Τελευταία Νέα
Διεθνή

Οργή Erdogan για την απόφαση των Τουρκοκυπρίων να «καταργήσουν» τη διδασκαλία του Κορανίου

Οργή Erdogan για την απόφαση των Τουρκοκυπρίων να «καταργήσουν» τη διδασκαλία του Κορανίου
O Erdogan απείλησε τους Τ/Κ πως αν δεν διορθώσουν το «λάθος» η Τουρκία θα προχωρήσει σε μέτρα άλλου χαρακτήρα
Σχετικά Άρθρα

Την οργή του Tayyip Erdogan προκάλεσε η απόφαση του συνταγματικού δικαστηρίου στα Κατεχόμενα, με την οποία ακυρώνεται η αρμοδιότητα του «Γραφείου Θρησκευμάτων» να διεξάγει μαθήματα αποστήθισης του κορανίου.
Όπως αναφέρει η Deutsche Welle, το θέμα έχει προκαλέσει ένταση ανάμεσα στην Τουρκία και τα Κατεχόμενα με τον Τούρκο πρόεδρο να έχει δώσει εντολή στον υπουργό Εξωτερικών Cavusoglu, που κάνει επίσκεψη στα κατεχόμενα, να επαναφέρει τους Τουρκοκυπρίους «στο δρόμο του Αλάχ»!
Η απόφαση για απαγόρευση της διδαχής του κορανίου, την οποία έλαβε η Τ/Κ πλευρά είχε ως σκεπτικό την προστασία της κοσμικότητας της τουρκοκυπριακής κοινότητας. Όμως, εξόργισε τον Erdogan, ο οποίος σε δηλώσεις απείλησε ευθέως πως αν οι Τουρκοκύπριοι δεν διορθώσουν το «λάθος», τότε η Τουρκία θα προχωρήσει σε μέτρα «άλλου χαρακτήρα». Ο Erdogan δήλωσε επίσης ότι έδωσε ρητές εντολές στον Cavusoglu να συζητήσει το θέμα με τον ηγέτη των Τουρκοκυπρίων Ersin Tartat, ενώ προανήγγειλε την κάθοδο και του Fua Oktai στην Κύπρο, για να διασφαλίσει ότι πραγματοποιούνται τα κατάλληλα βήματα για την διόρθωση αυτού του ζητήματος.

Έντονες αντιδράσεις στην τ/κ κοινότητα

Η νέα παρέμβαση Erdogan ωστόσο επέφερε πρωτοφανείς αντιδράσεις της πλειοψηφίας των τουρκοκυπριακών κομμάτων. Ο τέως ηγέτης των Τουρκοκυπρίων Akinci σε ανακοίνωση του αναφέρει ότι παρακολουθεί με μεγάλη θλίψη και αγανάκτηση τα απειλητικά λόγια του Τούρκου προέδρου. Η προσέγγιση του Erdogan, σημειώνει ο Akinci, εκφράζει ανοικτά ότι βλέπει την «βόρεια Κύπρο» ως επαρχία της Τουρκίας. Εντονότερη ήταν η στάση του κόμματος Κοινοτικής Δημοκρατίας, του οποίου ο ηγέτης Jemal Ozgigit δεν παρευρέθηκε στην σύσκεψη κομμάτων υπό τον Cavusogluια την προετοιμασία της Πενταμερούς διάσκεψης για την Κύπρο. Σε ανακοίνωσή του, εξάλλου, το Ρεμπουμπλικανικό Τουρκικό Κόμμα τονίζει ότι η προσέγγιση πως ό,τι ισχύει στην Τουρκία θα ισχύει και στην τουρκοκυπριακή κοινότητα, δεν μπορεί να γίνει αποδεκτή. Πρέπει να σημειωθεί τέλος ότι δεκάδες Τουρκοκύπριοι πολιτικοί, δικηγόροι, αλλά και απλοί πολίτες εκφράζουν στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης αγανάκτηση για τις δηλώσεις Erdogan.

Άρνηση Akinci στις οδηγίες της Άγκυρας

Πάντως ο Cavusoglu δεν ήγειρε το θέμα δημοσίως και αρκέστηκε στο να στείλει μηνύματα για την στάση που θα τηρήσει η Τουρκία κατά την Πενταμερή διάσκεψη της Γενεύης. Ο Cavusoglu επανέλαβε για άλλη μια φορά ότι η Τουρκία δεν θα χάσει άλλο χρόνο συζητώντας την ομοσπονδιακή λύση και θα προσέλθει στο τραπέζι του διαλόγου με νέες ιδέες και νέα οράματα.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης