Τελευταία Νέα
Διεθνή

Στα 3 εκατομμύρια οι νεκροί λόγω του κορωνοϊού - Στις 20/4 η νέα οδηγία για το εμβόλιο της Johnson & Johnson

Στα 3 εκατομμύρια οι νεκροί λόγω του κορωνοϊού - Στις 20/4 η νέα οδηγία για το εμβόλιο της Johnson & Johnson
Με αμείωτη ένταση εξακολουθεί να χτυπά τον πλανήτη ο κορωνοϊό
Σχετικά Άρθρα

Με αμείωτη ένταση εξακολουθεί να χτυπά τον πλανήτη ο κορωνοϊός, καθώς περίπου ενάμιση χρόνο από την έναρξη της πανδημίας, αυξάνεται δραματικά ο αριθμός των νεκρών και των κρουσμάτων.
Είναι χαρακτηριστικό πως ο αριθμός των θανάτων είναι μια ανάσα από τα 3 εκατομμύρια, με τις ΗΠΑ να εξακολουθούν να πληρώνουν το βαρύτερο τίμημα μια και μετρούν πάνω από 565.000 νεκρούς.
Την ίδια στιγμή πάντως, οι ΗΠΑ, οι οποίες βρίσκονται πολύ κοντά στο να έχουν εμβολιάσει με τουλάχιστον μια δόση εμβολίου, περίπου 200 εκατομμύρια πολίτες τους ετοιμάζονται να χορηγήσουν μια έξτρα δόση εμβολίου ύστερα από τις εκτιμήσεις ότι είναι πολύ πιθανό να χρειαστεί μια τρίτη δόση εντός 12 μηνών από την χορήγηση της β’ δόσης έτσι ώστε να επιτευχθεί καλύτερη ανοσία.
Και ενώ οι επιστήμονες δεν έχουν ακόμα εικόνα για το πόσο διαρκεί η ανοσία από τα εμβόλια, εκτιμάται πως οι εμβολιασμοί μάλλον θα καταστούν αναγκαίοι σε ετήσια βάση, όπως συμβαίνει και με το εμβόλιο κατά της γρίπης.
Από την πλευρά της η Ευρώπη, η οποία επιταχύνει την εμβολιαστική της εκστρατεία, φαίνεται πως κλείνει οριστικά την πόρτα στα εμβόλια των AstraZeneca και Johnson&Johnson, ποντάροντας στα εμβόλια των Pfizer και Moderna, τη στιγμή που Ινδία και Βραζιλία βυθίζονται στο χάος, καθώς η επιδημία εξελίσσεται ανεξέλεγκτα.
Στο μεταξύ, ο Ευρωπαϊκός Οργανισμός Φαρμάκων (ΕΜΑ) θα αποφανθεί την Τρίτη 20 Απριλίου 2021 όσον αφορά το εμβόλιο Johnson & Johnson, μετά τα ζητήματα με τις παρενέργειες που ανέκυψαν στις ΗΠΑ και αφορούσαν την εκδήλωση ελάχιστων περιπτώσεων σπάνιας μορφής θρόμβωσης σε συνδυασμό με θρομβοπενία

Η επιδημία με μια ματιά:

• Τα κρούσματα σε παγκόσμιο επίπεδο ανέρχονται σε 139.463.879 και οι νεκροί 2.991.707
• Πρώτες σε κρούσματα και νεκρούς οι ΗΠΑ με 31.535.800 κρούσματα και 565.764 νεκρούς
• Δεύτερη σε κρούσματα η Ινδία με 14.291.917
• Δεύτερη σε νεκρούς η Βραζιλία με 365.444 και τρίτη σε κρούσματα με 13.746.681
• Τρίτο σε νεκρούς το Μεξικό με 211.213 και τέταρτη η Ινδία με 174.308
• Τέταρτη παγκοσμίως σε κρούσματα η Γαλλία με 5.285.296
• Πέμπτη η Ρωσία με 4.631.336 και έκτη η Μεγάλη Βρετανία με 4.398.862
• Έβδομη η Τουρκία με 4.150.039 και όγδοη η Ιταλία με 3.842.079
• Ένατη η Ισπανία με 3.407.283 και δέκατη η Γερμανία με 3.118.798
fdasasdf.JPG
Ετοιμάζονται για την τρίτη δόση του εμβολίου κατά της covid οι ΗΠΑ

Σε φάση προετοιμασίας για μια τρίτη δόση του εμβολίου κατά του κορωνοϊού βρίσκονται οι ΗΠΑ μετά τις δηλώσεις του Albert Bourla, CEO της Pfizer, ο οποίος υποστήριξε πως είναι πολύ πιθανό να χρειάζεται νέος εμβολιασμός εντός 12 μηνών μετά τη χορήγηση της δεύτερης δόσης έτσι ώστε να επιτευχθεί καλύτερη ανοσία απέναντι στον ιό καθώς και ότι είναι πιθανό οι άνθρωποι να εμβολιάζονται σε ετήσια βάση.
Αυτό διεμήνυσε ο David Kessler, αξιωματούχος του Λευκού Οίκου, ο οποίος υπογράμμισε πως αν και η διάρκεια της ανοσίας είναι ακόμα υπό διερεύνηση, είναι πολύ πιθανό να χρειαστεί μια ακόμα δόση.
Όπως είπε, αυτό που εξετάζεται, είναι ποιες ευπαθείς ομάδες θα πρέπει να έχουν προτεραιότητα στην έξτρα δόση.
Σημειώνεται ότι μέχρι στιγμής δεν υπάρχουν επιστημονικά δεδομένα για τη διάρκεια της ανοσίας που προσφέρουν τα εμβόλια, καθώς τα πρώτα στοιχεία δείχνουν πως προσφέρουν ανοσία για τουλάχιστον 6 μήνες.
Παράλληλα, οι επιστήμονες πως οι παραλλάξεις του ιού θα μπορούσαν να οδηγήσουν σε ετήσιους εμβολιασμούς ανάλογους με αυτούς κατά της γρίπης.
Την ίδια στιγμή, οι Αμερικάνοι επιστήμονες εξετάζουν τις περιπτώσεις των πολιτών εκείνων που αν και εμβολιάστηκαν και με τις δύο δόσεις των εμβολίων, ξανακόλλησαν τον ιό και κάποιοι από αυτούς μάλιστα υπέκυψαν.
Όπως ανακοίνωσε η επικεφαλής των Κέντρων Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων, (CDC), Rochelle Walensky, από τα 77 εκατομμύρια Αμερικάνους που έχουν λάβει και τις δύο δόσεις των εμβολίων, έχουν καταγραφεί 5.800 περιπτώσεις μόλυνσης, εκ των οποίων οι 396 χρειάστηκαν νοσηλεία και οι 74 πέθαναν.
Σημειώνεται πως στους 195 εκατομμύρια ανέρχονται οι εμβολιασμοί στις ΗΠΑ, με το 37% των Αμερικάνων να εκτιμάται ότι έχει λάβει τουλάχιστον μια δόση εμβολίου.
Εκτιμάται ότι περίπου 77 εκατομμύρια Αμερικάνοι, το 23% του πληθυσμού, έχει λάβει και τις δύο δόσεις των εμβολίων.
Οι αριθμοί αυτοί δείχνουν πως θα επιτευχθεί και ο αναθεωρημένος στόχος που έχει θέσει ο πρόεδρος Biden για τον εμβολιασμό 200 εκατομμυρίων Αμερικάνων εντός των πρώτων 100 ημερών της προεδρικής του θητείας.

Εμβολιασμένο το 16,3% των Ευρωπαίων – Μπλόκο ΕΕ στα εμβόλια Johnson&Johnson και AstraZeneca

Στην χορήγηση 101,28 εκατομμυρίων δόσεων εμβολίων έχουν προχωρήσει τα 27 κράτη – μέλη της ΕΕ, τη στιγμή που εκτιμάται ότι το 16,4% των Ευρωπαίων – πάνω από 73 εκατομμύρια – έχει εμβολιαστεί με τουλάχιστον μια δόση και ότι πάνω από 28 εκατομμύρια άνθρωποι, ή το 6,3% του πληθυσμού, ολοκλήρωσαν τη διαδικασία εμβολιασμού με τη δεύτερη δόση.
Στην ΕΕ, δύο χώρες ξεχωρίζουν: η Μάλτα και η Ουγγαρία, οι οποίες αντίστοιχα χορήγησαν δόσεις στο 40,4% και το 31,4% του πληθυσμού τους.
Πολύ επικριτική απέναντι στην ευρωπαϊκή διαχείριση του εμβολιασμού, η Ουγγαρία έκανε γρήγορα την επιλογή, για να επιταχύνει την εκστρατεία της, και εισήγαγε το ρωσικό εμβόλιο Sputnik V και το κινεζικό Sinopharm, που δεν έχουν εγκριθεί μέχρι σήμερα από τον Ευρωπαϊκό Οργανισμό Φαρμάκων (EMA), επιπλέον των εμβολίων των Pfizer/BioNTech, της Moderna και των AstraZeneca / Οξφόρδης που χρησιμοποιούνται στην ΕΕ.
Στο άλλο άκρο της κλίμακας, οι δύο χώρες που έχουν καθυστερήσει περισσότερο είναι η Βουλγαρία (6,8%) και η Λετονία (8,3%).
Συγκριτικά, έξι Ισραηλινοί στους δέκα (61,6%) έχουν ήδη λάβει τουλάχιστον μία δόση, σχεδόν ένας Βρετανός στους δύο (47,5%) και περισσότεροι από ένας Αμερικανός στους τρεις (37%).
Την ίδια στιγμή πάντως, η ΕΕ εμφανίζεται αποφασισμένη να μην ανανεώσει τα συμβόλαια εμβολίων COVID-19 το επόμενο έτος με τις AstraZeneca και την Johnson & Johnson και να εστιάσει στα εμβόλια των Pfizer και Moderna.
Σημειώνεται πως την περασμένη Τετάρτη 14/4 η Δανία ανακοίνωσε πως αφαιρεί το εμβόλιο της AstraZeneca από το εμβολιαστικό της πρόγραμμα.
32131421424242342423.JPG
EMA: Την Τρίτη 20 Απριλίου 2021 η νέα οδηγία για το εμβόλιο της Johnson & Johnson

Ο Ευρωπαϊκός Οργανισμός Φαρμάκων (ΕΜΑ) θα αποφανθεί την Τρίτη 20 Απριλίου 2021 όσον αφορά το εμβόλιο Johnson & Johnson, μετά τα ζητήματα με τις παρενέργειες που ανέκυψαν στις ΗΠΑ και αφορούσαν την εκδήλωση ελάχιστων περιπτώσεων σπάνιας μορφής θρόμβωσης σε συνδυασμό με θρομβοπενία, όπως μετέδωσε το Γαλλικό Πρακτορείο.
Πρόκειται για περιπτώσεις ανάλογες εκείνων που έχουν προκύψει στην Ευρώπη με το εμβόλιο των AstraZeneca/Πανεπιστημίου της Οξφόρδης.
Η ίδια η εταιρεία αποφάσισε να καθυστερήσει τις παραδόσεις δόσεων του εμβολίου της στην Ευρωπαϊκή Ένωση μέχρι να αποφανθούν για το ζήτημα η Υπηρεσία Τροφίμων και Φαρμάκων (FDA) των ΗΠΑ και τα Κέντρα Ελέγχου και Πρόληψης Λοιμωδών Νοσημάτων (CDC) της χώρας.
Από τα 6,8 εκατομμύρια ανθρώπους οι οποίοι έλαβαν το μονοδοσικό εμβόλιο της J&J στις ΗΠΑ, έξι γυναίκες από 18 έως 48 ετών ανέπτυξαν τη σπάνια θρόμβωση, με μία να χάνει τη ζωή της και άλλη μία να νοσηλεύεται σε κρίσιμη κατάσταση, γεγονός που οδήγησε σε προσωρινή αναστολή της χρήσης του στη χώρα.

Παραμένουν τα lockdown – Πάνω από 1 εκατ. οι νεκροί


Aν και η Ευρώπη, η οποία μετρά πάνω από 1 εκατομμύριο θανάτους από τον κορωνοϊό, υπολείπεται σημαντικά των εμβολιασμών σε σχέση με τις ΗΠΑ και τη Μ. Βρετανία, εκτιμάται ότι έως τα μέσα Ιουλίου θα έχει επιτύχει τον στόχο να εμβολιαστεί το 70% του πληθυσμού.
Απόρροια πάντως του χαμηλού ρυθμού των εμβολιασμών είναι ολοένα και περισσότερα κράτη να προσφεύγουν σε περιοριστικά μέτρα και lockdown για να περιορίσουν τη διασπορά του ιού.
Η Γερμανία θα είναι σε lockdown έως τις 18 Απριλίου αν και η καγκελάριος Merkel προσανατολίζεται σε αυστηροποίηση του και σε καθολικό lockdown, παρά τις αντιδράσεις των κρατιδίων ενώ σε lockdown τεσσάρων εβδομάδων είναι από τις 3 Απριλίου και η Γαλλία.
Σε μερική καραντίνα είναι και η Πολωνία ενώ η Ολλανδία ανακοίνωσε πως η νυχτερινή απαγόρευση κυκλοφορίας και άλλα περιοριστικά μέτρα θα διατηρηθούν έως τις 28 Απριλίου.
Η Ισπανία παραμένει σε καθεστώς απαγόρευσης κυκλοφορίας και τοπικών lockdown, μολονότι τα κρούσματα αυξάνονται πάλι ταχέως ενώ νέο lockdown για τέσσερις εβδομάδες αρχής γενομένης από τις 26/3 ανακοίνωσε και το Βέλγιο.
Η Ιρλανδία ανακοίνωσε πως από τις 12/4 χαλαρώνει το lockdown καθώς θα επιτρέπεται στα μέλη δύο νοικοκυριών να συναντιούνται σε εξωτερικούς χώρους, ενώ θα αρθεί ο περιορισμός των μετακινήσεων εντός μιας ακτίνας 5 χιλιομέτρων από το σπίτι του καθενός, ώστε να μπορούν να ταξιδεύουν οι Ιρλανδοί από τη μία κομητεία στην άλλη.
Παράλληλα η Σουηδία ανακοίνωσε πως αναστέλλει για τις 3 Μαΐου την χαλάρωση των περιορισμών του lockdown λόγω της σφοδρότητας του γ’ κύματος.
Στην Πορτογαλία ξεκινούν τα απαραίτητα ταξίδια, ενώ στην Ιταλία στις 26 Απριλίου ανοίγουν τα εμπορικά κέντρα.
756757476475.JPG
Εκτός κάθε ελέγχου ο κορωνοϊός στην Ινδία – Νέο παγκόσμιο ρεκόρ με πάνω από 217.000 κρούσματα

Εκτός κάθε ελέγχου είναι η επιδημία του κορωνοϊού στην Ινδία, όπου εδώ και 9 ημέρες καταγράφονται καθημερινά νέα ρεκόρ κρουσμάτων.
Συγκεκριμένα, το τελευταίο 24ωρο καταγράφηκε νέο τρομακτικό ρεκόρ μολύνσεων, με πάνω από 217.000 μέσα σε μία ημέρα, αριθμός που δεν έχει προηγούμενο σε παγκόσμιο επίπεδο.
Συγκεκριμένα, το ομοσπονδιακό υπουργείο Υγείας ανακοίνωσε ότι τις προηγούμενες 24 ώρες επιβεβαιώθηκαν εργαστηριακά 217.353 κρούσματα με το σύνολό τους να φθάνει πλέον τα 14,3 εκατομμύρια.
Πρόκειται για το όγδοο συνεχόμενο ρεκόρ που καταγράφηκε μέσα στις τελευταίες εννιά ημέρες.
Το ίδιο διάστημα, καταγράφηκαν άλλοι 1.185 θάνατοι, με το σύνολο των θυμάτων να ανέρχεται σε 174.308.
Σε μια προσπάθεια να ελεγχθεί η διασπορά του ιού, μια σειρά από Πολιτείες και πόλεις, όπως το Νέο Δελχί, η Μουμπάι, λαμβάνουν αυστηρά περιοριστικά μέτρα.
Σημειώνεται πως μέχρι στιγμής έχουν εμβολιαστεί τουλάχιστον 115 εκατομμύρια Ινδοί, αριθμός που αν και είναι υψηλός με βάση τα διεθνή δεδομένα, είναι πολύ μικρός, αν αναλογιστεί ότι ο πληθυσμός της Ινδίας εκτιμάται στα 1,4 δισεκατομμύρια.

Βραζιλία: Πυρά κατά Bolsonaro για covid – Η αποτυχημένη πολιτική του αιτία των χιλιάδων θανάτων

Διευρύνονται τα πυρά κατά του προέδρου της Βραζιλίας, Jair Bolsonaro όσον αφορά την πολιτική του για την αντιμετώπιση της πανδημίας του κορωνοϊού.
Μετά τις επικρίσεις στο εσωτερικό της χώρας που οδήγησε τη Γερουσία να ανακοινώσει πως θα αρχίσει έρευνα για τυχόν λάθη και παραλείψεις της πολιτικής Bolsonaro, νέα πυρά εκτόξευσαν οι Γιατροί Χωρίς Σύνορα, οι οποίοι κατηγόρησαν τον Bolsonaro ότι η αποτυχημένη απάντηση του στην πανδημία ήταν αυτή που οδήγησε σε χιλιάδες θανάτους ανθρώπους.
Μάλιστα, τον κατηγορούν ότι αν είχε αντιμετωπίσει διαφορετικά την επιδημία θα μπορούσαν να είχαν αποφευχθεί χιλιάδες θάνατοι και να αποτραπεί η ανθρωπιστική κρίση που τώρα είναι σε πλήρη εξέλιξη.
Σύμφωνα με τα τελευταία διαθέσιμα στοιχεία, τις προηγούμενες 24 ώρες υπέκυψαν άλλοι 3.560 ασθενείς ενώ επιβεβαιώθηκαν ακόμη 73.174 κρούσματα.
Συνολικά η Βραζιλία μετρά 365.444 θανάτους επί συνόλου 13.746.681 κρουσμάτων και είναι παγκοσμίως δεύτερη μετά τις ΗΠΑ όσον αφορά τον αριθμό των θανάτων..
Είναι χαρακτηριστικό πως την περασμένη εβδομάδα πάνω από το ένα τέταρτο των θανάτων παγκοσμίως εξαιτίας της νόσου καταγράφηκαν στη Βραζιλία.
Η επιδημιολογική κατάσταση δεν σταματά να επιδεινώνεται, με τα νοσοκομεία να αναφέρουν ότι δεν διαθέτουν ζωτικής σημασίας φάρμακα για διασωληνωμένους ασθενείς και τις περισσότερες Πολιτείες της Βραζιλίας να τονίζουν ότι οι μονάδες εντατικής θεραπείας έχουν φτάσει ή πλησιάζουν να φτάσουν στα όριά τους.

Πολέμιος των περιοριστικών μέτρων ο Bolsonaro

Ο Bolsonaro υποτιμά από την αρχή της πανδημίας τη σοβαρότητα της υγειονομικής κρίσης, αντιτάσσεται στα lockdown και έχει πραγματοποιήσει μεγάλες εκδηλώσεις στις οποίες συχνά δεν φορά μάσκα.
Παράλληλα αντιτίθεται ανοιχτά στις Πολιτείες και στις τοπικές κυβερνήσεις που επιδιώκουν να επιβάλουν lockdown, λέγοντας ότι οι Βραζιλιάνοι πρέπει να συνεχίσουν τη ζωή τους κανονικά και ότι οι απώλειες θέσεων εργασίας είναι πιο επικίνδυνες από τον ιό.
Μόλις πρόσφατα δέχθηκε τα εμβόλια ως μια πιθανή λύση απέναντι στην πανδημία.
Η Γερουσία ετοιμάζεται να διενεργήσει έρευνα για τους κυβερνητικούς χειρισμούς όσον αφορά την αντιμετώπιση της υγειονομικής κρίσης, αυξάνοντας την πίεση στον πρόεδρο της Βραζιλίας.
«Πάνω από ένα χρόνο από την έναρξη της πανδημίας της Covid-19, η αποτυχημένη αντίδραση στη Βραζιλία έχει προκαλέσει μια ανθρωπιστική καταστροφή.
Κάθε εβδομάδα καταγράφεται ένα ζοφερό νέο ρεκόρ θανάτων και λοιμώξεων - τα νοσοκομεία κατακλύζονται και ωστόσο δεν υπάρχει ακόμη μια συντονισμένη κεντρική αντίδραση» υποστήριξε ο δρ. Χρήστος Χρίστου, πρόεδρος των Médecins Sans Frontières.

9867868678567856875685.JPG

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης