Τελευταία Νέα
Διεθνή

Η Λευκωσία ζητά από την ΕΕ να θέσει την Άγκυρα προ των ευθυνών της για το Κυπριακό

Η Λευκωσία ζητά από την ΕΕ να θέσει την Άγκυρα προ των ευθυνών της για το Κυπριακό
Όπως σημειώνεται, σε ανακοίνωση του κυπριακού υπουργείου εξωτερικών, ο κ. Χριστοδουλίδης ανέφερε ότι «στόχος της ελληνοκυπριακής πλευράς, όπως και του συνόλου της διεθνούς κοινότητας συμπεριλαμβανομένης και της ΕΕ, είναι η επανέναρξη ουσιαστικών συνομιλιών απ’ εκεί όπου διακόπηκαν στο Κραν Μοντανά

Ο Κύπριος υπουργός Εξωτερικών, Νίκος Χριστοδουλίδης, κατά τη διάρκεια της άτυπης τηλεδιάσκεψης του Συμβουλίου Εξωτερικών Υποθέσεων, ενημέρωσε τους 26 ομολόγους του στην ΕΕ για την πραγματοποίηση της άτυπης διάσκεψης για το Κυπριακό που έχει συγκαλέσει ο ΓΓ των Ηνωμένων Εθνών, στη Γενεύη, στις 27-29 Απριλίου.
Ζήτησε από τους ομολόγους του όπως μεταφέρουν προς την Άγκυρα την ξεκάθαρη Ευρωπαϊκή θέση ότι η έμπρακτη και ουσιαστική συμβολή της Τουρκίας για επίτευξη λύσης εντός του συμφωνημένου πλαισίου της Διζωνικής Δικοινοτικής Ομοσπονδίας, η οποία θα είναι απόλυτα συμβατή με το Ευρωπαϊκό κεκτημένο, αποτελεί προϋπόθεση για την υιοθέτηση θετικής ατζέντας στις Ευρω-τουρκικές σχέσεις.
Όπως σημειώνεται, σε ανακοίνωση του κυπριακού υπουργείου εξωτερικών, ο κ. Χριστοδουλίδης ανέφερε ότι «στόχος της ελληνοκυπριακής πλευράς, όπως και του συνόλου της διεθνούς κοινότητας συμπεριλαμβανομένης και της ΕΕ, είναι η επανέναρξη ουσιαστικών συνομιλιών απ’ εκεί όπου διακόπηκαν στο Κραν Μοντανά, με μοναδική επιδίωξη την επίλυση του Κυπριακού στη βάση του συμφωνημένου πλαισίου», ενώ υπογράμμισε την ανάγκη αξιοποίησης του κεκτημένου της τελευταίας διαπραγματευτικής διαδικασίας.
Επεσήμανε δε ότι «είναι παράδοξο η Άγκυρα να ζητά επίμονα την ενίσχυση των σχέσεων της με την ΕΕ, την ίδια ώρα που βρίσκεται ανάμεσα σε αυτούς που αρνούνται τη συμμετοχή της ΕΕ στις διεργασίες για επίλυση του Κυπριακού».
Σύμφωνα με την ίδια ανακοίνωση, ο Ύπατος Εκπρόσωπος της ΕΕ για θέματα Εξωτερικής Πολιτική, Borrell, στο ίδιο πλαίσιο, «ενημέρωσε για την πρόσφατη σχετική συνομιλία που είχε με τον Γενικό Γραμματέα των Ηνωμένων Εθνών, προς τον οποίον εξέφρασε την πλήρη υποστήριξη των Βρυξελλών στις προσπάθειες για επίλυση του Κυπριακού, στη βάση Διζωνικής Δικοινοτικής Ομοσπονδίας, μεταφέροντας τη θέση της ΕΕ ότι οι όποιες προσεγγίσεις ξεφεύγουν του συμφωνημένου πλαισίου λύσης δεν μπορούν να γίνουν αποδεκτές από την ΕΕ και επαναβεβαιώνοντας την επιθυμία της ΕΕ για συμμετοχή στην όλη διαδικασία».
Σημείωσε δε ότι «τα αποτελέσματα της προσεχούς συνάντησης στη Γενεύη είναι καθοριστικής σημασίας για το μέλλον των Ευρω-τουρκικών σχέσεων και των αποφάσεων που θα λάβει η ΕΕ στο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο του Ιουνίου».

www.bankingnews.gr 

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης