Τελευταία Νέα
Διεθνή

Κίνα: Ενίσχυση συνεργασίας με Γαλλία και Γερμανία για την κλιματική αλλαγή

tags :
Κίνα: Ενίσχυση συνεργασίας με Γαλλία και Γερμανία για την κλιματική αλλαγή

O Κινέζος πρόεδρος πρόεδρος Xi Jinping αναφέρθηκε με επίκριση στον φόρο στον άνθρακα εξετάζεται στην Ευρωπαϊκή Ένωση

Η Κίνα είναι πρόθυμη να ενισχύσει τη συνεργασία με τη Γαλλία και τη Γερμανία για την αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής, δήλωσε σήμερα ο πρόεδρος Xi Jinping στον Γάλλο ομόλογό του Emmanuel Macron και τη Γερμανίδα καγκελάριο Angela Merkel, σύμφωνα με κινεζικά κρατικά μέσα ενημέρωσης. 
Ο Κινέζος πρόεδρος κατήγγειλε ωστόσο ενώπιον του Emmanuel Macron και της Angela Merkel τους "εμπορικούς φραγμούς" που εγείρονται στο όνομα της κλιματικής αλλαγής, σε μια χρονική στιγμή που ο φόρος άνθρακα εξετάζεται στην Ευρωπαϊκή Ένωση.
Ο αρχηγός του κινεζικού κράτους, ο Γάλλος πρόεδρος και ο Γερμανίδα καγκελάριος αντάλλαξαν μέσω τηλεδιάσκεψης απόψεις για τις προκλήσεις του κλίματος και της υγείας ενόψει αρκετών σημαντικών διεθνών συναντήσεων για τα θέματα αυτά.
Η πρώτη συνάντηση από αυτές θα είναι η εικονική σύνοδος κορυφής για το κλίμα που έχει προγραμματιστεί στις 22 και 23 Απριλίου με πρωτοβουλία του προέδρου των ΗΠΑ Joe Biden. Ο Xi Jinping δεν έχει επιβεβαιώσει τη συμμετοχή του σε αυτή την εκδήλωση.
"Η απάντηση στην κλιματική αλλαγή είναι ο κοινός σκοπός της ανθρωπότητας", δήλωσε σήμερα ο Κινέζος πρόεδρος στους συνομιλητές του, σύμφωνα με πρακτικά των δηλώσεών του που μετέδωσε η δημόσια κινεζική τηλεόραση CCTV.
"Αυτή δεν πρέπει να γίνει γεωπολιτικό ζήτημα, στόχος επιθέσεων από άλλες χώρες ή ακόμη και πρόσχημα για τη δημιουργία εμπορικών φραγμών", συνέχισε.

Φόρος άνθρακα

Οι ευρωβουλευτές άνοιξαν τον δρόμο τον Μάρτιο για έναν φόρο άνθρακα που θα μπορούσε να αποβεί σε βάρος ορισμένων εισαγωγών (ηλεκτρικής ενέργειας, τσιμέντου, χάλυβα, αλουμινίου, γυαλιού κ.λπ.) από χώρες εκτός ΕΕ με λιγότερο αυστηρά πρότυπα για το κλίμα.
Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή θα προτείνει έως τον Ιούνιο το δικό της κείμενο προτού το υποβάλει στα κράτη μέλη. Ο μηχανισμός θα τεθεί σε ισχύ έως το 2023.
Ο Xi Jinping επανέλαβε επίσης σήμερα τις μεγάλες του υποσχέσεις για το κλίμα: Η Κίνα, πρώτη χώρα παγκοσμίως στις εκπομπές αερίων που προκαλούν το φαινόμενο του θερμοκηπίου, θα αρχίσει να μειώνει τις εκπομπές του διοξειδίου του άνθρακα (CO2) "πριν από το 2030" και θα επιτύχει την "κλιματική ουδετερότητα" έως το 2060.
"Η Κίνα θα κάνει ό,τι λέει και αυτά που θα κάνει θα επιτύχουν τους στόχους της", δεσμεύτηκε ο Κινέζος πρόεδρος.
Καθώς εμφανίζεται ως υποστηρικτής των φτωχών χωρών, ο Xi Jinping κάλεσε τις ανεπτυγμένες οικονομίες να "δώσουν το παράδειγμα στη μείωση των εκπομπών" και "να παράσχουν υποστήριξη" οικονομική και τεχνική στις αναπτυσσόμενες χώρες για να αντιμετωπίσουν την κλιματική αλλαγή.

Ευρω-κινεζική οικονομική σχέση

"Η Angela Merkel επέμεινε στην ευρω-κινεζική οικονομική σχέση, όπου έχουμε προσδοκίες όσον αφορά την αμοιβαιότητα και τις δίκαιες συνθήκες ανταγωνισμού", ανέφερε ωστόσο το Ελιζέ.

Οι δύο Ευρωπαίοι ηγέτες επίσης "επέμειναν στην ανάγκη" για την Κίνα να μειώσει τη χρηματοδότησή της σε μεγάλα έργα άνθρακα.
Όσον αφορά τη μεταχείριση των Ουιγούρων και την κατάσταση στο Χονγκ Κονγκ, το Παρίσι διαβεβαίωσε ότι η Γαλλία "ζητεί συστηματικά από την Κίνα να προχωρήσει" στο θέμα των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και την επικύρωση της Σύμβασης της Διεθνούς Οργάνωσης Εργασίας.
Η τηλεδιάσκεψη Xi-Merkel-Macron πραγματοποιείται κατά τη διάρκεια της επίσκεψης στην Κίνα του Αμερικανού απεσταλμένου για το Κλίμα John Kerry, που βρίσκεται σήμερα στη Σανγκάη (ανατολικά).
Ο πρώην υπουργός Εξωτερικών (2013-2017) αναμένεται να συναντηθεί με τον Κινέζο ομόλογό του αρμόδιο για τον φάκελο αυτό Xie Zhenhua, αλλά τίποτα δεν έχει γίνει γνωστό επί τους παρόντος για τις επαφές αυτές.
Εκτός από τη διάσκεψη κορυφής για το κλίμα που διοργανώνεται με πρωτοβουλία του Joe Biden, άλλες σημαντικές συναντήσεις έχουν προγραμματιστεί το 2021 για το περιβάλλον: η 15η Διάσκεψη των Συμβαλλομένων Μερών (COP15) της Σύμβασης για τη βιοποικιλότητα που θα πραγματοποιηθεί τον Οκτώβριο στην Κίνα, και η Διάσκεψη του ΟΗΕ για την Κλιματική Αλλαγή (COP26) το Νοέμβριο στη Γλασκόβη.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης