Τελευταία Νέα
Κρυπτονομίσματα

Αλλάζει στάση η Κίνα για το bitcoin: «Εναλλακτική επένδυση» το χαρακτηρίζει η PBOC

Αλλάζει στάση η Κίνα για το bitcoin: «Εναλλακτική επένδυση» το χαρακτηρίζει η PBOC
Insiders της αγοράς χαρακτηρίζουν την αλλαγή στάσης από την Λαϊκή Τράπεζα της Κίνας «προοδευτική»
Σχετικά Άρθρα
Σε μία σημαντική αλλαγή της στάσης της απέναντι στο bitcoin προχώρησε η Κίνα, με τη Λαϊκή Τράπεζα (PBOC) να χαρακτηρίζει το δημοφιλές κρυπτονόμισμα «εναλλακτική επένδυση».
Insiders της αγοράς χαρακτηρίζουν την αλλαγή στάσης από την Λαϊκή Τράπεζα της Κίνας «προοδευτική» και παρακολουθούν προσεκτικά τις εξελίξεις και πιθανές ρυθμιστικές αλλαγές από την PBOC, όπως μεταδίδει το CNBC.
«Αντιμετωπίζουμε το bitcoin και το stablecoin ως κρύπτο-assets. Αποτελούν επενδυτές εναλλακτικές», δήλωσε ο Li Bo, αναπληρωτής διοικητής της PBOC.
Το bitcoin ανέκαμψε από τις απώλειες της τάξης του 14% την Κυριακή, ωστόσο αυτή την ώρα δέχεται ξανά πιέσεις, με την τιμή να υποχωρεί 1,2% στα 56.701 δολ.

Η αλλαγή στάσης

Στο παρελθόν, η Κίνα υπήρξε ένας από τους μεγαλύτερους αγοραστές bitcoin στον πλανήτη.
Ωστόσο, το 2017, απαγόρευσε τις αρχικές προσφορές νομισμάτων (ICOs), ήτοι τη χρηματοδότηση εταιρειών μέσω ψηφιακών νομισμάτων.
Την ίδια χρονιά, οι κινεζικές αρχές έκλεισα τα τοπικά ανταλλακτήρια κρυπτονομισμάτων.
Η Κίνα προχώρησε σε αυτές τις κινήσεις, λόγω των ανησυχιών για τη χρηματοπιστωτική σταθερότητα.
Ως εναλλακτικές επενδύσεις, «πολλές χώρες, συμπεριλαμβανομένης της Κίνας, εξακολουθούν να το εξετάζουν και να επεξεργάζονται το ενδεχόμενο επιβολής ρυθμιστικών κανόνων, προκειμένου να αποτραπεί η κερδοσκοπία που απειλεί τη χρηματοπιστωτική σταθερότητα, όπως τόνισε ο Li Bo.
Πρόσθεσε ότι η κεντρική τράπεζα της Κίνας θα διατηρήσει τους ισχύοντες κανονισμούς της για τα κρυπτονομίσματα.

Η αντίδραση των αναλυτών

Οι αναλυτές κάνουν λόγο για σημαντική αλλαγή στάσης από την Κίνα.
O Flex Yang, διευθύνων σύμβουλος και ιδρυτής της Babel Finance, χαρακτήρισε τις δηλώσεις «προοδευτικές» σε συνέντευξη που παραχώρησε στο CNBC.
«Νομίζω ότι είναι αρκετά σημαντικό και είναι σίγουρα διαφορετικό από τις προηγούμενες δηλώσεις ή θέσεις τους σχετικά με τα δημόσια κρυπτονομίσματα», δήλωσε στο CNBC ο Vijay Ayyar, επικεφαλής της επιχειρηματικής ανάπτυξης του κέντρου κρυπτογράφησης Luno.
Το βitcoin φαίνεται να έχει γίνει πιο mainstream στον χρηματοοικονομικό κόσμο και έχει κερδίσει ενδιαφέρον από θεσμικούς επενδυτές. Μεγάλες εταιρείες όπως η Tesla και η Square στις ΗΠΑ έχουν αγοράσει μεγάλα ποσά bitcoin. Η τιμή του bitcoin είναι αυξημένη κατά 95% φέτος και την περασμένη εβδομάδα, ξεπέρασε τα 64.000 δολ.
Το νέο ιστορικό υψηλό, συνέπεσε με την είσαγωγή της Coinbase στον Nasdaq.
«Οι κυβερνήσεις συνειδητοποιούν ότι είναι μια βιώσιμη και καθιερωμένη, αλλά αναπτυσσόμενη, κατηγορία περιουσιακών στοιχείων και πρέπει να τη ρυθμίσουν. Η ρύθμιση της κρυπτογράφησης της Κίνας θα αποτελούσε μια ακόμη τεράστια ώθηση στον κλάδο, τόσο στην Κίνα, όσο και παγκοσμίως», δήλωσε ο Ayyar, μιλώντας για τα κίνητρα πίσω από την αλλαγή στάσης της PBOC.

Ψηφιακό γουάν;

Η Κίνα εργάζεται για το δικό της ψηφιακό νόμισμα που ονομάζεται ψηφιακό γιουάν. Δεν αποτελεί κρυπτογραφημένο νόμισμα και διαφέρει από το bitcoin.
Θα εκδοθεί από την PBOC και στόχος είναι η αντικατάσταση μετρητών και κερμάτων σε κυκλοφορία.
Η Κίνα έχει πραγματοποιήσει μια σειρά δοκιμών με το ψηφιακό νόμισμα σε μεγάλες πόλεις και ο Li  ανέφερε ότι η κεντρική τράπεζα θα μπορούσε να δοκιμάσει το ψηφιακό γιουάν με ξένους επισκέπτες στους Χειμερινούς Ολυμπιακούς Αγώνες του 2022 στο Πεκίνο.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης