Η επόμενη μέρα μετά το «θερμό επεισόδιο» μεταξύ του Νίκου Δένδια και του Mevlut Cavusoglu βρίσκει τα δύο στρατόπεδα Ελλάδας και Τουρκίας να ανασυντάσσουν τις δυνάμεις τους.
Στην Ελλάδα, ο Κυριάκος Μητσοτάκης δηλώνει ικανοποιημένος για τη στάση του Νίκου Δένδια απέναντι στις προκλήσεις του Τούρκου ομολόγου του και το υπουργείο Εξωτερικών εκδίδει ανακοίνωση με αναφορές σε Διεθνές Δίκαιο, ευρωπαϊκές αξίες ενώ επισημαίνεται και η βούληση της ελληνικής κυβέρνηση για την προώθηση θετικής ατζέντας.
Από την άλλη πλευρά στην Τουρκία, ο πρόεδρος, Recep Tayyip Erdogan, σε μια προσπάθεια να διασκεδάσεις τις εντυπώσεις υποστηρίζει ότι «ο Cavusoglu έβαλε στη θέση του Νίκο Δένδια».
Η συνάντηση Μητσοτάκη - Δένδια στο Μαξίμου
Το κατώφλι του Μεγάρου Μαξίμου πέρασε σήμερα (16/4/2021) το πρωί, ο υπουργός Εξωτερικών, Νίκος Δένδιας.
Ειδικότερα, ο κ. Δένδιας ενημέρωσε τον Κυριάκο Μητσοτάκη για τις επαφές που είχε στην Άγκυρα τόσο με τον πρόεδρο της Τουρκίας, Recep Tayip Erdogan, όσο και με τον Τούρκο ομόλογο του.
Σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές, ο πρωθυπουργός φέρεται να εξέφρασε την ικανοποίηση του στον κ. Δένδια για τον τρόπο με τον οποίο χειρίστηκε τις κοινές δηλώσεις με τον Cavusoglu.
Υπενθυμίζεται ότι λίγη ώρα μετά το «επεισόδιο» Δένδια - Cavusoglu, κυβερνητικές πηγές έσπευσαν να διευκρινίσουν ότι ο υπουργός Εξωτερικών είχε εντολή εάν προκληθεί να απαντήσει.
«Ο υπουργός Εξωτερικών ήταν σε πλήρη συνεννόηση με τον πρωθυπουργό.
Είχαν εκτενή συνομιλία χτες και σήμερα μετά τη συνάντηση με τον Tayyip Erdogan και πριν την συνάντηση με τον Mevlut Cavusoglu.
Και είχε ρητή εντολή, αν προκληθεί, να απαντήσει αναλόγως» ανέφεραν οι κυβερνητικές πηγές.
Οι ίδιες πηγές σημείωναν πως «όταν συνομιλούμε διεθνώς και αυτό συμπεριλαμβάνει και τους Τούρκους, προβάλλουμε τις θέσεις μας και τα δίκαιά μας. Οι οποίες είναι γνωστές. Και βασίζονται στη διεθνή νομιμότητα.
Αυτές είναι οι θέσεις μας. Και αυτές είναι οι δικές τους θέσεις. Με την Τουρκία έχουμε διαφορετική προσέγγιση όσον αφορά την επίλυση των διαφόρων ζητημάτων. Η δική μας βασίζεται στις Ευρωπαϊκές αξίες. Και στο διεθνές δίκαιο».
«Η ελληνική πλευρά», προσέθεταν οι πηγές «έδωσε έμφαση στην θετική ατζέντα, γι΄αυτό και πρότεινε συνεργασία στον οικονομικό τομέα. Εμείς προσερχόμαστε πάντα με ειλικρίνεια και καλή διάθεση. Αλλά θα υπερασπιστούμε τις θέσεις μας».
Η αντίδραση του υπουργείου Εξωτερικών
Στη συνέχεια, εκδόθηκε και η ανακοίνωση του υπουργείου Εξωτερικών «αναφορά με προτάσεις για θετική ατζέντα με την Τουρκία».
Στην ανακοίνωση τονίζεται ότι η Ελλάδα είναι προσηλωμένη στο Διεθνές Δίκαιο και στις ευρωπαϊκές αξίες, τονίζεται η πρόθεση της ελληνικής κυβέρνησης για προώθηση της θετικής ατζέντας για να καταλήξει στην πρόταση για 15 σημεία συνεργασίας στον οικονομικό τομέα.
Ο Erdogan διασκεδάζει τις εντυπώσεις
Στον αντίποδα, ο Τούρκος πρόεδρος -σε μια προσπάθεια να διασκεδάσει τις εντυπώσεις- υποστήριξε ότι ο Cavusoglu έβαλε στη θέση του Νίκου Δένδια.
«Ο υπουργός Εξωτερικών μας έβαλε τον Δένδια στη θέση του, αντιδρώντας στη στάση του» δήλωσε ο Erdogan τη στιγμή που κατά κοινή ομολογία ο Νίκος Δένδιας δεν άφησε αναπάντητη καμία πρόκληση από την πλευρά της Τουρκίας.
«Ο Cavusoglu δεν μπορούσε να παραμείνει σιωπηλός» συμπλήρωσε ο Erdogan.
Παράλληλα, ο Τούρκος πρόεδρος σχολίασε ότι «η Ελλάδα ακόμα διορίζει μόνη της τον Μουφτή στην Δυτική Θράκη λες και είναι δημόσιος υπάλληλος ενώ το Πατριαρχείο επιλέγει τους αξιωματούχους του μέσω της Ιεράς Συνόδου», θέτοντας για ακόμα μια φορά θέμα δυτικής Θράκης και τουρκικής μειονότητας.
O Erdogan ισχυρίστηκε ότι «η Συνθήκη της Λωζάνης δεν δίνει το δικαίωμα στην Αθήνα να διορίζει Μουφτή».
Όσον αφορά τη συνάντηση του με τον Νίκο Δένδια, ο Erdogan έκανε λόγο για «ζεστή ατμόσαιρα» λέγοντας χαρακτηριστικά: «είχαμε μια καλή και ζεστή συνάντηση με τον Έλληνα υπουργό Εξωτερικών και μάλιστα του είπα να μην αφήσει κανείς να μπει ανάμεσά μας αλλά κατά την διάρκεια της συνάντησής του με τον υπουργό Εξωτερικών μας εισέπραξε μια άλλη συμπεριφορά».
Το μπρα ντε φερ Δένδια - Cavusoglu
Σύμφωνα με πληροφορίες που μετέδωσε ο Σκάι, ο on camera τοποθετήσεις του Νίκου Δένδια «μούδιασαν» την τουρκική πλευρά με τον Mevlut Cavusoglu να προσπαθεί να συνεννοηθεί με βλέμματα ή νοήματα με τους διπλωμάτες του όσον αφορά την αντίδραση του.
Ο Έλληνας υπουργός Εξωτερικών απάντησε σε κάθε πρόκληση του Τούρκου ομολόγου του καταρρίπτοντας κάθε ισχυρισμό της Τουρκίας για το Αιγαίο και την Ανατολική Μεσόγειο αλλά και τα περί τουρκικής μειονότητας, αποστρατιωτικοποίησης νησιών. Πρόκειται για ένα πρωτοφανές «θερμό επεισόδιο» για τα διπλωματικά δεδομένα.
Η πρώτη αντίδραση μετά την επεισοδιακή συνέντευξη Τύπου ήρθε από την ελληνική πλευρά, με το Μέγαρο Μαξίμου να σπεύδει να επισημάνει ότι ο κ. Δένδιας σύμφωνα με τις οδηγίες του Κυριάκου Μητσοτάκη.
Άλλωστε, οι κκ. Μητσοτάκης και Δένδια είχαν επικοινωνήσει τηλεφωνικά τόσο μετά τη συνάντηση του υπουργού Εξωτερικών με τον Τούρκο πρόεδρο, Recep Tayyip Erdogan, όσο και πριν τη συνάντηση του με τον Mevlut Cavusoglu.
Όλα άρχισαν μετά τις αναφορές του Τούρκου υπουργού Εξωτερικών περί «τουρκικής μειονότητας» με τον Νίκο Δένδια να σηκώνει το γάντι και μιλάει για «μουσουλμανική μεινότητα» επικαλούμενος και τη Συνθήκη της Λωζάνης.
Ο κ. Δένδιας αναφέρθηκε και στο μεταναστευτικό τονίζοντας ότι μετά τα γεγονότα στον Έβρο, «η Τουρκία δεν θα έπρεπε να κάνει μάθημα στην Ελλάδα».
Τη σκυτάλη πήρε ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών, βάζοντας στο τραπέζι την αποστρατιωτικοποίηση των νησιών ενώ ζήτησε δίκαιο διαμοιρασμό στην Ανατολική Μεσόγειο.
Αλλά και σε αυτή την περίπτωση, ο κ. Δένδιας απάντησε επισημαίνοντας ότι στα νησιά υπάρχει στρατός διότι απειλούνται, ενώ ως προς το θέμα των 6-10 μιλίων σχολίασε -χαμογελώντας- ότι η Τουρκία διαμαρτυρήθηκε για πρώτη φορά έπειτα από σχεδόν μισό αιώνα.
Το καλύτερο όμως ο κ. Δένδιας το επεφύλασσε για το τέλος όπου είπε: «Ελπίζω η αντιπαράθεση να μην σε οδηγήσει να ματαιώσεις την πρόσκληση για δείπνο. Πεινάω εξαιρετικά».
www.bankingnews.gr
Σχόλια αναγνωστών