Τελευταία Νέα
Διεθνή

CDU – Γερμανία: Στηρίζει τον Laschet για υποψήφιο καγκελάριο – Schaeuble: Απαράδεκτος ο Soeder

CDU – Γερμανία:  Στηρίζει τον Laschet για υποψήφιο καγκελάριο – Schaeuble: Απαράδεκτος ο Soeder

Σε εξέλιξη προσπάθειες εντός της κοινοβουλευτικής ομάδας των CDU και CSU να αποφασιστεί την επόμενη εβδομάδα ποιος θα είναι υποψήφιος καγκελάριος εφόσον οι δύο οι αντίπαλοι δεν έχουν καταλήξει σε συμφωνία μεταξύ τους

Σχετικά Άρθρα

Υπέρ του Armin Laschet o ως κοινού υποψηφίου καγκελάριου Χριστιανοδημοκρατών και Χριστιανοκοινωνιστών στις προσεχείς εθνικές εκλογές τάχθηκε o Wolfgang-Schaeuble και ταυτόχρονα επικρίνει τον Μarkus Soeder όσον αφορά τη στάση του στο επίμαχο θέμα, σύμφωνα με δημοσίευμα του Reuters την Παρασκευή 16 Απριλίου 2021.
Ο πρόεδρος του ομοσπονδιακού κοινοβουλίου (Bundestag)  και μέλος του προεδρείου του Χριστιανοδημοκρατικού κόμματος (CDU) Wolfgang Schaeuble τάχθηκε εναντίον της υποψηφιότητας του πρωθυπουργού της Βαυαρίας και προέδρου του αδελφού Χριστιανοκοινωνικού κόμματος (CSU) Markus Soeder.
Είμαι υπέρ του κυρίου Laschet.
Οι δημοσκοπήσεις δεν μπορούν να παίζουν καθοριστικό ρόλο για το ποιος θα είναι ο (κοινός) υποψήφιος για την καγκελαρία Χριστιανοδημοκρατών και Χριστιανοκοινωνιστών», δήλωσε ο Schaeuble στο ραδιοφωνικό σταθμό SWR.

Κριτική στο Soeder

Ο Schaeuble προειδοποίησε επίσης να μην συνεχισθεί η περαιτέρω εξασθένηση του CDU.
«Δύσκολα μπορούσε να κερδίσουμε τις εκλογές χωρίς ένα ισχυρό, ζωντανό Χριστιανοδημοκρατικό κόμμα.
Χρειαζόμαστε την ενότητα του CDU και του CSU», τόνισε.
Ταυτόχρονα, επιτέθηκε στον Soeder για την κριτική την οποία άσκησε στην απόφαση των κορυφαίων οργάνων του CDU να υποστηρίξουν την υποψηφιότητα του Armin Laschet
«Αυτό δεν αντέχεται», τόνισε.
Την περασμένη Δευτέρα, μετά τη σχετική σύσταση των οργάνων του Χριστιανοδημοκρατικού κόμματος υπέρ του Laschet, ο Soeder δήλωσε ότι δεν αντικατοπτρίζει ολόκληρο το εύρος του κόμματος και ήταν τελικά μια απόφαση η οποία ελήφθη στα παρασκήνια.

Ψηφοφορία

Ο Schaeuble απέρριψε εκ νέου μια ψηφοφορία στην (κοινή) κοινοβουλευτική ομάδα Χριστιανοδημοκρατών και Χριστιανοκοινωνιστών για το επίμαχο θέμα.
«Δεν είναι της αρμοδιότητάς της να αποφασίσει ποιος θα μπορούσε να γίνει καγκελάριος μετά τις εκλογές», είπε στο SWR.

Διεργασίες

Εν τω μεταξύ, βρίσκονται σε εξέλιξη προσπάθειες εντός της κοινοβουλευτικής ομάδας των δύο αδελφών κομμάτων ώστε να αποφασιστεί την επόμενη εβδομάδα ποιος θα είναι υποψήφιος καγκελάριος από την ίδια την κοινοβουλευτική ομάδα εφόσον οι δύο οι αντίπαλοι δεν έχουν καταλήξει σε συμφωνία μεταξύ τους μέχρι τότε.

Στήριξη από τη ηγεσία

«Στεκόμαστε πίσω από τον Armin Laschet με όλη μας τη δύναμη και την αποφασιστικότητα», δήλωσε ο γενικός γραμματέας του CDU Paul Ziemiak στην εφημερίδα Rheinische Post.
«Πρέπει τώρα να πάρουμε την απόφαση σχετικά με τον υποψήφιο για καγκελάριο μαζί γρήγορα και να δημιουργήσουμε ενότητα».
Ο σύμμαχος του Laschet και ο υπουργός Υγείας Jens Spahn ανέφεραν ότι το ζήτημα της υποψηφιότητας θα πρέπει να διευκρινιστεί αυτήν την εβδομάδα, με τον Laschet και τον Soeder να καταλήγουν σε συμφωνία.
Ο Laschet ήταν η φυσική επιλογή, πρόσθεσε ο Spahn.

Ένταση


"Τον εκλέξαμε ως πρόεδρό μας τον Ιανουάριο. Και όλοι όσοι τον ψήφισαν ήξεραν ότι ορίζει επίσης τον υποψήφιο για καγκελάριο του CDU", δήλωσε ο Spahn στο Deutschlandfunk.
Με την καγκελάριο του CDU Angela Merkel να παραιτηθεί μετά τις εκλογές, αυξάνεται η πίεση στο μπλοκ για να συμφωνήσει για έναν υποψήφιο, καθώς τα δημοσκοπικά ποσοστά του του κυμαίνονται κοντά στο χαμηλό ενός έτους, καθώς εισπράττει φθορά από τον χειρισμό της κρίσης της πανδημίας.
Η αντιπαράθεση μεταξύ του Armin Laschet, του προέδρου των Χριστιανοδημοκρατών (CDU) και του Soeder έφτασε στο αποκορύφωμά της την Κυριακή, παρόλο που και οι δύο άνδρες δεσμεύτηκαν την Κυριακή 11 Απριλίου να λάβουν μια γρήγορη και φιλική απόφαση.

Φυγόκεντρες κινήσεις

Ως ηγέτης του μεγαλύτερου CDU, ο Laschet θα ήταν κανονικά πρώτη επιλογή.
Ωστόσο, με τη υπεροψία του σταθερά πιο δημοφιλούς στους ψηφοφόρους, ο Soeder προσπάθησε να κάνει το δημοσκοπικό του προβάδισμα του καθοριστικό παράγοντα στον αγώνα για τη διαδοχή της Merkel.
Ο Tobias Hans, πρωθυπουργός του CDU της μικρής δυτικής πολιτείας του Σάαρλαντ, δήλωσε στην εφημερίδα Die Welt:
«Eίναι απολύτως σαφές ότι το ερώτημα με ποιο άτομο έχεις τις καλύτερες πιθανότητες στις εκλογές πρέπει να διαδραματίσει κεντρικό ρόλο».
Ο πρωθυπουργός του CDU της Σαξονίας Reiner Haseloff ανακοίνωσε επίσης την υποστήριξή του στον Soeder.

Τι λένε οι δημοσκοπήσεις

Σε μια σφυγμομέτρηση INSA που δημοσιεύθηκε την Παρασκευή (16/4), το CDU / CSU εξακολουθεί να είναι το μεγαλύτερο κόμμα, στο 28%, μπροστά από τους Πράσινους με 20%, αλλά θα χρειαζόταν τουλάχιστον έναν εταίρο για να σχηματίσει κυβέρνηση συνασπισμού.
Μια έρευνα του ARD Deutschlandtrend που δημοσιεύθηκε την Παρασκευή διαπίστωσε ότι το 44% των Γερμανών ψηφοφόρων και το 72% των υποστηρικτών του CDU / CSU θεώρησαν τον Soeder ως τον πιο κατάλληλο υποψήφιο.
Αντιθέτως, μόνο το 15% των Γερμανών και το 17% των υποστηρικτών του CDU / CSU πιστεύουν ότι ο Laschet, ο οποίος είναι πρωθυπουργός της πολιτείας της Βόρειας Ρηνανίας-Βεστφαλίας, είναι ο καταλληλότερος υποψήφιος, σύμφωνα με την έρευνα του ινστιτούτου δημοσκοπήσεων Infratest Dimap.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης