Τελευταία Νέα
Διεθνή

Τσεχία: Στο κόκκινο οι σχέσεις με Ρωσία – Αποκλείει τη Rosatom από την κατασκευή πυρηνικού σταθμού

Τσεχία: Στο κόκκινο οι σχέσεις με Ρωσία – Αποκλείει τη Rosatom από την κατασκευή πυρηνικού σταθμού
Μετά την απέλαση 18 Ρώσων διπλωματών κλιμακώνεται η κόντρα Πράγας - Μόσχας
Σχετικά Άρθρα

Η ρωσική κρατική εταιρεία πυρηνικής ενέργειας Rosatom είναι σχεδόν να συμμετάσχει στην κατασκευή ενός νέου σταθμού πυρηνικής ενέργειας στην Τσεχία ή ακόμη και σε μια επανεξέταση ασφαλείας που θα προηγηθεί της υποβολής της προσφοράς, όπως δήλωσε ο υπουργός Βιομηχανίας της χώρας Karel Havlicek.
Η Πράγα απέλασε 18 Ρώσους διπλωμάτες
και ανακοίνωσε ότι έρευνες συνδέουν τις ρωσικές μυστικές υπηρεσίες με μια έκρηξη σε αποθήκη πυρομαχικών το 2014, που είχε στοιχίσει τη ζωή σε δύο ανθρώπους.
Οι απελάσεις και οι ισχυρισμοί της Πράγας έχουν πυροδοτήσει τη μεγαλύτερή της διαμάχη με τη Ρωσία από τέλος της κομμουνιστικής εποχής το 1989.

Η υπόθεση Skripal

Παράλληλα, η τσεχική αστυνομία ανακοίνωσε ότι αναζητά δύο άνδρες σε σχέση με σοβαρές εγκληματικές δραστηριότητες, που έχουν ρωσικά διαβατήρια με τα ονόματα Alexander Petrov και Ruslan Boshirov, και πως οι άνδρες βρίσκονταν στην χώρα τις ημέρες πριν από την έκρηξη.
Τα ονόματα αυτά ήταν ψευδώνυμα που χρησιμοποίησαν δύο αξιωματικοί των μυστικών υπηρεσιών του ρωσικού στρατού, τους οποίους Βρετανοί εισαγγελείς κατηγόρησαν για την απόπειρα δηλητηρίασης του πρώην Ρώσου μυστικού πράκτορα Sergei Skripal και της κόρης του Yulia, με τον νευροτοξικό παράγοντα Νόβιτσοκ στην αγγλική πόλη Σάλσμπερι το 2018.
Η Μόσχα έχει αρνηθεί την ανάμειξή της σε εκείνο το περιστατικό.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης