Τελευταία Νέα
Διεθνή

JPMorgan: Το στοίχημα των 4 δισ. ευρώ που συνταράσσει το ευρωπαϊκό ποδόσφαιρο

JPMorgan: Το στοίχημα των 4 δισ. ευρώ που συνταράσσει το ευρωπαϊκό ποδόσφαιρο

Η αμερικανική επενδυτική τράπεζα συμφώνησε για αρχική επένδυση 3,5 δισ. ευρώ προκειμένου να ενισχύσει τη δημιουργία του Super League, ποσό που θα ανέρχεται συνολικά σε 4 δισ. ευρώ μετά από πρόσθετες πληρωμές δικαιωμάτων και άλλες δαπάνες, σύμφωνα με δημοσίευμα του Bloomberg

Σχετικά Άρθρα
 Στη μεγαλύτερη αναταραχή στο χώρο του ευρωπαϊκού ποδοσφαίρου από την δεκαετία του 1950 συμμετέχει η επενδυτική τράπεζα JPMorgan Chase βάζοντας ένα στοίχημα αξίας 4 δισεκατομμυρίων ευρώ, σε μία κίνηση που έχει προκαλέσει την κριτική των πολυπληθών οπαδών του δημοφιλούς αθλήματος, των αρχών που εποπτεύουν τα εγχώρια πρωταθλήματα και των πολιτικών, σύμφωνα ε δημοσίευμα του Bloοmberg τη Δευτέρα 19 Απριλίου 2021.
Η αμερικανική τράπεζα επενδύσεων συμφώνησε να πραγματοποιήσει μια αρχική επένδυση 3,5 δισεκατομμυρίων ευρώ προκειμένου να βοηθήσει στη δημιουργία της Super League, ποσό που που θα ανέλθει συνολικά σε 4 δισεκατομμύρια ευρώ μετά από πρόσθετες πληρωμές δικαιωμάτων και λοιπά έξοδα, σύμφωνα με μαρτυρίες τις οποίες επικαλείται δημοσίευμα του Bloomberg.
Στην επένδυση, η οποία χρηματοδοτείται επί του παρόντος από την JPMorgan, σε μεταγενέστερη φάση μπορεί να συμμετάσχουν και άλλοι επενδυτές.

Super League

Μια ομάδα από τους πλουσιότερους ποδοσφαιρικούς συλλόγους στον κόσμο, όπως η Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ και η Ρεάλ Μαδρίτης, δήλωσαν ότι θα αποχωρήσουν από το περίφημο Champions League το οποίο έχει ως διοργανώτρια αρχή της UEFA και θα δημιουργήσουν τη δική τους Super League
.Οι ομάδες - έξι από την Αγγλία, τρεις από την Ιταλία και τρεις από την Ισπανία έχουν εγγραφεί μέχρι τώρα - θα έπαιζαν μεταξύ τους στα μέσα της εβδομάδας.
Μαζί με 15 μόνιμες ομάδες, άλλες πέντε θα προκρίνονται για να λάβουν μέρος κάθε χρόνο σε αυτό πρωτάθλημα.

Δεσμευτική συμφωνία

Οι σύλλογοι έχουν υπογράψει δεσμευτική συμφωνία για  να συμμετέχουν για ένα ορισμένο αριθμό ετών στη διοργάνωση, σύμφωνα με πληροφορίες για τη συμφωνία τις οποίες επικαλείται το δημοσίευμα.
Η δεσμευτική συμφωνία αποτέλεσε βασικό μοχλό πίσω από την επένδυση της JPMorgan, σημειώνεται.
Η χρηματοδότηση από την JPMorgan έχει καθοριστεί με επιτόκιο μεταξύ 2% και 3% και έχει οριστεί για χρονικό διάστημα 23 ετών..

Αντιδράσεις

Το νέο πρωτάθλημα θα αποτελ΄σει η μεγαλύτερη αναταραχή στο ευρωπαϊκό ποδόσφαιρο από το σχηματισμό του Champions League το 1955.
Οι αρχές που διοργανώνουν τα εθνικά πρωταθλήματα από την Αγγλία, την Ισπανία και την Ιταλία, καθώς και τη FIFA, το παγκόσμιο όργανο και διοργανωτής του World Cup (Παγκόσμιου Πρωταθλήματος),  όλοι αντέδρασαν με σφοδρότητα αρνητικά ως προς αυτή την εξέλιξη απειλώντας τους συλλόγους με νομική δράση και αποβολή από τα εγχώρια πρωταθλήματά τους.
Οι δεσμός της JPMorgan με επενδύσεις σε αθλητικές δραστηριότητας χρονολογούνται εδώ και μια 20ετίας, επισημαίνεται επίσης.

Πανδημία

«Δεν εκπλήσσομαι που μια τράπεζα όπως η JPMorgan προωθεί την ευρωπαϊκή αθλητική της δραστηριότητα», δήλωσε ο Nikhil Bahel. έλεχος του ομίλου επενδύσεων σε αθλητικές δραστηριότητες Elysian Park Ventures.
Ο Bahel υπογράμμισε ότι ο αντίκτυπος της πανδημίας Covid-19 έχει αφήσει πολλές ομάδες και πρωταθλήματα με σημαντικά οικονομικά «ανοίγματα».

Νέο μοντέλο

«Κατά τη γνώμη μου, υπάρχει στην Ευρώπη συνειδητοποίηση ότι το τρέχον μοντέλο χρηματοδότησης για αυτούς τους αθλητικούς φορείς πρέπει να επανεξεταστεί».
Ο ρόλος της αμερικανικής επενδυτικής τράπεζας είναι ζωτικής σημασίας καθώς δίνει στην Super League την οικονομική κάλυψη για να διεκδικηθούν δισεκατομμύρια ευρώ σε τηλεοπτικά δικαιώματα, ώστε οι σύλλογοι να μπορούν να προσπαθήσουν αντλήσουν μεγαλύτερα έσοδα μέσω του νέου πρωταθλήματος.
Ενώ το νέο πρωτάθλημα θα απαλλάσσει τους συλλόγους από την υποχρέωση να παίζουν μικρότερες ομάδες που φέρνουν χαμηλότερο έσοδα, αλλά υπάρχει η απειλή να εκδιωθούν από εθνικά πρωταθλήματα και να χάσουν μέρος των εκατομμυρίων οπαδών τους.
Η παροχή σε ορισμένες ομάδες μόνιμων δικαιωμάτων για συμμετοχή σε ένα πρωτάθλημα παραβιάζει μια θεμελιώδη αρχή του διεθνούς ποδοσφαίρου - ότι ο καθένας μπορεί να προκριθεί - είτε όχι - από τις μεγαλύτερες διοργανώσεις, επισημαίνεται.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης