Τελευταία Νέα
Διεθνή

Η Ρωσία μπλοκάρει την πρόσβαση της Ουκρανίας στη Μαύρη Θάλασσα - Στο κόκκινο οι σχέσεις με τη Δύση

Η Ρωσία μπλοκάρει την πρόσβαση της Ουκρανίας στη Μαύρη Θάλασσα -  Στο κόκκινο οι σχέσεις με τη Δύση
Ο Putin θα κλείσει τα Στενά του Κερτς έως τον Οκτώβριο 2021, αποκλείοντας ξένα πολεμικά πλοία που πραγματοποιούν στρατιωτικές ασκήσεις
Σχετικά Άρθρα

Η Ρωσία πρόκειται να κλείσει τα Στενά του Κερτς σε όλα τα ξένα πολεμικά πλοία για έξι μήνες εν μέσω αυξανόμενων εντάσεων με την Ουκρανία και αφού οι ΗΠΑ απείλησαν να στείλουν επιπλέον ναυτικές δυνάμεις στην περιοχή.
Τα Στενά του Κερτς είναι η ζωτική, στενή οδός που συνδέει τη Μαύρη Θάλασσα και την Αζοφική, που με τη σειρά της ενώνει τη νότια Ρωσία με την «προσαρτημένη» Κριμαία.
«Ο Putin θα κλείσει τα Στενά του Κερτς την επόμενη εβδομάδα έως τον Οκτώβριο 2021, αποκλείοντας ξένα πολεμικά πλοία που πραγματοποιούν στρατιωτικές ασκήσεις, συμπεριλαμβανομένων των αμερικανικών, ανακοίνωσε την Πέμπτη (15/4) το υπουργείο Εξωτερικών της Ουκρανίας», ανέφερε η New York Post.

Ουκρανική αντίδραση

Η κίνηση αυτή έχει εξοργίσει την Ουκρανία, η οποία τώρα κατηγορεί τη Ρωσία ότι επιδιώκει να «μπλοκάρει» παράνομα τα πλοία της από την πρόσβαση στη Μαύρη Θάλασσα και έχει διαμαρτυρηθεί για σοβαρή παραβίαση των κανόνων της «ελευθερίας της ναυσιπλοΐας».
Το υπουργείο Εξωτερικών της Ουκρανίας ανακοίνωσε ότι «τέτοιες ενέργειες της Ρωσικής Ομοσπονδίας είναι μια άλλη προσπάθεια παραβίασης των κανόνων και των αρχών του διεθνούς δικαίου για να σφετεριστεί τα κυρίαρχα δικαιώματα της χώρας ως παράκτιο κράτος, καθώς το Κίεβο έχει το δικαίωμα να ρυθμίζει τη ναυσιπλοΐα σε αυτές τις περιοχές της Μαύρης Θάλασσας
Το δικαίωμα διέλευσης ξένων πολεμικών πλοίων και «άλλων κρατικών πλοίων» θα ανασταλεί σε τρία σημεία κοντά στην ακτή της Μαύρης Θάλασσας της Κριμαίας από τις 24 Απριλίου έως τις 31 Οκτωβρίου, μετέδωσε η RIA, επικαλούμενη το υπουργείο Άμυνας της Ρωσίας.
Η Ρωσία λέει ότι τα Στενά του Κερτς δεν είναι κλειστά για εμπορικά και άλλα σκάφη.

Συνελήφθη Ουκρανός διπλωμάτης

Η ρωσική υπηρεσία ασφαλείας FSB έθεσε προσωρινά υπό κράτηση έναν Ουκρανό διπλωμάτη στην Αγία Πετρούπολη, όπως ανακοίνωσε το ουκρανικό υπουργείο Εξωτερικών.
Νωρίτερα το πρακτορείο ειδήσεων Interfax μετέδωσε πως σύμφωνα με την FSB ο Oleksandr Sosoniuk τέθηκε υπό κράτηση όταν προσπάθησε να αποκτήσει απόρρητες πληροφορίες από ρωσικές βάσεις δεδομένων που αφορούν την επιβολή νόμου κατά τη διάρκεια συνάντησής του με Ρώσο πολίτη.
«Αυτή η δραστηριότητα είναι ασύμβατη με το καθεστώς διπλωματικού υπαλλήλου και είναι εχθρική προς τη Ρωσική Ομοσπονδία.
Ο ξένος διπλωμάτης θα αντιμετωπιστεί σύμφωνα με το διεθνές δίκαιο», ανέφερε η FSB σύμφωνα με το Interfax.
Το ουκρανικό υπουργείο Εξωτερικών ανέφερε ότι ο Sosoniuk παρέμεινε υπό κράτηση για πολλές ώρες, αλλά τώρα έχει επιστρέψει στο προξενείο της χώρας στην Αγία Πετρούπολη.
«Η ουκρανική πλευρά σύντομα θα αποφασίσει πώς να απαντήσει σε αυτή την πρόκληση, λαμβάνοντας υπόψη την τρέχουσα πρακτική», ανέφερε το ουκρανικό υπουργείο Εξωτερικών αναφορικά με την υπόθεση του Sosoniuk.

Στον απόηχο των ρωσικών αντιποίνων

Να ρίξει τους τόνους με τη Ρωσία επιχειρεί το State Department το οποίο σε ανακοίνωσή του εκφράζει τη λύπη του για την κλιμάκωση της έντασης μεταξύ των δύο χωρών εξαιτίας της Ρωσίας.
Εκπρόσωπος της διπλωματίας των ΗΠΑ χαρακτήρισε «λυπηρή κλιμάκωση» της έντασης από πλευράς της Ρωσίας, μετά την ανακοίνωση των αντιποίνων της Μόσχας στις νέες κυρώσεις που επέβαλε η Ουάσινγκτον, ιδίως της απέλασης δέκα αμερικανών διπλωματών, ισάριθμων με τους Ρώσους που διώχτηκαν από την αμερικανική επικράτεια.
«Δεν είναι προς το συμφέρον μας να μπούμε σ’ έναν κύκλο κλιμάκωσης των εντάσεων, όμως επιφυλασσόμεθα του δικαιώματος να αντιδράσουμε σε όλα τα ρωσικά αντίποινα εναντίον των ΗΠΑ», δήλωσε εκπρόσωπος του Αμερικανικού υπουργείου Εξωτερικών.
strait.jpeg
Η Ρωσία απέλασε 10 Αμερικανούς διπλωμάτες

Είχε προηγηθεί η απέλαση 10 Αμερικανών διπλωματών προτίθεται να προβεί η Ρωσία, σύμφωνα με όσα δήλωσε ο Ρώσος υπουργός εξωτερικών Sergei Lavrov.
Αυτή η απόφαση, αν μη τι άλλο, πάρθηκε αντί αντιποίνων στα μέτρα που λαμβάνουν οι ΗΠΑ και σε σχέση με την εντάση που υπάρχει στην Ουκρανία.
Επίσης, σύμφωνα με τον Lavrov, θα υπάρξουν και οδυνηρά» μέτρα για αμερικανικές επιχειρήσεις.
«Δέκα διπλωμάτες συμπεριελήφθησαν στον κατάλογο, στον οποίο μας διαβίβασαν, με την παράκληση να φύγουν από τις ΗΠΑ.
Θα απαντήσουμε στο μέτρο αυτό αντίστοιχα, θα προτείνουμε επίσης σε δέκα διπλωμάτες των ΗΠΑ στη Ρωσία να εγκαταλείψουν τη χώρα», δήλωσε ο Ρώσος υπουργός Εξωτερικών.
Η Ρωσία σήμερα θα δώσει στη δημοσιότητα τα ονόματα των Αμερικανών αξιωματούχων, που συμπεριελήφθησαν στον κατάλογο των ρωσικών κυρώσεων.
Στην ανακοίνωσή του, το υπουργείο Εξωτερικών της Ρωσίας ανέφερε ότι απαγορεύεται η είσοδος στη χώρα στον υπουργό Δικαιοσύνης Merrick Garland, τον υπουργό Εσωτερικής Ασφάλειας Alejandro Mayorkas, τον διευθυντή του FBI Christopher Wray και την επικεφαλής της Διεύθυνσης Εθνικών Πληροφοριών Avril Heinz.
Επίσης, ανεπιθύμητοι στη Ρωσία είναι ο διευθυντής της Ομοσπονδιακής Υπηρεσίας Φυλακών Michael Carvajal, η διευθύντρια του Συμβουλίου Εσωτερικής Πολιτικής Susan Rice, ο πρώην σύμβουλος Εθνικής Ασφάλειας John Bolton (επί προεδρίας του Donald Trump) και ο πρώην επικεφαλής της CIA Robert James Woolsey (1993-95).


www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης