Τελευταία Νέα
Άμυνα – Διπλωματία

Επίθεση γοητείας της Τουρκίας στην Αίγυπτο - Πιθανή συμφωνία αλλάζει τις ισορροπίες εις βάρος Ελλάδος και Κύπρου

Επίθεση γοητείας της Τουρκίας στην Αίγυπτο - Πιθανή συμφωνία αλλάζει τις ισορροπίες εις βάρος Ελλάδος και Κύπρου
Αίγυπτος και Τουρκία μπορούν να συνεργαστούν σε πολλούς τομείς, ανέφερε ο Τούρκος ναύαρχος ε.α., Cihat Yaycı.
Σχετικά Άρθρα

Αίγυπτος και Τουρκία μπορούν να συνεργαστούν σε πολλούς τομείς, συμπεριλαμβανομένων των θαλάσσιων ζωνών, της οικονομίας και της ασφάλειας, δήλωσε την Παρασκευή 16 Απριλίου ο Τούρκος ναύαρχος ε.α. και επικεφαλής του Κέντρου Ναυτικών και Παγκόσμιων Στρατηγικών στο Πανεπιστήμιο του Bahçeşehir, Cihat Yaycı.
«Η Αίγυπτος μπορεί να αποκτήσει μεγαλύτερες θαλάσσιες ζώνες εάν υπογράψει συμφωνία οριοθέτησης με την Τουρκία, σύμφωνα με τις αρχές του διεθνούς δικαίου» δήλωσε ο Yaycı στο τουρκικό πρακτορείο ειδήσεων Anadolu.
«Η Τουρκία και η Αίγυπτος είναι σημαντικές δυνάμεις στην Ανατολική Μεσόγειο και στην παγκόσμια αγορά ενέργειας» είπε ενώ συμπλήρωσε ότι η ανακοίνωση διεξαγωγής διεθνούς διαγωνισμού για τη διεξαγωγή έρευνας για υδρογονάνθρακες εκ μέρους της Αιγύπτου, αναγνωρίζοντας ταυτόχρονα την αποκλειστική οικονομική ζώνη (ΑΟΖ) που οριοθετείται από την Τουρκία, είναι ένα θετικό σημάδι.

«Δεν συμφέρει η συμφωνία Κύπρου - Αιγύπτου»

Εξήγησε δε ότι η συμφωνία που επιτεύχθηκε μεταξύ της Αιγύπτου και της ελληνοκυπριακής διοίκησης το 2003 δεν συνάδει με τη διεθνή δικαϊκή αρχή της αναλογικότητας, καθώς το Κάιρο έχει μεγαλύτερη ακτογραμμή:
«Εάν η Αίγυπτος επιλέξει να συνάψει συμφωνία οριοθέτησης με την Τουρκία, και όχι με την ελληνοκυπριακή κυβέρνηση, θα αποκτήσει 11.500 χιλιόμετρα τετράγωνα (3.352 τετραγωνικά ναυτικά μίλια) περισσότερα».
Οι θαλάσσιες ζώνες παρέχουν στα κράτη δικαιώματα επί των φυσικών πόρων, και η Ανατολική Μεσόγειος θεωρείται πλούσια σε φυσικό αέριο.
«Τουρκία και Αίγυπτος έχουν κοινά συμφέροντα.
Μια συμφωνία μεταξύ των δύο χωρών είναι σημαντική και απαραίτητη» ο Yaycı, προσθέτοντας ότι έτσι και οι δύο χώρες θα αποκτήσουν τις θαλάσσιες ζώνες που τους αξίζουν και θα επέτρεπε να τους αναλογούν.

Τι είχε πει ο Çavuşoğlu

Ο υπουργός Εξωτερικών της Τουρκίας Mevlüt Çavuşoğlu δήλωσε τον Μάρτιο του 2021 ότι η Τουρκία μπορεί να διαπραγματευτεί συμφωνία οριοθέτησης των θαλασσίων ζωνών με την Αίγυπτο στην Ανατολική Μεσόγειο, ανάλογα με την κατάσταση των διμερών δεσμών.
«Βλέπουμε ότι η Αίγυπτος, στη συμφωνία που συνήψε με την Ελλάδα, σέβεται την υφαλοκρηπίδα της Τουρκίας στην Ανατολική Μεσόγειο.
Και αυτό είναι ένα θετικό βήμα» δήλωσε ο κορυφαίος διπλωμάτης της Τουρκίας.
Υπενθυμίζεται πως η Ελλάδα συμφώνησε με την Αίγυπτο για την οριοθέτηση ΑΟΖ, ως απάντηση στο τουρκολιβυκό σύμφωνο, που συνήφθη τον Νοέμβριο του 2019.
Επίσης, οι σχέσεις μεταξύ Τουρκίας και Αιγύπτου επιδεινώθηκαν όταν ο στρατηγός Abdel-Fattah el-Sissi ανέτρεψε τον πρώτο δημοκρατικά εκλεγμένο πρόεδρο της χώρας, Mohammed Morsi.
Η Άγκυρα εξέφρασε τη θέση ότι ένας δημοκρατικά εκλεγμένος πρόεδρος δεν πρέπει να απομακρύνεται με στρατιωτικά μέσα, με αποτέλεσμα να προκαλέσει την οργή του Fattah el-Sissi.
Η αιγυπτιακή κυβέρνηση προέτρεψε την Τουρκία να μην παρεμβαίνει σε εσωτερικά ζητήματα της χώρας.
Εύλογα οι σχέσεις των δύο χωρών επιδεινώθηκαν.
Πρόσφατα, ωστόσο, προέκυψαν σημάδια πιθανής συμφιλίωσης.
Ο Çavuşoğlu την Πέμπτη δήλωσε ότι μια τουρκική αντιπροσωπεία θα επισκεφθεί την Αίγυπτο τον επόμενο μήνα, ως ένα πρώτο βήμα για την εξομάλυνση των σχέσεων μεταξύ των δύο χωρών.
«Η Αίγυπτος είναι μια σημαντική χώρα για τον μουσουλμανικό κόσμο, την Αφρική, την Παλαιστίνη και όλους.
Η σταθερότητα και η ευημερία της Αιγύπτου είναι σημαντικές για όλους» δήλωσε.

Μια συμμαχία Άγκυρας - Καΐρου αλλάζει τις ισορροπίες

Ο Αιγύπτιος Muhammad Soliman al-Zawawy, λέκτορας στο Ινστιτούτο Μέσης Ανατολής του Πανεπιστημίου Sakarya (ORMER), δήλωσε στο Anadolu ότι πιθανή συμμαχία Άγκυρας-Καΐρου θα ανοίξει νέες πόρτες για τις δύο χώρες.
«Οι τουρκικές εταιρείες θα μπορούσαν να συμμετάσχουν σε διαγωνισμούς για αναζήτηση υδρογονανθράκων στα αιγυπτιακά ύδατα και έτσι και οι δύο χώρες θα συνάψουν πιο συμφέρουσες συμφωνίες από τις απαράδεκτες συμβάσεις που έχουν συναφθεί με δυτικές εταιρείες».
Η λεκάνη της Ανατολικής Μεσογείου εκτιμάται ότι περιέχει φυσικό αέριο αξίας 700 δισεκατομμυρίων δολαρίων (5 τρισεκατομμύρια TL), σύμφωνα με την αμερικανική γεωλογική έρευνα.
Η Αίγυπτος έχει ένα τεράστιο οικόπεδο, το Zohr, που ανακαλύφθηκε τον Αύγουστο του 2015 από την Ιταλία ENI.
Αυτό θα μπορούσε να περιέχει αποθέματα άνω των 850 δισεκατομμυρίων κυβικών μέτρων (30 τρισεκατομμύρια κυβικά πόδια) φυσικού αερίου.
Ο Al-Zawawy είπε ότι μια συμφωνία μεταξύ Τουρκίας και Αιγύπτου θα εμποδίσει το έργο του αγωγού EastMed, το οποίο «παραβιάζει τα θαλάσσια σύνορα της Άγκυρας, του Καΐρου και της Τρίπολης».
Για να μεταφέρει το φυσικό αέριο της περιοχής στην υπόλοιπη Ευρώπη και να βοηθήσει στην επίτευξη του στόχου για μείωση της ενεργειακής εξάρτησης από τη Ρωσία, η ελληνοκυπριακή κυβέρνηση, η Ελλάδα και το Ισραήλ συνήψαν συμφωνία τον Δεκέμβριο του 2018 για την κατασκευή αγωγού φυσικού αερίου, που ονομάζεται EastMed.
Η Αίγυπτος δεν συμμετέχει στο έργο.
Αυτός ο αγωγός, μήκους 1367 μιλίων, πρόκειται να περάσει 106 μίλια νότια της Κύπρου και να τελειώσει στο Οτράντο, στη νότια Ιταλία, αφού περάσει από την Κρήτη και την ηπειρωτική Ελλάδα.
Το κόστος κατασκευής του εκτιμάται σε 7 δισεκατομμύρια δολάρια και θα μεταφέρει 20 δισεκατομμύρια κυβικά μέτρα φυσικού αερίου ετησίως.
Ωστόσο, η κατασκευή του αγωγού δεν θα έχει ολοκληρωθεί μέχρι το 2025 το νωρίτερο, ενώ η συμφωνία Τουρκίας και Λιβύης περιπλέκει τις εργασίες.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης