Τελευταία Νέα
Κρυπτονομίσματα

Βρετανία: Ετοιμάζει και αυτή το δικό της ψηφιακό νόμισμα

Βρετανία: Ετοιμάζει και αυτή το δικό της ψηφιακό νόμισμα

Η Τράπεζα της Αγγλίας δημοσιοποίησε την απόφασή της το νόμισμα «να είναι μία νέα μορφή ψηφιακού χρήματος, που θα εκδοθεί από την κεντρική τράπεζα και θα χρησιμοποιείται από τα νοικοκυριά και τις επιχειρήσεις», συμπληρωματικά προς το παραδοσιακό χρήμα

Σχετικά Άρθρα

Και η Βρετανία μπαίνει στην ομάδα των κρατών από όλο ον κόσμο οι κεντρικές τράπεζες των οποίων σχεδιάζουν να δημιουργήσουν τα δικά τους ψηφιακά νομίσματα, σύμφωνα με ρεπορτάζ του CNBC τη Δευτέρα 19 Απριλίου 2021..
«Συγκροτούμε μία νέα ομάδα εργασίας με τη συμμετοχή του υπουργείου Οικονομικών και της Τράπεζας της Αγγλίας προκειμένου να συντονίσουμε τη διερεύνηση δημιουργίας ενός ψηφιακού νομίσματος κεντρικής τράπεζας (Central Bank Digital Currency – CBDC)», ανακοίνωσε ο υπουργός Οικονομικών Rishi Sunak.


Συμπληρωματικά

Η Τράπεζα της Αγγλίας δημοσιοποίησε την απόφασή της το νόμισμα «να είναι μία νέα μορφή ψηφιακού χρήματος, που θα εκδοθεί από την Τράπεζα της Αγγλίας και θα χρησιμοποιείται από τα νοικοκυριά και τις επιχειρήσεις», συμπληρωματικά προς το παραδοσιακό χρήμα, και όχι με σκοπό την αντικατάστασή του τελευταίου.
Η βρετανική κυβέρνηση δεν έχει αποφασίσει ακόμα εάν θα πρέπει να δημιουργήσει την ψηφιακή εκδοχή της στερλίνας, αλλά θα εξετάσει τους στόχους, τις χρήσεις, τις ευκαιρίες και τους κινδύνους, σύμφωνα με την ανακοίνωση.

Κίνα

Η άνοδος του bitcoin και των άλλων κρυπτονομισμάτων ωθεί κεντρικές τράπεζες από όλο τον κόσμο να επιδιώξουν αντίστοιχες πρωτοβουλίες.
Εκείνη που προηγείται είναι η Λαϊκή Τράπεζα της Κίνας, η οποία υλοποιεί μία σειρά από δοκιμές με το ψηφιακό της νόμισμα σε μεγάλες πόλεις.
Μάλιστα, στόχος της είναι να δοκιμάσει το ψηφιακό γουάν με τους ξένους επισκέπτες κατά τη διάρκεια των χειμερινών Ολυμπιακών Αγώνων που θα γίνουν το 2022 στο Πεκίνο.

Stablecoins

Ένας άλλος παράγοντας που οδηγεί το έργο των κεντρικών τραπεζών στη δημιουργία ψηφιακών νομισμάτων κεντρικής τράπαζας - CBDCs είναι τα ιδιωτικά stablecoins (που συνδέονται με παραδοσιακά νομίσματα) όπως το Diem Association που υποστηρίζεται από το Facebook και ένα αμφιλεγόμενο tether.
Σε αυτά τα νομίσματα η εμπορική αξία τους με κάποια εξωτερική αναφορά, όπως το δολάριο ΗΠΑ, προκειμένου να αποφευχθούν οι υπερβολικές διακυμάνσεις που καταγράφονται στα περισσότερα κρυπτονομίσματα.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης