Τελευταία Νέα
Αναλύσεις – Εκθέσεις

Bank of America, Deutsche Bank: «Βουτιά» έως -10% στον δείκτη S&P 500 τους επόμενους τρεις μήνες

Bank of America, Deutsche Bank: «Βουτιά» έως -10% στον δείκτη S&P 500 τους επόμενους τρεις μήνες
Καθοδική κίνηση του δείκτη S&P 500 στις 3.800 μονάδες «βλέπουν» Bank of America και Deutsche Bank

Παρά το κλίμα επενδυτικής ευφορίας που επικρατεί τόσο στις ΗΠΑ όσο και στις υπόλοιπες αγορές, χάρη στην πρόοδο που σημειώνουν τα εμβολιαστικά προγράμματα και, κυρίως, λόγω της πρωτοφανούς δημοσιονομικής επέκτασης και νομισματικής χαλάρωσης που διαπιστώνεται παγκοσμίως, τα μεγάλα χρηματοπιστωτικά ιδρύματα «βλέπουν» κόπωση.
Τα καλά νέα έχουν προεξοφληθεί, με τους δείκτες των ανά τον κόσμο χρηματιστηρίων να κινούνται σε ιστορικά υψηλά.
Και ενώ δεν αναμένεται άμεσα κάποια μεγάλη διόρθωση, Bank of America και Deutsche Bank εκτιμούν ότι βραχυπρόθεσμα θα υπάρξει μεγάλη διόρθωση στη Wall Street και δη στον δείκτη βαρόμετρο S&P 500, η οποία θα φτάσει έως -10%, όπερ σημαίνει μια ακραία διολίσθηση στις 3.800 μονάδες. 

Bank of America: Πτώση έως -10% στον δείκτη S&P 500 το 2021, στις 3.800 μονάδες - Οι 5 λόγοι

Μεγάλη διόρθωση έως -10%, ήτοι στις 3.800 μονάδες, αναμένει μέσα στο 2021 για τον δείκτη βαρόμετρο του αμερικανικού χρηματιστηρίου S&P 500 η Bank of America Merrill Lynch. 
Όπως αναφέρεται στην έκθεση της τράπεζας που επιγράφεται Five Reasons To Curb Your Enthusiasm, και την οποία σας παρουσιάζει το Bankingnews.gr, παρά την αναθέρμανση της οικονομικής δραστηριότητας στις ΗΠΑ και την ανάκαμψη των επιχειρηματικών κερδών, ο S&P 500 θα σημειώσει κάμψη περίπου 400 μονάδων. 
Σύμφωνα με την BofA, παρά το κλίμα ευφορίας που επικρατεί, η αγορά έχει προεξοφλήσει όλα τα καλά νέα. 
Συνεπώς, υπάρχει μεγάλη πιθανότητα να υπάρξει μια κυρίως τεχνικής φύσεως διόρθωση. 
Έχοντας κατά νου αυτό, απαριθμώνται 5 λόγοι που εξηγούν τη μελλοντική πτώση, ωστόσο πρώτα διευκρινίζονται κάποια πράγματα.
Παρότι η συσχέτιση μεταξύ αποδόσεων και τριμηνιαίων / ετήσιων κερδών είναι χαμηλή, μόλις στο 12% / 22%, συντρέχουν κάποιες παράμετροι που χρήζουν προσοχής. 
Οι προβλέψεις για τα κέρδη ανά μετοχή (EPS) για την περίοδο 2021-2022 εκτιμώνται μεταξύ 185 δολ. και 205 δολ., με τον S&P 500 στις 2.900-3.200 και συντελεστή P / E στο 15,5x, έναντι 20x-22x που υπονοείται σήμερα από το τρέχον επίπεδο τιμών. 
Επιπλέον, οι εταιρείες που σημείωσαν κέρδη το δ’ τρίμηνο του 2020 είχαν χαμηλότερες επιδόσεις τις επόμενες ημέρες.

Οι 5 λόγοι 

Οι πέντε λόγοι της μελλοντικής πτώσης που αναφέρει η BofA είναι οι εξής: 
α)Ο δείκτης Sell Side δίνει σήμα για πωλήσεις. 
Την προηγούμενη φορά που είχε συμβεί κάτι τέτοιο ο S&P 500 «έπεσε» 7%.

sellside_indicator_1.jpg
β)Η κεφαλαιοποίηση του S&P 500, που είναι κολοσσιαία, συνοδεύεται από ισχνές αποδόσεις.
chart_long_term_valuation.jpg
γ)Οι μεγάλες αποδόσεις προηγούνται των ζημιών.
Ο S&P 500 παρουσίασε απόδοση +54% τους προηγούμενους 12 μήνες…
12_m_drawdown.jpg
δ)Το μοντέλο της Εύλογης Αξίας (Fair Value model) της BofA πηγαίνει τον S&P 500 στις 3.635 μονάδες.
Σημειώνεται πως αυτό το μοντέλο βασίζεται στην κυκλικά προσαρμοσμένη πρόβλεψη κερδών για το 2022 στα 173 δολ. και στην εκτίμηση για ασφάλιστρο κινδύνου ιδίων κεφαλαίων (ERP) στις 425 μονάδες βάσης έως το τέλος του έτους, έναντι 398 μονάδων βάσης σήμερα.
fair_value_boFA_0.jpg
ε)Το Premium Equity Risk Premium «έπεσε» κάτω από 400 μονάδες βάσης.
erp_below_400.jpg
Συμπέρασμα

Τι πρέπει να κάνουν λοιπόν οι επενδυτές;
Σύμφωνα με τους αναλυτές της BofA, πρέπει να επιλέγουν τις κυκλικές και όχι τις αμυντικές μετοχές, και να προτάσσουν τις μετοχές αντί των ομολόγων.
Δεδομένης της θετικής προοπτικής της οικονομικής δραστηριότητας, προτιμώνται τομείς που συνδέονται με το ΑΕΠ.

Deutsche Bank: Διόρθωση από -6% έως -10% στον δείκτη S&P 500 τους επόμενους τρεις μήνες


Στις 3.800 έως 3.900 μονάδες, ήτοι διόρθωση από -6% έως -10%, «βλέπει» τον δείκτη του αμερικανικού χρηματιστήριου S&P 500 η Deutsche Bank, όταν η ανάπτυξη φτάσει στην κορύφωσή της, δηλαδή τους επόμενους τρεις μήνες.
Ειδικότερα, όπως αναφέρει η γερμανική τράπεζα, οι μετοχές τυγχάνουν διαπραγμάτευσης, παρουσιάζοντας θετική συσχέτιση με μακροοικονομικά μεγέθη και δείκτες όπως ο μεταποιητικός δείκτης ISM (73% συσχέτιση), ο οποίος εκτιμάται ότι θα φτάσει στο peak του τους επόμενους 10 με 11 μήνες.
Ως αποτέλεσμα, «πολύ βραχυπρόθεσμα», η Deutsche Bank αναμένει ότι οι μετοχές, που ακόμη απολαμβάνουν μεγάλη στήριξη από τα μάκρο, θα συνεχίσουν να κινούνται ανοδικά, χάρη σε συστηματικές στρατηγικές των διαχειριστών χαρτοφυλακίων και σε προγράμματα επαναγοράς.
Ωστόσο, όλα αυτά θα τελειώσουν μέσα στους επόμενους τρεις μήνες, όταν η ανάπτυξη φτάσει στο… τέρμα, με τον δείκτη S&P 500 της Wall Street να σημειώνει «βουτιά» από -6% έως -10%.
Όπως φαίνεται στο παρακάτω γράφημα, ο S&P 500 παρουσιάζει εξαιρετικά θετική συσχέτιση με τον ISM.
Όπως προαναφέρθηκε, οι αναλυτές της Deutsche Bank εντόπισαν 36 «κορυφές» στον δείκτη ISM κατά την περίοδο μετά τον Β 'Παγκόσμιο Πόλεμο.
Τα δύο τρίτα αυτών των κορυφών (24) είχαν ένα ανεστραμμένο σχήμα V, ενώ τα υπόλοιπα (8) «είδαν» το ISM να σταματά και να επιπεδώνεται σε υψηλό επίπεδο.
ISM_and_SP_correlation.jpg

Εξαιρουμένων επεισοδίων φθίνουσας πορείας για τον ISM που τελικά κατέληξαν σε ύφεση, η οποία επί του παρόντος φαίνεται απίθανη, με αποτέλεσμα χαμηλότερες αποτιμήσεις, ο δείκτης S&P 500 βυθίστηκε κατά μέσο όρο -8,4% γύρω από τις προαναφερόμενες κορυφές.
Αλλά σε γεγονότα κατά τη διάρκεια των οποίων ο ISM επιπεδώθηκε «είδαν» διάμεση πτώση -5,9%.
Τέλος, και ίσως το πιο σημαντικό, όσον αφορά το χρονοδιάγραμμα, το sell off ξεκίνησε 2 εβδομάδες μετά την κορύφωση του ISM και διήρκεσε για 6 εβδομάδες. 
Αν και η χρήση της ιστορικής εμπειρίας ως οδηγού υποστηρίζει μια υποχώρηση -6% εάν η ανάπτυξη σταματήσει κοντά στην κορυφή, δεδομένου ότι η θέση είναι ασυνήθιστα αυξημένη τόσο νωρίς σε αυτήν την επέκταση, η Deutsche Bank πιστεύει ότι η διόρθωση θα μπορούσε να είναι σημαντικά μεγαλύτερη από τον μέσο όρο, στο εύρος του 6-10%.
Τα καλά νέα είναι ότι, με αυτόν τον αποτυχημένο τρόπο, τα πράγματα επιστρέφουν στο φυσιολογικό και μετά από αυτήν τη διόρθωση, η γερμανική τράπεζα υποστηρίζει ότι «η συνεχιζόμενη ισχυρή ανάπτυξη σημαίνει ότι οι μετοχές θα επηρεαστούν αργότερα μέσα στο έτος από τον πληθωρισμό.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης