Τελευταία Νέα
Διεθνή

ΗΠΑ: Με «απαγορευτικό» στις αμερικανικές τράπεζες για την αγορά ρωσικού χρέους κλιμάκωση οικονομικών κυρώσεων

ΗΠΑ: Με «απαγορευτικό» στις αμερικανικές τράπεζες για την αγορά ρωσικού χρέους κλιμάκωση οικονομικών κυρώσεων

Στο πλαίσιο των νέων κυρώσεων κατά της ρωσικής οικονομίας διευρύνεται το «μπλόκο» που είχε τεθεί από το 2019 στη αγορά ρωσικού χρέους μη εκπεφρασμένου σε ρούβλια

Σχετικά Άρθρα

 Στην έκδοση εκτελεστικού διατάγματος με το οποίο θα εξουσιοδοτεί την κυβέρνηση των ΗΠΑ να επιβάλλει κυρώσεις σε οποιονδήποτε τομέα της ρωσικής οικονομίας και η οποία έχει στόχο να περιορίσει την δυνατότητα της Ρωσίας να εκδίδει κρατικό χρέος θα προχωρήσει την Πέμπτη 15 Απριλίου 2021 ο πρόεδρος των ΗΠΑ κατηγορώντας τη Μόσχα για παρέμβαση στις εκλογές των ΗΠΑ το 2020, σύμφωνα με πληροφορίες τις οποίες επικαλείται δημοσίευμα Reuters/
Συμφωνά με πληροφορίες θα απαγορεύεται στα χρηματοπιστωτικά ιδρύματα των ΗΠΑ να συμμετάσχουν στην πρωτογενή αγορά ρωσικού κρατικού χρέους εκφρασμένου σε ρούβλια από τις 14 Ιουνίου 2021.
Να σημειωθεί ότι στις αμερικανικές τράπεζες έχει ήδη επιβληθεί απαγόρευση στη συμμετοχή στη δευτερογενή αγορά ρωσικού χρέους μη εκπεφρασμένου σε ρούβλια από τον 2019.

Το κατηγορητήριο

Η ταλευταία αυτή κίνηση των ΗΠΑ είναι μέρος μιας ευρύτερης σειράς κυρώσεων που αναμένεται να ανακοινώσει ο Λευκός Οίκος την Πέμπτη (15/3) καθώς κατηγορεί τη Ρωσία για «κακοήθεις» ενέργειες όπως παρεβάσεις στις αμερικανικές εκλογές, ψηφιακή κατασκοπία, χρήση χημικών όπλων και μομφές ότι πλήρωνε Ταλιμπάν για να δολοφονούν αμερικακανούς στρατιώτες στο Αφγανιστάν.

Απαντήσεις

Μεταξύ των κυρώσεων που πρόκειται να αποκαλυφθούν είναι η μαύρη λίστα περίπου 30 επιχειρηματικών οντοτήτων, και σε 10 Ρώσους αξιωματούχους από τις ΗΠΑ, είπε ένα άτομο εξοικειωμένο με το θέμα.
Η Ρωσία αρνείται ότι παρενέβη στις εκλογές των ΗΠΑ, ότι ενορχήστρωσε μια κυβερνοεπίθεση μέσω της αμερικανικής τεχνολογικής ταιρείας SolarWinds Corp για να διεισδύσει στα κυβερνητικά δίκτυα των ΗΠΑ και ότι χρησιμοποίησε νευροτοξικούς χημικούς παράγοντες για να δολοφονήσει τον επικριτή του Κρεμλίνου Alexei Navalny ενώ αρνείται οποιαδήποτε σχέση με τους Ταλιμπάν.

 Διεύρυνση

Σύμφωνα με τη μαρτυρία του αξιωματούχου που επικαλείται το Reuters, το εκτελεστικό προεδρικό διάταγμα εξουσιοδοτεί την αμερικανική κυβέρνηση «να πλήξει οποιονδήποτε τομέα της ρωσικής οικονομίας», προσθέτοντας «δεν θα διστάσουμε να επεκτείνουμε τις κυρώσεις στο ρωσικό δημόσιο χρέος εάν η στάση της Ρωσίας κλιμακωθεί περαιτέρω».
Το εκτελεστικό διάταγμα «Αποκλεισμός περιουσιών σε σχέση με συγκεκριμένες, επιβλαβείς ξένες δραστηριότητες της κυβέρνησης της Ρωσικής Ομοσπονδίας» υπογράφηκε από τον Boiden την Τετάρτη και θα ανακοινωθεί την Πέμπτη 15 Απριλίου 2021.

Οι στόχοι

Στις κυρώσεις όσον αφορά το δημόσιο χρέος αναφέρονται συγκεκριμένα στη ρωσική κεντρική τράπεζα, το εθνικό ταμείο πλούτου και το υπουργείο Οικονομικών, διευρύνονται τα οικονομικά μέτρα του 2019, όταν απαγόρευσε στα αμερικανικά χρηματοπιστωτικά ιδρύματα να αγοράσουν χρέος μη εκπεφρασμένο σε ρούβλια απευθείας από τη Ρωσία στην πρωτογενή αγορά.

Το χρέος

Ωστόσο, καμία τάτοιυ είδους κίνηση δεν επηρεάζει το ρωσικό δημόσιο χρέος που διαπραγματεύεται στη δευτερογενή αγορά, γεγονός που σημαίνει ότι οι Αμερικανοί έχουν τη δυνατότητα να συνεχίσουν να αγοράζουν και να πωλούν ομόλογα στην πρωτογενή αγορά.
Σύμφωνα με το δημοσίευμα του Reuters, στη ρωσική αγορά κρατικού χρέους, αξίας περίπου 185 δισεκατομμυρίων δολαρίων, περίπου το ένα τέταρτο των ομολόγων διακρατούνται από ξένους επενδυτές.
Οι επενδυτές από τις ΗΠΑ αποτελούν περίπου το ήμισυ αυτών.

Αποτελέσματα

«Κρίνοντας αποτο παρελθόν, η απουσία των αμερικανών επενδυτών ως αγοραστών σε αυτήν την αγορά πιθανότατα θα προκαλέσει άνοδο στο κόστος δανεισμού της Ρωσίας από κοινού με την απώλεια κεφαλαίων και την εξασθένηση του νομίσματος  - όλα αυτά οδηγούν σε βραδύτερη ανάπτυξη και υψηλότερο πληθωρισμό», δήλωσε στο Reuters o ανώτερος αξιωματούχος του Λευκού Οίκου

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης