Τελευταία Νέα
Οικονομία

Στις αγορές με νέο 7ετές ομόλογο η Ελλάδα πριν αυξηθούν οι αποδόσεις των ομολόγων

Στις αγορές με νέο 7ετές ομόλογο η Ελλάδα πριν αυξηθούν οι αποδόσεις των ομολόγων
Στον ΟΔΔΗΧ εξετάζουν ακόμη και σενάριο επανέκδοσης του 10ετούς
Σχετικά Άρθρα

Με τις μηχανές αναμμένες για νέα έξοδο στις διεθνείς αγορές βρίσκεται το οικονομικό επιτελείο θέλοντας να εκμεταλλευτεί τις άκρως ευνοϊκές συνθήκες στις αγορές των ομολόγων πριν ξεκινήσει η άνοδος των αποδόσεων για να ενισχύσει τα ταμειακά διαθέσιμα και να καλύψει τις αυξημένες ανάγκες για μέτρα στο εσωτερικό της χώρας.
Ο Οργανισμός Διαχείρισης Δημοσίου Χρέους (ΟΔΔΗΧ) βρίσκεται σε κατάσταση ετοιμότητας και σύμφωνα με πληροφορίες δεν θα αργήσει για την επόμενη κίνηση πατώντας το κουμπί της τρίτης κατά σειρά έκδοσης για το 2021 λίγο πριν από το Πάσχα.
Το ενδιαφέρον σε αυτή τη φάση επικεντρώνεται στην έκδοση ενός τίτλου με μικρή διάρκεια ωρίμανσης που δεν θα ξεπερνά την 5ετία ή την 7ετία και με στόχο την άντληση ενός ποσού κοντά στα 2,5 δισ. με 3 δισ. ευρώ.
Με βάση το ιστορικό από τις προηγούμενες εκδόσεις και την αυξημένη όρεξη των επενδυτών για κρατικά ομόλογα και με αποδόσεις άνω του μηδενός, η κάλυψη αυτού του ποσού θα είναι μία εύκολη υπόθεση για το ελληνικό δημόσιο.
Παράγοντες της αγοράς δεν αποκλείουν το σενάριο να μην υπάρξει τελικά κάποια καινούργια έκδοση και ο ΟΔΔΗΧ να προχωρήσει σε επανέκδοση του 10ετούς ομόλογου που δημοπρατήθηκε φέτος τον Ιανουάριο και είχε συγκεντρώσει ισχυρό επενδυτικό ενδιαφέρον.
Ήταν η πρώτη κίνηση για το 2021 και ακολούθησε τον Μάρτιο η έκδοση του 30ετούς, ενός ομολόγου που έλειπε από το χαρτοφυλάκιο της ελληνικής δημοκρατία καθώς θεωρείται κομβικό για τη διαμόρφωση της καμπύλης των ελληνικών ομολόγων ώστε να δείχνει πτωτική.
Η 7ετία είναι ο άλλος ελληνικός τίτλος που λείπει από αυτό το παζλ.
Λόγω του θολού σκηνικού με την πορεία της πανδημικής κρίσης και των αυξημένων αναγκών για μέτρα επανεκκίνησης της οικονομίας ο ποσοτικός στόχος του δανεισμού για το 2021 έχει ήδη ξεπεράσει τον αρχικό σχεδιασμό για εκδόσεις συνολικού ύψους 12 δισ. ευρώ και κινείται προς τα 16 δισ. ευρώ.
Και η νέα έξοδος, που επιχειρείται να γίνει με αθόρυβο τρόπο για να μείνουν εκτός τα κερδοσκοπικά κεφάλαια (hedge funds) ώστε και η σύνθεση των επενδυτών να είναι εξαιρετικά «ποιοτική», έγκειται στη σχέση εμπιστοσύνης που επιχειρείται να εδραιωθεί με την αγορά.
Στρατηγική επιδίωξη είναι να μη διαταραχθεί αυτός ο δεσμός και να διατηρηθεί σε χαμηλά επίπεδα το κόστος δανεισμού του ελληνικού δημοσίου με βασικό όπλο την προώθηση ισχυρών μεταρρυθμίσεων, την ταχεία αξιοποίηση των προκαταβολών από το Ευρωπαϊκό Ταμείο Ανάκαμψης και την επαναφορά των δημοσίων οικονομικών σε τροχιά εξυγίανσης.

Στην αναμονή για τους οίκους

Παράλληλα στο Υπουργείο Οικονομικών περιμένουν τις αξιολογήσεις των οίκων το επόμενο διάστημα έχοντας το βλέμμα στραμμένο στην επενδυτική βαθμίδα.
Ο στόχος για επιστροφή στην επενδυτική κατηγορία δεν μπορεί να επιτευχθεί σε καμία περίπτωση μέσα στο 2021,αφού οι περισσότερες αξιολογήσεις απέχουν τρεις βαθμίδες από το investment grade οπότε υπάρχει ακόμη πολύς δρόμος.
Άλλωστε, σύμφωνα με στελέχη της αγοράς μόλις το 20% των περιπτώσεων με αξιολόγηση BΒ καταφέρνει να ενταχθεί στην επενδυτική βαθμίδα μέσα σε ορίζοντα 5ετίας.
Οι οίκοι αξιολόγησης διατηρούν στάση αναμονής καθώς ο μεγάλος βαθμός αβεβαιότητας που εξακολουθεί να υπάρχει γύρω από την εξέλιξη της πανδημίας και οι δημοσιονομικές προκλήσεις δεν αφήνουν πολλά περιθώρια για αναβαθμίσεις.
Σημαντικό σταθμό σε αυτή την πορεία θα αποτελέσει η αξιολόγηση της ελληνικής οικονομίας από την Standard and Poor's στις 23 Απριλίου.
Σήμερα, ο οίκος τοποθετεί την Ελλάδα στο ΒΒ-, δηλαδή τρία σκαλοπάτια χαμηλότερα από την επενδυτική κατηγορία.
Στο παρελθόν έχει υπογραμμίσει ότι θα εξέταζε την αναβάθμιση της Ελλάδας εάν ο αντίκτυπος της πανδημίας στις οικονομικές επιδόσεις της χώρας αποδειχθεί βραχύβιος και η επιβράδυνση των δημοσιονομικών επιδόσεων λόγω της κρίσης αναστραφεί.
Στην ίδια γραμμή βρίσκεται και ο οίκος Fitch ο οποίος στην πρόσφατη έκθεση του υπογραμμίζει ότι οι αναβαθμίσεις της αξιολόγησης της Ελλάδας από την κατηγορία BB θα καθυστερήσουν αρκετά και είναι αμφίβολο εάν θα ολοκληρωθεί ακόμη και ως το τέλος του 2022.
Η μείωση του χρέους, αναφέρει η Fitch, θα είναι ο κυριότερος παράγοντας προσδιορισμού των αξιολογήσεων.
Οι προοπτικές του ελληνικού χρέους (outlook) πιθανόν να διατηρηθούν σταθερές για μια περίοδο ενός - δύο ετών, ενώ μόνο στην περίπτωση που αρχίσει η μείωση του χρέους από το 2021 θα υπάρξουν νέες αναβαθμίσεις.

Μάριος Χριστοδούλου
www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης