειώσει τη στρατιωτική της παρουσία στην περιοχή.
Από τον Ιανουάριο, όταν ο Biden ανέλαβε την προεδρία των ΗΠΑ, οι ήδη τεταμένες σχέσεις μεταξύ ΗΠΑ και Ρωσίας επιδεινώθηκαν με γοργούς ρυθμούς. Η Μόσχα ανακάλεσε τον Ρώσο πρεσβευτή στις ΗΠΑ, αφού ο Αμερικανός πρόεδρος χαρακτήρισε τον Ρώσο ομόλογό του «δολοφόνο».

ΗΠΑ: Ζωτικής σημασίας για την αποκλιμάκωση της έντασης η συνάντηση Biden - Putin

Οι Ηνωμένες Πολιτείες θεωρούν ότι είναι ζωτικής σημασίας να πραγματοποιηθεί στους προσεχείς μήνες μια συνάντηση των προέδρων της Ρωσίας και των ΗΠΑ Putin και Biden ώστε να σταματήσει η κλιμάκωση της έντασης, δήλωσε σήμερα 15/4 υψηλόβαθμός εκπρόσωπος της αμερικανικής κυβέρνησης σε ειδική τηλεφωνική ενημέρωση για τους δημοσιογράφους με θέμα την πολιτική έναντι της Ρωσίας.
«Θεωρούμε, ότι στους προσεχείς μήνες θα είναι ζωτικής σημασίας για τους δύο ηγέτες να συναντηθούν και να συζητήσουν όλο το φάσμα των ζητημάτων που αφορούν στις διμερείς σχέσεις», δήλωσε ο ίδιος, προσθέτοντας ότι αυτό θα ήταν αναγκαίο για «να βρεθεί ένας σταθερός και αποτελεσματικός τρόπος να προχωρήσουμε παραπέρα και να σταματήσουμε τον οποιονδήποτε κύκλο κλιμάκωσης».
Παράλληλα ο ίδιος κυβερνητικός αξιωματούχος, δήλωσε ότι η Ρωσία ενημέρωσε τις ΗΠΑ τόσο δημοσίως όσο και δια άλλων οδών ότι θα απαντήσει στις νέες κυρώσεις όπως και ότι η Ουάσιγκτον διατηρεί το δικαίωμα να επιβάλλει πρόσθετες κυρώσεις.
«Μας κατέστησαν σαφές τόσο δημόσια, όσο και μέσω άλλων σχημάτων, ότι προτίθενται να απαντήσουν στις κυρώσεις και πως εμείς θα πρέπει να δούμε τι θα αποφασίσουν να κάνουν. ΟΙ Ηνωμένες Πολιτείες φυσικά διατηρούν το δικαίωμα, να λάβουν πρόσθετα μέτρα εάν αυτό είναι αναγκαίο», δήλωσε.
Οι ΗΠΑ θα είναι έτοιμες να επιβάλουν περαιτέρω μακράς διάρκειας κυρώσεις κατά της Ρωσίας σε περίπτωση που συνεχίσει τις μη φιλικές ενέργειες της, πρόσθεσε ο εκπρόσωπος της αμερικανικής κυβέρνησης.

Εκλήθη στο υπουργείο Εξωτερικών ο Αμερικανός πρέσβης στη Ρωσία 

Ο Αμερικανός πρέσβης στη Ρωσία John Sullivan εκλήθη στο υπουργείο Εξωτερικών της Ρωσίας λόγω των νέων κυρώσεων που επέβαλε η Ουάσιγκτον στη Μόσχα. Για την αμερικανική πλευρά, επίκειται σκληρή συνομιλία, δήλωσε η επίσημη εκπρόσωπος του ρωσικού υπουργείου Εξωτερικών Maria Zakharova.
«Στο υπουργείο Εξωτερικών της Ρωσίας εκλήθη ο πρέσβης των ΗΠΑ. Θα σας ενημερώσουμε επιπροσθέτως για το αποτέλεσμα αυτής της συνομιλίας», επισήμανε η εκπρόσωπος του ρωσικού υπουργείου Εξωτερικών.

Προετοιμάζουν νέα απάντηση στις ΗΠΑ

Παράλληλα δήλωσε ότι η Μόσχα σε σύντομο χρονικό διάστημα θα ανακοινώσει την απάντησή της στις νέες αμερικανικές κυρώσεις και πως αυτή τη στιγμή οι εμπειρογνώμονες την προετοιμάζουν.
«Η απάντησή μας θα είναι αμετάκλητη, θα διαμορφωθεί, Θα την μάθετε, νομίζω πολύ σύντομα. Οι εμπειρογνώμονές μας αυτή την στιγμή ασχολούνται με την προετοιμασία της», δήλωσε η Zakharova.

www.bankingnews.gr 

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης