Τελευταία Νέα
Οικονομία

Λαζαρίδης (ΕΧΑΕ): Η Ελλάδα θα αναδειχθεί σε μεγάλο νικητή του Ταμείου Ανάκαμψης

Λαζαρίδης (ΕΧΑΕ): Η Ελλάδα θα αναδειχθεί σε μεγάλο νικητή του Ταμείου Ανάκαμψης

Όσον αφορά τους κλάδους, οι οποίοι συγκεντρώνουν το ενδιαφέρον των ξένων, ο Σωκράτης Λαζαρίδης (EXAE) παρέπεμψε στην τεχνολογία, τις τηλεπικοινωνίες, το real estate, την ενέργεια, τα τρόφιμα – ποτά, καθώς και τις τράπεζες

Την αισιοδοξία του ότι η Ελλάδα θα αναδειχθεί σε έναν από τους μεγάλους «νικητές» του Ταμείου Ανάκαμψης εξέφρασε ο επικεφαλής του Χρηματιστηρίου Αθηνών, Σωκράτης Λαζαρίδης, ο οποίος διαβεβαίωσε ότι οι επενδυτές ήδη γνωρίζουν τα πλεονεκτήματα της χώρας, σε συνέντευξή του στο πρακτορείο Bloomberg Πέμπτη 15 Απριλίου 2021.
«Οι βασικές επιδράσεις και οι δυνητικές προοπτικές του εθνικού σχεδίου ανάκαμψης -όχι μόνο σε όρους κεφαλαίων αλλά και σε όρους προετοιμασίας και διαχείρισης σε σχέση με την υπόλοιπη Ευρώπη- εξηγούν το εν εξελίξει ενδιαφέρον των επενδυτών για την ελληνική κεφαλαιαγορά» τόνισε, μεταξύ άλλων, μιλώντας στο πρακτορείο Bloomberg.

Οι κλάδοι

Κληθείς δε, να ιεραρχήσει τους κλάδους, οι οποίοι συγκεντρώνουν το υψηλότερο ενδιαφέρον των ξένων, ο κ. Λαζαρίδης παρέπεμψε στην τεχνολογία, τις τηλεπικοινωνίες, το real estate, την ενέργεια, τα τρόφιμα – ποτά, αλλά και τις τράπεζες.
 
Οι πόροι

Αξίζει να σημειωθεί ότι ο Γενικός Δείκτης του Χρηματιστηρίου Αθηνών έχει καταγράψει κέρδη της τάξης του 12% από τις αρχές του 2021, ενώ η σωρευτική άνοδος από τον Μάρτιο του 2020, όταν και η χώρα εισήλθε σε καθεστώς lockdown, προσεγγίζει το 63%.
Την ίδια ώρα, η Ελλάδα αναμένεται να λάβει έως και 32 δισ. ευρώ από το Ταμείο Ανάκαμψης, εκ των οποίων μεγάλο μέρος των πόρων θα κατευθυνθεί σε «πράσινα» projects, αλλά και σε παρεμβάσεις για τον ψηφιακό μετασχηματισμό της οικονομίας, τις επενδύσεις, την απασχόληση, την κατάρτιση και την κοινωνική συνοχή.
Σύμφωνα με τον διευθύνοντα σύμβουλο του Χ.Α., οι επενδυτές αυτή την στιγμή εστιάζουν κυρίως στις ενεργειακές εταιρείες, δεδομένου του momentum το οποίο ενεργοποιείται με βάση την εισρροή των ευρωπαϊκών πόρων

Ο δείκτης ESG

Στο μεταξύ, ο κ. Λαζαρίδης προανήγγειλε τη κατάρτιση ενός νέου δείκτη, ο οποίος θα λαμβάνει υπόψη διάφορες παραμέτρους, όπως αυτές της περιβαλλοντικής, κοινωνικής και εταιρικής διακυβέρνησης (ESG).
Στόχος είναι να βοηθήσει τους επενδυτές να εντοπίζουν επιχειρήσεις που έχουν υιοθετήσει τις βέλτιστες πρακτικές στα εν λόγω πεδία.
«Η συμμετοχή στον δείκτη θα βασίζεται στην “ευαισθησία” των εταιρειών να παρέχουν πληροφορίες στην επενδυτική κοινότητα για τις δραστηριότερες ESG» κατέληξε, εκτιμώντας ότι ο δείκτης θα έχει ολοκληρωθεί έως τον Οκτώβριο του 2021.
Τα κέρδη του δείκτη συγκρίνονται με αυτά των μεγάλων αγορών
ΔΕΙΚΤΗΣ.PNG
www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης