Τελευταία Νέα
Άμυνα – Διπλωματία

Αποδίδει η διπλωματική αντεπίθεση της Τουρκίας – Ο Erdogan παίζει με Ελλάδα, Αίγυπτο, Ουκρανία, Ρωσία – Ορόσημο η 24-25/6

Αποδίδει η διπλωματική αντεπίθεση της Τουρκίας – Ο Erdogan παίζει με Ελλάδα, Αίγυπτο, Ουκρανία, Ρωσία – Ορόσημο η 24-25/6
Η διπλωματική αντεπίθεση της Τουρκίας αρχίζει να αποδίδει
Σχετικά Άρθρα

Εδώ και πολύ καιρό… είχαν αναλυθεί από το bankingnews…. τα σχέδια διπλωματικής επίθεσης της Τουρκίας σε όλα τα μέτωπα.
Από τον Οκτώβριο του 2020, παρουσιαζόταν το σχέδιο για το πώς η Τουρκία το 2021 θα μεταμορφωθεί σε μια χώρα της διπλωματίας…
Ξεκίνησε με το gunboat diplomacy και navtex diplomacy και εξελίσσεται με όρους διπλωματίας, η Τουρκία αναβαθμίζεται, όπως και ο Erdogan...
Όλα αυτά έχουν ένα στόχο, οι ευρωπαίοι έχουν υποσχεθεί στην Τουρκία ότι στις 24 και 25 Ιουνίου 2021 στην επόμενη μεγάλη Σύνοδο Κορυφής θα εξεταστούν διάφορα ζητήματα από την τελωνειακή ένωση, έως την visa ως την χρηματοδότηση της Τουρκίας για το μεταναστευτικό επειδή διατηρεί το έδαφος της 4 εκατ μετανάστες.
Υπάρχει μεγάλη πιθανότητα η Τουρκία να λάβει οικονομική στήριξη από την ΕΕ περίπου 12 δισεκ. ευρώ για το μεταναστευτικό.

Αποδίδει η διπλωματική επίθεση

Η Τουρκία έχει ενορχηστρώσει μια ενδιαφέρουσα διπλωματική στρατηγική, ώστε να κλείσει μέτωπα και να μεγιστοποιήσει τα οφέλη της ως περιφερική δύναμη.

- Υπάρχει ένταση στην Ανατολική Μεσόγειο… και μετά το Oruc Reis το τουρκικό ερευνητικό σκάφος… φθάσαμε στην συνάντηση Μητσοτάκη – Δένδια με Erdogan.

Για την Τουρκία, η Ελλάδα έχει κρίσιμο ρόλο αποτελεί τον άμεσο συνδετικό κρίκο με την Ευρώπη.
Ελλάδα και Τουρκία έχουν ιστορικές διαφορές, που δεν θα επιλυθούν σε μια συνάντηση αλλά για την Τουρκία είναι μια άριστη ευκαιρία να «αποδείξει» ότι είναι ειρηνοποιός χώρα που ενδιαφέρεται για διάλογο και αποκατάσταση σχέσεων.
Προσχηματικός ή όχι ο διάλογος αποτελεί καλό διπλωματικό εργαλείο για την Τουρκία, καθώς θέλει να αναβαθμιστεί σε ισχυρό περιφερειακό παράγοντα.

-Υπάρχει ένταση μεταξύ ΗΠΑ και Ρωσίας για την Ουκρανία, παρενέβη ο Erdogan, συναντήθηκε με την τουρκική ηγεσία και εμφανίζεται ως ειρηνοποιός διαμεσολαβητής.

Να σημειωθεί ότι οι σχέσεις Τουρκίας και Ουκρανίας και Τουρκίας και Ρωσίας είναι πολύ καλές.
Οι τούρκοι ακολουθούν πολυσύνθετη διπλωματία ώστε να αυξάνεται το ειδικό τους βάρος στην περιοχή.

-Υπάρχει ένταση με την Αίγυπτο, η Τουρκία μέσω μυστικής διπλωματίας αρχικά και ακολούθως με επίσημο τρόπο έχει ανοίξει διαύλους επικοινωνίας.

Οι αιγύπτιοι έχουν αρχίσει να κάμπτονται και είναι έτοιμοι για διάλογο με την Τουρκία

-Υπάρχει ένταση με το Ισραήλ και η Τουρκία έχει προχωρήσει σε μεθοδικά βήματα αποκατάστασης των σχέσεων.

Αποκορύφωμα όλων δεν ήταν η αποστολή τούρκου πρέσβη στο Ισραήλ αλλά οι δηλώσεις του υπουργού Ενέργειας του Ισραήλ ότι ένας χερσαίος αγωγός μεταξύ Ισραήλ και Τουρκίας όπου θα διοχετεύεται το φυσικό αέριο στην Ευρώπη… είναι υπό εξέταση.
Προφανώς ένας τέτοιος αγωγός… θα αποτελέσει ταφόπλακα του EastMed του υποθαλάσσιου αγωγού φυσικού αερίου που εμπλέκονται Ισραήλ, Κύπρος, Ελλάδα και Ιταλία

-Η Τουρκία έχει αναπτύξει καλές σχέσεις με την επίσημη κυβέρνηση της Λιβύης και την μεταβατική.

Να σημειωθεί ότι το τουρκολιβυκό σύμφωνο αφορά την αναγνώριση ΑΟΖ αποκλειστικής οικονομικής ζώνης μεταξύ Τουρκίας και Λιβύης για την οποία η Ελλάδα αντιδρά.
Η ελληνική κυβέρνηση έχει επιχειρήσει να καταργήσει το τουρκολιβυκό σύμφωνο αλλά η δήλωση του τούρκου υπουργού Εξωτερικών Cavusoglu έχει νόημα… ακόμη και εάν η Λιβύη και η Ελλάδα αναγνωρίσουν ΑΟΖ αυτό δεν σημαίνει ότι εναντιώνεται στα τουρκικά συμφέροντα αφού η ΑΟΖ με την Λιβύη είναι σε ισχύει.…

-Η Τουρκία διατηρούσε καλές σχέσεις με την Ιταλία αλλά… ότι συνέβη μεταξύ του Erdogan και ευρωπαίων αξιωματούχων προκαλώντας διπλωματική κρίση… οδήγησε τον Ιταλό πρωθυπουργό Mario Draghi να χαρακτηρίσει τον Erdogan δικτάτορα.

Όμως στην πορεία αποκαλύφθηκε ότι για το διπλωματικό φιάσκο… ευθύνη έφερε η ΕΕ γιατί αυτή έστειλε το πρωτόκολλο στην Τουρκία.
Όλοι κατηγόρησαν την Τουρκία αλλά για το λάθος του πρωτοκόλλου που θα καθόταν η Ursula von der Leyen της Ευρωπαϊκής Επιτροπής και που ο Charles Michel του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου…φέρει αποκλειστικά ο Michel.
Ωστόσο η πολιτική απειρία του Mario Draghi τον οδήγησε σε πολιτική και διπλωματική γκάφα κατά της Τουρκίας.

-Στις 24 Απριλίου θα διεξαχθεί στην Κωνσταντινούπολη η Σύνοδος για το Αφγανιστάν καθώς, όπως έχουν ανακοινώσει οι ΗΠΑ θα αποχωρήσουν στις 11 Σεπτεμβρίου 2021.
Μόνο το γεγονός ότι θα πραγματοποιηθεί Σύνοδος Κορυφής για την ειρήνη στο Αφγανιστάν με την συμμετοχή του ΟΗΕ και άλλων 20 χωρών αναδεικνύει τον αναβαθμισμένο ρόλο της Τουρκίας.
Να σημειωθεί ότι ο αμερικανός υπουργός Εξωτερικών Antony Blinken βρέθηκε στην Καμπούλ την πρωτεύουσα του Αφγανιστάν έχοντας συνομιλίες με την κυβέρνηση της χώρας.
Η απόσυρση των ξένων στρατευμάτων έχει προκαλέσει ανησυχία στο Αφγανιστάν ότι θα μπορούσε να ξεσπάσει εμφύλιος πόλεμος καθώς η Al Quaida και οι Taliban συνεχίζουν να έχουν ενεργό ρόλο.

Τι μπορεί να περιμένει η Ελλάδα από την Τουρκία

Η επίσκεψη του έλληνα υπουργού Εξωτερικών Νίκου Δένδια είναι η πρώτη μεταξύ των δύο κρατών αφού οι εντάσεις αυξήθηκαν το 2020 σχετικά με τα θαλάσσια σύνορα και τα δικαιώματα έρευνας για φυσικό αέριο στην Ανατολική Μεσόγειο.
Υπήρξε κλιμάκωση, πολλές navtex και ακόμη περισσότερες ασκήσεις.
Ωστόσο, πρόσφατα, οι δύο σύμμαχοι του ΝΑΤΟ έχουν υιοθετήσει έναν πιο ειρηνικό τόνο και αναζητούν διάλογο.
Τούρκοι και Έλληνες διπλωμάτες συναντήθηκαν έκτοτε στην Κωνσταντινούπολη και την Αθήνα.
Οι δύο σύμμαχοι του ΝΑΤΟ διαφωνούν εδώ και 10ετίες σε ζητήματα, όπως η έκταση των αεροπορικών και θαλάσσιων συνόρων στο Αιγαίο Πέλαγος και το μέλλον της Κύπρου.
Η Τουρκία επιμένει για την δημιουργία δύο ανεξάρτητων κρατών στην Κύπρο.
Ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών Cavusoglu ανέφερε ότι δεν είναι δυνατόν να επιλυθούν όλα τα ζητήματα σε μία συνάντηση - ή σε πολλές συναντήσεις - αλλά τουλάχιστον δημιουργείται μια θετική ατμόσφαιρα.
Υπάρχουν θέματα για τα οποία διαφωνούμε με την Ελλάδα. Πρέπει να τα συζητήσουμε ανοιχτά και ειλικρινά».

Η Τουρκία σε αναβαθμισμένο ρόλο… και λόγω Ρωσίας

Οι ΗΠΑ επέβαλλαν κυρώσεις στην Ρωσία για την υπόθεση SolarWinds.
Οι αμερικανοί κατηγορούν ότι ρώσοι χάκερ υπέκλεψαν στοιχεία από αμερικανικές κυβερνητικές υπηρεσίες και διοχέτευσαν κακόβουλο λογισμικό.
Η Υπηρεσία Ασφάλειας στον κυβερνοχώρο και η μονάδα ασφάλειας (CISA) δήλωσαν ότι η παραβίαση είχε θέσει σε κίνδυνο τις ομοσπονδιακές υπηρεσίες και την «κρίσιμη υποδομή» των ΗΠΑ.
Η Microsoft, που βοήθησε στην αντιμετώπιση των χάκερ, αποκάλυψε ότι είχε εντοπίσει περισσότερες από 40 κυβερνητικές υπηρεσίες, ομάδες προβληματισμού, μη κυβερνητικές οργανώσεις (ΜΚΟ) και εταιρείες πληροφορικής που δέχθηκαν επιθέσεις από χάκερ.
«Αυτό δεν είναι «συνηθισμένη κατασκοπεία», ακόμη και στην ψηφιακή εποχή, αντιπροσωπεύει μια πράξη απερισκεψίας που δημιούργησε τεχνολογικά ζητήματα ασφαλείας για τις Ηνωμένες Πολιτείες και τον κόσμο», δήλωσε η Microsoft

Η Τουρκία αναβαθμίζεται

Οι ηγέτες της Ευρωπαϊκής Ένωσης εξακολουθούν να απασχολούνται με τη «κρίση του πρωτοκόλλου» ενώ η Τουρκία ξεκινάει μια διπλωματική επίθεση.

Τις τελευταίες ημέρες, ο τούρκος Πρόεδρος Erdogan μίλησε τηλεφωνικώς με τον Ρώσο πρόεδρο Putin πριν φιλοξενήσει τον Ουκρανό Πρόεδρο Ζελένσκι για να γιορτάσει τη 10η επέτειο της στρατηγικής εταιρικής σχέσης της Άγκυρας και του Κιέβου.
Η Τουρκία εμφανίστηκε ως διαμεσολαβητής μεταξύ Ρωσίας και Ουκρανίας στην νέα ένταση που έχει προκύψει.

Στις 10 Απριλίου, ο Erdogan επανέλαβε ότι η Τουρκία δεν αναγνώρισε την προσάρτηση της Κριμαίας ενώ δεσμεύτηκε για την εδαφική ακεραιότητα της Ουκρανίας και υπογραμμίζοντας τους βαθύτερους δεσμούς μεταξύ της τουρκικής και της ουκρανικής αμυντικής βιομηχανίας.

Στις 12 Απριλίου, ο πρωθυπουργός της Λιβύης Abdul Hamid Dbeibeh παρακολούθησε την συνεδρίαση του Συμβουλίου Στρατηγικής Συνεργασίας Τουρκίας-Λιβύης στην Άγκυρα, μαζί με πέντε αναπληρωτές και 14 υπουργούς

Αυτή τη στιγμή, η Ιταλία και η Γαλλία θέλουν να ηγηθούν της ανασυγκρότησης της Λιβύης, ενώ η Ελλάδα φαίνεται να ζητάει την κατάργηση της τουρκολιβυκής συμφωνία για τη θαλάσσια οριοθέτηση.
Η Αίγυπτος, με τη σειρά της, θέλει να περιορίσει την τουρκική επιρροή σε συνεργασία με την Τυνησία.

Η Αίγυπτος ανταποκρίνεται στην προσφορά της Τουρκίας να επισκευάσει τις διμερείς σχέσεις τους.
Ο Αιγύπτιος υπουργός Εξωτερικών Sameh Shoukry δήλωσε πρόσφατα ότι η Αίγυπτος θέλει να ξεκινήσει ένα αμοιβαία επωφελές διάλογο και να οικοδομήσει μια σχέση σύμφωνα με το διεθνές δίκαιο με την Τουρκία.

Ο ρόλος της Τουρκίας στην Θάλασσα

Η Τουρκία έχει μετατοπιστεί το διπλωματικό και στρατιωτικό της ενδιαφέρον στην θάλασσα τα τελευταία χρόνια.
Αυτό οφείλεται κυρίως στην ανακάλυψη φυσικού αερίου και στην στρατηγική σημασία των υδάτων και των στενών στο Αιγαίο, την Ανατολική Μεσόγειο και τη Θάλασσα του Μαρμαρά.
Αν και η Τουρκία παρουσιάζεται ως χώρα ναυτική, εντούτοις η ναυτική της ιστορία δεν είναι μεγάλη.
Η οθωμανική εποχή είχε μόνο δύο που ξεχώρισαν τον Hayreddin Barbarossa και ο Uluc Reis και μόνο μια ναυμαχία κέρδισαν την Μάχη της Πρέβεζας τον 16ο αιώνα.

Η Τουρκία αποκτάει ναυτικό στόλο και κατασκευάζει και αεροπλανοφόρο

Η Τουρκία έχει ενισχύσει τα τελευταία χρόνια τον στόλο της σε πολεμικά πλοία.
Με την κλιμάκωση της έντασης στην Κύπρο και το επακόλουθο εμπάργκο όπλων εναντίον της Τουρκίας, η ιδέα να ακολουθηθεί ένα εγχώριο πρόγραμμα παραγωγής πλοίων που ονομάζεται Εθνικό Σχέδιο Πλοίων (MILGEM) συνέχισε να εμφανίζεται σε κυβερνητικούς κύκλους από τη δεκαετία του 1970 και μετά για να είναι σε θέση να πραγματοποιήσει στρατιωτικές επιχειρήσεις στην θάλασσα γρήγορα και ανεξάρτητα.
Παρ 'όλα αυτά, το έργο MILGEM δεν μπορούσε να υλοποιηθεί, έπρεπε να έρθει στην εξουσία το Κόμμα Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης (AK Party) στις αρχές της δεκαετίας του 2000 ώστε να ενεργοποιηθεί το σχέδιο MILGEM
Έτσι, ξεκινώντας από το 2008, κατασκευάστηκαν οι πρώτες κορβέτες και φρεγάτες από την Τουρκία.
Επί του παρόντος, το πρώτο τουρκικό αεροπλανοφόρο κατασκευάζεται σε αυτό το πλαίσιο και ένα υποβρύχιο βρίσκεται στο στάδιο του τελικού σχεδιασμού.
Ο ρόλος της Τουρκίας ως ναυτική δύναμη θα την φέρει στο προσκήνιο εκ των πραγμάτων στην Ανατολική Μεσόγειο αλλά και την Μαύρη Θάλασσα.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης