Τελευταία Νέα
Διεθνή

Reuters: Η Ιταλία κινδυνεύει να χάσει την προθεσμία (30/4) για το Ταμείο Ανάκαμψης – Οι ενστάσεις της Commission

Reuters: Η Ιταλία κινδυνεύει να χάσει την προθεσμία (30/4) για το Ταμείο Ανάκαμψης –  Οι ενστάσεις της Commission
H Ευρωπαϊκή Επιτροπή δεν είναι ικανοποιημένη με διάφορες πτυχές των ιταλικών σχεδίων που παρουσιάστηκαν μέχρι τώρα
Σχετικά Άρθρα

Η Ιταλία αντιμετωπίζει σοβαρό κίνδυνο να χάσει την προθεσμία της 30ης Απριλίου για την υποβολή του τελικού σχεδίου για την αξιοποίηση των πόρων από το Ταμείο Ανάκαμψης στην Commission, όπως αναφέρει σε αποκλειστικό του δημοσίευμα το Reuters.
Σημειώνεται, πως η Ευρωπαϊκή Επιτροπή δεν είναι ικανοποιημένη με διάφορες πτυχές των σχεδίων που παρουσιάστηκαν μέχρι τώρα, ανέφεραν δύο πηγές προσκείμενες στις διαβουλεύσεις.
Πάντως εκπρόσωπος του Ιταλού πρωθυπουργού Mario Draghi απέρριψε κατηγορηματικά το ενδεχόμενο να παρέλθει χωρίς αποτέλεσμα η προθεσμία.
«Το σχέδιο θα παρουσιαστεί στις 30 Απριλίου», είπε.
Μετριοπαθέστερος ο εκπρόσωπος του υπουργείου Οικονομικών, που δήλωσε « ότι στόχος μας παραμένει να παρουσιάσουμε το σχέδιο στις 30 Απριλίου».

Πλήγμα για τον Draghi

Μια καθυστέρηση θα ήταν ένα πλήγμα για τον Draghi ο οποίος ανέλαβε τα πρωθυπουργικά καθήκοντά του πριν από δύο μήνες και επιχειρεί να επιφέρει βελτιώσεις στο σχέδιο, που εκπόνησε η προηγούμενη κυβέρνηση.
Και οι 27 χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης εργάζονται πάνω στα εθνικά τους σχέδια, στα οποία περιγράφουν πώς κάθε κυβέρνηση σχεδιάζει να δαπανήσει το ποσό που της αναλογεί από το Ταμείο Ανάκαμψης των 750 δισεκ. ευρώ.
Η Ιταλία έχει επιλεγεί για ένα ποσό της τάξης των 200 δισεκ. ευρώ σε επιχορηγήσεις και φθηνό δανεισμό από το Ταμείο και είναι το μεγαλύτερο σε ολόκληρη την ΕΕ.
Τα χρήματα θα εκταμιευθούν σταδιακά σε διάστημα έξι ετών.

Οι ενστάσεις της Commission

«Η Commission είναι δυσαρεστημένη με το Σχέδιο Ανάκαμψης ως έχει», δήλωσε μια από τις πηγές, υπό το καθεστώς της ανωνυμίας.
Σύμφωνα με την ίδια πηγή, πιθανώς να χρειαστεί ο Draghi να παρουσιάσει το σχέδιο στα μέσα Μαΐου αλλά ενδεχομένως να χρειαστεί ακόμη μεγαλύτερη περίοδος προκειμένου να ξεπεραστούν οι ενστάσεις της Επιτροπής.Μεταξύ των κύριων ανησυχιών των Βρυξελλών είναι η έλλειψη λεπτομερειών σχετικά με τον τρόπο διαχείρισης του σχεδίου μόλις λάβει την έγκριση της ΕΕ και την ουσία ορισμένων από τις μεταρρυθμίσεις που περιγράφονται, συμπεριλαμβανομένου του συστήματος δικαιοσύνης.
Μια άλλη πηγή ανέφερε επίσης ότι οι Βρυξέλλες ήθελαν αλλαγές στο σχέδιο, οι οποίες θα απαιτούσαν χρόνο, και είπε πως τα μέσα Μαΐου φαίνονται τώρα μια «ρεαλιστική» περίοδος για την παρουσίασή του.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης