Τελευταία Νέα
Διεθνή

Bourla (Pfizer): Ίσως χρειαστεί και τρίτη δόση εμβολίου - Τέρμα η μάσκα στο Ισραήλ - Μαύρο ρεκόρ για τη Γαλλία, πάνω από 100.000 οι νεκροί

Bourla (Pfizer): Ίσως χρειαστεί και τρίτη δόση εμβολίου - Τέρμα η μάσκα στο Ισραήλ - Μαύρο ρεκόρ για τη Γαλλία, πάνω από 100.000 οι νεκροί
Εντείνεται η ανησυχία για AstraZeneca, J&J
Σχετικά Άρθρα

Eίναι πολύ «πιθανό» να χρειάζεται νέος εμβολιασμός εντός 12 μηνών μετά τη χορήγηση της δεύτερης δόσης, δήλωσε στο αμερικανικό ειδησεογραφικό δίκτυο CNBC o διευθύνων σύμβουλος της Pfizer, Αlbert Bourla, προκαλώντας θύελλα αντιδράσεων για την αποτελεσματικότητα των εμβολίων.
Την ίδια στιγμή, η χρήση προστατευτικής μάσκας για τον κορωνοϊό δεν θα είναι πλέον υποχρεωτική στους εξωτερικούς χώρους, αρχής γενομένης από την Κυριακή 18 Απριλίου, στο πλαίσιο της σταδιακής άρσης των περιορισμών που είχαν εφαρμοστεί για να αντιμετωπιστεί η πανδημία, ανακοίνωσαν απόψε οι ισραηλινές αρχές.
Στο μεταξύ, μαύρο ρεκόρ σημείωσε η Γαλλία, αφού οι θάνατοι στη χώρα ξεπέρασαν τους 100.000, σύμφωνα με τα τελευταία στοιχεία του υπουργείου Υγείας, σηματοδοτώντας ένα ζοφερό ορόσημο για την κυβέρνηση του προέδρου Emmanuel Macron.

Η επιδημία με μια ματιά:

• Τα κρούσματα σε παγκόσμιο επίπεδο ανέρχονται σε 138.658.491 και οι νεκροί 2.978.601
• Πρώτες σε κρούσματα και νεκρούς οι ΗΠΑ με 31.475.930 κρούσματα και 565.014 νεκρούς
• Δεύτερη σε κρούσματα η Ινδία με 14.074.564
• Δεύτερη σε νεκρούς η Βραζιλία με 361.884 και τρίτη σε κρούσματα με 13.673.507
• Τρίτο σε νεκρούς το Μεξικό με 210.812 και τέταρτη η Ινδία με 173.123
• Τέταρτη παγκοσμίως σε κρούσματα η Γαλλία με 5.248.853
• Πέμπτη η Ρωσία με 4.622.464 και έκτη η Μεγάλη Βρετανία με 4.396.008
• Έβδομη η Τουρκία με 4.086.957 και όγδοη η Ιταλία με 3.826.156
• Ένατη η Ισπανία με 3.396.685 και δέκατη η Γερμανία με 3.095.008
dsafdasfasd_1.JPG
Bourla (Pfizer): Ίσως χρειαστεί και τρίτη δόση από το εμβόλιο

Eίναι πολύ «πιθανό» να χρειάζεται νέος εμβολιασμός εντός 12 μηνών μετά τη χορήγηση της δεύτερης δόσης, δήλωσε στο αμερικανικό ειδησεογραφικό δίκτυο CNBC o διευθύνων σύμβουλος της Pfizer Αlbert Bourla.
Πρόσθεσε ακόμη ότι είναι πιθανό οι άνθρωποι να πρέπει να εμβολιάζονται κατά του κορωνοϊού σε ετήσια βάση.
«Είναι εξαιρετικά σημαντικό να προστατέψουμε την ομάδα ανθρώπων που μπορεί να είναι ευπαθείς στον ιό» δήλωσε στο CNBC ο κ. Bourla, συμπληρώνοντας ότι τα εμβόλια θα βοηθήσουν στην καταπολέμηση των παραλλάξεων.
Η Pfizer ανακοίνωσε νωρίτερα αυτό το μήνα ότι το εμβόλιό της είναι αποτελεσματικό έξι μήνες μετά τη δεύτερη δόση.
Τα δεδομένα ήταν βασισμένα σε μελέτη που συμμετείχαν πάνω από 12.000 εμβολιασμένα άτομα, ενώ σημειώνεται πως απαιτούνται περαιτέρω δεδομένα για να εξεταστεί αν η προστασία διαρκεί μετά τους έξι μήνες.
Παράλληλα, ρεαλιστική θεωρεί την επιστροφή στη φυσιολογική ζωή στα τέλη του φθινοπώρου o Βourla.
«Αυτό αποδείχθηκε από την εμπειρία του Ισραήλ, όπου μεγάλα τμήματα του πληθυσμού έχουν ήδη εμβολιαστεί με το εμβόλιο της Biontech / Pfizer, είπε σε συνέντευξή του στη γερμανική οικονομική εφημερίδα "Handelsblatt" (η οποία θα δημοσιευτεί ολόκληρη στο αυριανό της φύλλο) και σε τρεις ακόμη ευρωπαϊκές εφημερίδες (την ιταλική "La Stampa", τη γαλλική "Les Echos" και την ισπανική "El Mundo").
«Ο κορωνοϊός θα γίνει σαν ένα είδος γρίπης.
Θα εμβολιαστούμε και θα ζήσουμε όσο το δυνατόν πιο φυσιολογικά.
Το εμβόλιο των εταιρειών Biontech-Pfizer είναι 97% αποτελεσματικό και βοηθά επίσης στην καταπολέμηση των ιδιαίτερα μεταδοτικών γνωστών παραλλαγών του ιού Sars-Cov-2 που οδηγούν σε σοβαρές ασθένειες.
Εάν υπάρξουν νέες μεταλλάξεις, αυτές θα μπορούσαν να καταπολεμηθούν γρήγορα με περαιτέρω εξελίξεις του εμβολίου mRNA», τόνισε ο Βourla.

Ισραήλ: Η χρήση μάσκας παύει να είναι υποχρεωτική στους εξωτερικούς χώρους

Η χρήση προστατευτικής μάσκας για τον κορωνοϊό δεν θα είναι πλέον υποχρεωτική στους εξωτερικούς χώρους, αρχής γενομένης από την Κυριακή, στο πλαίσιο της σταδιακής άρσης των περιορισμών που είχαν εφαρμοστεί για να αντιμετωπιστεί η πανδημία, ανακοίνωσαν οι ισραηλινές αρχές.
Το Ισραήλ ήταν μια από τις πρώτες χώρες του κόσμου που επέβαλαν, από την άνοιξη του 2020, την υποχρεωτική χρήση μάσκας σε δημόσιους χώρους.
Τα δεδομένα άλλαξαν τις τελευταίες εβδομάδες, χάρη στην εκστρατεία μαζικού εμβολιασμού. Μέχρι σήμερα έχουν λάβει και τις δύο δόσεις του εμβολίου της Pfizer/BioNTech πάνω από τους μισούς (53%) κατοίκους της χώρας των 9,3 εκατομμυρίων.
«Οι μάσκες φτιάχτηκαν για να μας προστατεύουν από την πανδημία του κορωνοϊού.
Όμως αφού οι ειδικοί κατέληξαν στο συμπέρασμα ότι η μάσκα δεν είναι αναγκαία στους υπαίθριους χώρους, αποφάσισα να άρω» την υποχρέωση χρήσης της» ανέφερε ο υπουργός Υγείας Γιούλι Εντελστάιν σε ανακοίνωση που εξέδωσε.
«Το ποσοστό μολύνσεων είναι πολύ χαμηλό στο Ισραήλ, χάρη στην επιτυχή εκστρατεία ανοσοποίησης και είναι πλέον εφικτό να χαλαρώσουμε τα μέτρα», πρόσθεσε.
Ο υπουργός διευκρίνισε πάντως ότι η μάσκα παραμένει υποχρεωτική σε κλειστούς δημόσιους χώρους, όπως για παράδειγμα στα εμπορικά κέντρα.
Στα τέλη Δεκεμβρίου το Ισραήλ ξεκίνησε μια μεγάλη εκστρατεία εμβολιασμού, χάρη στη συμφωνία που πέτυχε με τον αμερικανικό κολοσσό Pfizer. Η εταιρεία απέστειλε γρήγορα εκατομμύρια δόσεις του εμβολίου της, ζητώντας ως αντάλλαγμα πληροφορίες για τις συνέπειες του εμβολιασμού. Το Ισραήλ έχει τράπεζες δεδομένων με καταγεγραμμένο το ιατρικό ιστορικό των κατοίκων του.

Το ποσοστό θετικότητας των τεστ μόλις 0,3%

Στα μέσα Ιανουαρίου καταγράφονταν περίπου 10.000 μολύνσεις ημερησίως, όμως τις τελευταίες ημέρες τα κρούσματα έχουν μειωθεί σε λιγότερα από 200. Το ποσοστό θετικότητας των διαγνωστικών τεστ ανέρχεται μόλις σε 0,3%.
Το Ισραήλ και η Pfizer «απέδειξαν ότι η πανδημία της Covid-19 μπορεί να νικηθεί από μια μαζική εκστρατεία εμβολιασμού», δήλωσε την Τετάρτη ο πρόεδρος-διευθύνων σύμβουλος της εταιρείας Αλμπερτ Μπουρλά, σε ένα βιντεοσκοπημένο μήνυμά του με την ευκαιρία της επετείου των 73 ετών από την ανεξαρτησία του Ισραήλ.
Χάρη στη μείωση των μολύνσεων, άνοιξαν και πάλι από τις αρχές Μαρτίου τα εστιατόρια, τα μπαρ και οι παραλίες. Η κυβέρνηση παρουσίασε επίσης το σχέδιό της για την υποδοχή των εμβολιασμένων ξένων τουριστών από τις 23 Μαΐου, έναν χρόνο και πλέον αφού έκλεισε τα σύνορα της χώρας για τα ταξίδια αναψυχής.

Γαλλία: Ξεπέρασαν τις 100.000 οι θάνατοι λόγω Cοvid-10 – Επιτάχυνση εμβολιασμών σε γηροκομεία

Ξεπέρασε τους 100.000 o αριθμός των θανάτων εξαιτίας της Covid-19 στη Γαλλία, σύμφωνα με τα τελευταία στοιχεία του υπουργείου Υγείας, σηματοδοτώντας ένα ζοφερό ορόσημο για την κυβέρνηση του προέδρου Emmanuel Macron, σύμφωνα με δημοσίευμα του Reuters την Πέμπτη 15 Απριλίου 2021.
Στοιχεία από την ιστοσελίδα GEODES του υπουργείου Υγείας αναφέρουν ότι τα γαλλικά νοσοκομεία κατέγραψαν άλλους 300 θανάτους από την νόσο τις τελευταίες 24 ώρες, αυξάνοντας το σύνολο των θυμάτων από την έναρξη της πανδημίας σε πάνω από 100.000.
Η Γαλλία καταγράφει τον όγδοο βαρύτερο απολογισμό θανάτων από τον νέο κορωνοϊό στον κόσμο.
Το ποσοστό θνησιμότητας από τη νόσο έχει πλέον σχεδόν διπλασιαστεί από 52.000 και πλέον θανάτους στο τέλος του δεύτερου lockdown στα τέλη Νοεμβρίου.
Τις τελευταίες 30 ημέρες, η Γαλλία καταγράφει κατά μέσο όρο πάνω από 300 νέους θανάτους από Covid-19 ημερησίως, ή 9.000 ανά μήνα, σε σύγκριση με σχεδόν 16.000 ανά μήνα κατά τη διάρκεια του δεύτερου lockdown.
Τα στοιχεία του υπουργείου Υγείας έδειξαν επίσης ότι 5.924 ασθενείς νοσηλεύονταν σήμερα σε μονάδες εντατικής θεραπείας, από 5.902 την προηγούμενη ημέρα.
Mε την εκστρατεία εμβολιασμού στη χώρα να εστιάζεται στα γηροκομεία, ο αριθμός των θανάτων ηλικιωμένων μειώθηκε σημαντικά από πάνω από 1.500 εβδομαδιαίως στα μέσα Νοεμβρίου και 800 εβδομαδιαίως το πρώτο δεκαπενθήμερο του Ιανουαρίου σε μόλις 48 την περασμένη εβδομάδα.

EE: Δεν θα ανανεώσει τα συμβόλαια για εμβόλια των Johnson&Johnson και AstraZeneca

Αποφασισμένη να μην ανανεώσει τα συμβόλαια εμβολίων COVID-19 το επόμενο έτος με τις AstraZeneca και την Johnson & Johnson εμφανίζεται η Ευρωπαϊκή Επιτροπή.
Δημοσίευμα της ιταλικής εφημερίδας La Stampa που επικαλείται πηγή του υπουργείου Υγείας της Ιταλίας, αναφέρει πως η Κομισιόν αποφάσισε να μην ανανεώσει τα συμβόλαια εμβολίων COVID-19 το επόμενο έτος με τις δύο αυτές εταιρείες.
«Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, σε συμφωνία με ηγέτες πολλών χωρών (της ΕΕ), αποφάσισε ότι τα συμβόλαια με τις εταιρείες που παράγουν εμβόλια ιογενούς φορέα, τα οποία ισχύουν για το τρέχον έτος, δεν θα ανανεωθούν μετά τη λήξη τους», αναφέρεται στο δημοσίευμα, στο οποίο επισημαίνεται πως η Κομισιόν θα προτιμούσε να εστιάσει στα εμβόλια τεχνολογίας mRNA, όπως είναι των Pfizer/BioNTech και της Moderna.
Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή έχει ζητήσει διευκρινίσεις από την Johnson & Johnson για την «εντελώς απροσδόκητη» ανακοίνωση της εταιρείας για καθυστερήσεις στην παράδοση εμβολίων της στην Ε.Ε, μετά την καταγραφή έξι σοβαρών περιπτώσεων θρομβώσεων μετά τη χορήγηση του, στις ΗΠΑ, και την αναστολή της χρήσης του από τις αρμόδιες αμερικανικές υγειονομικές αρχές.
Είναι χαρακτηριστικό πως η Δανία ανακοίνωσε χθες Τετάρτη 14/4 πως αφαιρεί το εμβόλιο της AstraZeneca από το εμβολιαστικό της πρόγραμμα.

Γερμανία: Η Merkel θα εμβολιαστεί με το σκεύασμα της AstraZeneca για τον κορωνοϊό

Την πρώτη δόση του εμβολίου της AstraZeneca πρόκειται να λάβει στις 16/4 η Καγκελάριος Merkel, σύμφωνα με πληροφορίες της εφημερίδας «Die Welt».
Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος της Γερμανίας είχε δηλώσει ότι η 66χρονη Καγκελάριος επρόκειτο να εμβολιαστεί «σύντομα», χωρίς ωστόσο να προσδιορίσει την ημέρα.
Εκπρόσωπος της Καγκελαρίας παρέπεμψε σήμερα σε αυτή τη δήλωση, προσθέτοντας ότι η σχετική ανακοίνωση θα γίνει μετά τον εμβολιασμό της κυρίας Merkel.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης