Τελευταία Νέα
Αναλύσεις – Εκθέσεις

Η Κίνα προετοιμάζεται να συνδέσει το γουάν με τον χρυσό

Η Κίνα προετοιμάζεται να συνδέσει το γουάν με τον χρυσό

Το Πεκίνο που μαζεύει τόνους από το πολύτιμο μέταλλο και ο ρόλος του bitcoin

Το 2018, οι Κινέζοι ξεκίνησαν συμβόλαιο μελλοντικής εκπλήρωσης πετρελαίου με υποστήριξη χρυσού. Αυτά τα συμβόλαια κλείστηκαν σε γιουάν, αλλά μετατρέψιμα σε χρυσό, αυξάνοντας την προοπτική ότι «η άνοδος του πετρογουάν θα μπορούσε να είναι το πλήγμα για το δολάριο».

Πριν από δύο εβδομάδες, το ΔΝΤ ανέφερε ότι το παγκόσμιο μερίδιο των συναλλαγματικών αποθεμάτων σε δολάρια ΗΠΑ υποχώρησε στο 59,0% το τέταρτο τρίμηνο φτάνοντας στο επίπεδο που είχε σημειώσει πριν 25 χρόνια.
γραφ1.JPG

Και μόλις την περασμένη εβδομάδα, η Κίνα έγινε η πρώτη μεγάλη οικονομία που απελευθέρωσε ένα ψηφιακό νόμισμα της Κεντρικής Τράπεζας, "μπαίνοντας στο παιχνίδι των εικονικών νομισμάτων πιο γρήγορα από άλλες χώρες, αφού ήδη πρόσφατα πειραματίστηκε με δοκιμές μεγάλης κλίμακας για πραγματικές πληρωμές από τους καταναλωτές", όπως αναφέρει ο ιστότοπος zerohedge.com

Επίσης την περασμένη εβδομάδα, ο Peter Thiel προειδοποίησε ότι το Bitcoin θα πρέπει επίσης να θεωρηθεί εν μέρει ως κινεζικό οικονομικό όπλο εναντίον των ΗΠΑ.
γραφ2.JPG

Σήμερα το πρωί (16/4) το Reuters ανέφερε ότι η Κίνα έχει δώσει άδεια στις εγχώριες και διεθνείς τράπεζες να εισάγουν μεγάλες ποσότητες χρυσού στη χώρα.
Η Λαϊκή Τράπεζα της Κίνας (PBOC), η κεντρική τράπεζα της χώρας, ελέγχει τη ποσότητα του χρυσού που εισέρχεται στην Κίνα μέσω ενός συστήματος ποσοστώσεων που δίνεται σε εμπορικές τράπεζες. Συνήθως επιτρέπει την κίνηση αρκετών ποσοτήτων χρυσού για να ικανοποιήσει την τοπική ζήτηση αλλά μερικές φορές περιορίζει τη ροή. Τις τελευταίες εβδομάδες έχει δώσει άδεια για να εισέλθουν μεγάλες ποσότητες του πολύτιμου μετάλλου.
Η Κίνα εικάζεται ότι θα παραλάβει εντός του Απριλίου-Μαΐου περίπου 150 τόνους χρυσού αξίας 8,5 δισεκατομμυρίων δολαρίων σε τρέχουσες τιμές.

Τα νέα ανέβασαν την τιμή του χρυσού (σε δολάρια)
γραφ3.JPG

Αυτός ο όγκος χρυσού που θα εισάγει η Κίνα σηματοδοτεί τη μεγάλη επιστροφή της στην παγκόσμια αγορά. Από τον Φεβρουάριο του 2020, η χώρα έχει εισαγάγει κατά μέσο όρο χρυσό αξίας περίπου 600 εκατομμυρίων δολαρίων το μήνα, ή περίπου 10 τόνους, όπως φανερώνουν τα στοιχεία από τα τελωνεία της χώρας.
Το 2019 οι εισαγωγές χρυσού στη χώρα άγγιζαν σε αξία περίπου τα 3,5 δισεκατομμύρια δολάρια το μήνα, ή περίπου 75 τόνους.

Πώς θα ξεφύγει από το άρμα του δολαρίου
γραφ4.JPG

Όπως έγραψε ο Alasdair Macleod πέρυσι, η Κίνα μπορεί να ξεφύγει από τη μοίρα της κατάρρευσης του δολαρίου, συνδέοντας το γουάν με το χρυσό. Από όλες τις μεγάλες οικονομίες, η Κίνα βρίσκεται στην ευνοϊκότερη θέση για να εφαρμόσει κάτι τέτοιο.
Η Κίνα αύριο με τον χρυσό που έχει μαζέψει αν αποφάσιζε θα μπορούσε να "σκοτώσει" το δολάριο. Αναμφίβολα, αυτή η οικονομικά ευαίσθητη επιλογή έχει γίνει το σκηνικό της στρατηγικής της στον τρέχοντα εμπορικό και οικονομικό πόλεμο κατά της Αμερικής.  Ωστόσο δεν συμφέρει την Κίνα να καταστραφεί το δολάριο. Κι αυτό επειδή έχει στην ιδιοκτησίας της περίπου 3,4 τρισεκατομμύρια δολάρια, εκ των οποίων μόνο 1,5 τρισεκατομμύριο δολάρια είναι επενδυμένο σε ομόλογα, εταιρικά και βραχυπρόθεσμα χρέη στις ΗΠΑ. Το υπόλοιπο χρησιμοποιείται άμεσα στη χρηματοδότηση δανείων σε προμηθευτές βασικών προϊόντων της Κίνας, και άλλα κράτη με τα οποία η Κίνα επιθυμεί να αποκτήσει επιρροή.
Αν καταστρέψει το δολάριο, καταστρέφεται και η ίδια η Κίνα παγκοσμίως. Υπό αυτήν την έννοια, εάν το δολάριο καταρρεύσει, η Αμερική αποκτά ένα γεωπολιτικό όφελος έναντι της Κίνας, καθώς τα μέσα της διεθνούς επιρροής της θα είναι εξασθενημένα. Η κινεζική ηγεσία θα γνωρίζει πολύ καλά τις συνέπειες της πτώσης του δολαρίου και επομένως δεν θα συντελέσει σε αυτό. Πράγματι, εάν το δολάριο αρχίσει την κατάρρευσή του στα συνάλλαγμα, η Κίνα να αναζητά όλο και περισσότερο τη Fed για τις πληθωριστικές πολιτικές της.

Σενάριο τραπεζικής κρίσης

Δυστυχώς, μια τραπεζική κρίση είναι ενσωματωμένη στο σενάριο, το οποίο θα έχει θεμελιώδεις επιπτώσεις σε όλα τα νομίσματα. Και δεδομένου ότι οι διεθνείς τραπεζικές συναλλαγές ως επί το πλείστον συνδεδεμένες με το δολάριο, μετά από μια σύντομη παύση, οι συνέπειες αναμένεται να σταθμίσουν σε μεγάλο βαθμό ως το αποθεματικό νόμισμα. Αυτός ο πιστωτικός κύκλος κάμψης θα είναι στον μέγιστο βαθμό σε σχέση με την κρίση του 2008–09. Όμως έπειτα από μια τέτοια καταστροφή, η Κίνα δεν θα έχει άλλη εναλλακτική λύση από την εγκατάλειψη όλων των προσπαθειών στήριξης του δολαρίου και των μέσων της αγοράς επιρροής στο εξωτερικό. Η Κίνα θα χρειαστεί τότε να εξασφαλίσει το δικό της νόμισμα.

Θα απαιτήσει την επιστροφή στην υποστήριξη του χρυσού. Ενώ το κόστος θα διαγραφεί τρισεκατομμύρια δολάρια θα υπάρξει ένα νομισματικό κενό που θα καλυφθεί. Και αυτό θα καλυφθεί από την αύξηση της αξίας των δηλωθέντων και αδήλωτων αποθεμάτων χρυσού της Κίνας.

Προφανώς δεν εκφράζει προς το παρόν το γεωπολιτικό συμφέρον της Κίνας η υπονόμευση ή η καταστροφή του δολάριο. Για το λόγο αυτό, η Κίνα θα το πράξει μόνο όταν είναι σαφές ότι το δολάριο βρίσκεται στα αρχικά στάδια μιας αναπόφευκτης πληθωριστικής κατάρρευσης και ότι πρέπει να αντιμετωπιστεί επειγόντως ο κίνδυνος μείωσης του γιουάν. Ίσως, καθώς η ατζέντα του Biden / ΜΜΤ γίνεται πιο ξεκάθαρη, η επανεκτίμηση των προοπτικών του δολαρίου και η παγίδα χρέους των αυξανόμενων επιτοκίων που αναδύονται στις χώρες της Δύσης είναι πιθανό να καθορίσει το χρονοδιάγραμμα.

Ίσως η ψηφιοποίηση του γιουάν είναι ο «έλεγχος» που χρειάζεται η Κίνα για να επιτρέψει αυτήν τη μετάβαση

Δεν υπάρχει αμφιβολία ότι η μετάβαση σε χρυσό γιουάν θα έχει βαθιά επίδραση στα υπόλοιπα νομίσματα. Θα χρειαστεί ένα σύντομο χρονικό διάστημα μεταξύ της ανακοίνωσης αυτών των σχεδίων και της εφαρμογής τους για προσαρμογή των αγορών. Είναι πιθανό ότι τα νομίσματα θα αντιμετωπίσουν πτωτική πίεση στην αγοραστική τους δύναμη και η Κίνα πρέπει να θεωρηθεί ότι προστατεύει τα δικά της συμφέροντα δείχνοντας ότι δεν υπονομεύει σκόπιμα το δολάριο.
Εάν η Κίνα υιοθετήσει ένα κατάλληλο πρότυπο ανταλλαγής χρυσού, θα εξουδετερώσει όλη τη γεωπολιτική δύναμη της Αμερικής.
γραφ5.JPG

Ίσως ο Peter Thiel να έχει δίκιο... και το bitcoin να είναι ο δούρειος ίππος για να επιτεθεί η Κίνα στο δολάριο και να ανοίξει τον δρόμο για ένα χρυσό γιουάν...

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης