Τελευταία Νέα
Διεθνή

Politico: Η Ευρώπη εξετάζει αυστηρούς περιορισμούς στη χρήση τεχνητής νοημοσύνης (ΑΙ)

Politico: Η Ευρώπη εξετάζει αυστηρούς περιορισμούς στη χρήση τεχνητής νοημοσύνης (ΑΙ)

Στο προσχέδιο των κανονισμών προβλέπονται πρόστιμα έως 20 εκατομμυρίων ευρώ ή 4% των παγκόσμιων εσόδων εφόσον παραβιαστούν οι κανονισμοί

Σχετικά Άρθρα
Η χρήση λογισμικού τεχνητής νοημοσύνης (ΑΙ) για μαζική παρακολούθηση και μελέτη των κοινωνικών συμπεριφορών θα ήταν δυνατόν να τεθεί υπό αυστηρό περιορισμό στην Ευρώπη, σύμφωνα με το προσχέδιο κανονισμών που αποκάλυψε το Politico την Πέμπτη 15 Απριλίου 2021.
Το 81 σελίδων έγγραφο, το οποίο εξέτασε το Politico, λέει ότι «η αδιάκριτη επιτήρηση των φυσικών προσώπων πρέπει να απαγορεύεται όταν εφαρμόζεται με γενικευμένο τρόπο και χωρίς διαφοροποίηση».
Προσθέτει ότι οι μέθοδοι επιτήρησης θα μπορούσαν να περιλαμβάνουν παρακολούθηση και τον εντοπισμό ατόμων σε ψηφιακό και φυσικό περιβάλλον.

Κοινωνικός έλεγχος

Όσον αφορά τη βαθμολογία κοινωνικής συμμόρφωσης, η οποία χρησιμοποιείται ήδη στην Κίνα, ανεφέρεται: «Τα συστήματα τεχνητής νοημοσύνης που χρησιμοποιούνται για κοινωνική βαθμολογία γενικού σκοπού όσον αφορά τη συμπεριφορά» πρέπει να απαγορεύονται.
Ορισμένες χρήσεις του «υψηλού κινδύνου» AI θα μπορούσαν να απαγορευτούν εντελώς, σύμφωνα με το προσχέδιοτων κανονισμών, ενώ άλλες ενδέχεται να μην εφαρμόζονται εφόσον πληρούν συγκεκριμένα πρότυπα.

 Πρόστιμα

Τα συστήματα τεχνητής νοημοσύνης που θεωρούνται υψηλού κινδύνου για την παραβίαση των ατομικών ελευθεριών θα πρέπει να ελέγχονται και οι δημιουργοί του συστήματος ενδέχεται να πρέπει να αποδείξουν ότι το σύστημα «εκπαιδεύτηκε» με βάση αμερόληπτα σύνολα δεδομένων με ανιχνεύσιμο τρόπο και με ανθρώπινη επίβλεψη.
Οι εταιρείες που αναπτύσσουν τεχνητή νοημοσύνη εντός και εκτός της ΕΕ θα μπορούσαν σύμφωνα με πληροφορίες να επιβληθούν πρόστιμα 20 εκατομμυρίων ευρώ (24 εκατομμύρια δολάρια) ή 4% των παγκόσμιων εσόδων τους  εάν παραβιάσουν τους κανονισμούς.

Προτάσεις

Οι προτάσεις πρόκειται να ανακοινωθούν επισήμως την επόμενη εβδομάδα από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή και στο μεταξύ υπόκεινται σε διαρκείς τροποποιήσεις.
Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή προσπαθεί να επιτύχει τη σωστή ισορροπία μεταξύ της υποστήριξης της καινοτομίας και της διασφάλισης ότι η AI ωφελεί τα 500 και πλέον εκατομμύρια κατοίκους της. Εάν εγκριθούν οι κανονισμοί που θα προταθούν, τότε η Ευρώπη θα διαφοροποιηθί από τις ΗΠΑ και την Κίνα, οι οποίες δεν έχουν ακόμη θεσπίσει κάποιους κανονισμούς για τη χρήση ΑΙ.
Ο Omer Tene, αντιπρόεδρος της μη κερδοσκοπικής οργάνωσης της International Association of Privacy Professionals, δήλωσε μέσω Twitter ότι η νομοθεσία «αντιπροσωπεύει την τυπική προσέγγιση των Βρυξελλών για τη νέα τεχνολογία και την καινοτομία: Σε περίπτωση αμφιβολίας, ρυθμίστε»

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης