Τελευταία Νέα
Διεθνή

Κομισιόν: Δεν είναι θέμα των αντιμονοπωλιακών αρχών της ΕΕ η υπόθεση της Super League

tags :
Κομισιόν: Δεν είναι θέμα των αντιμονοπωλιακών αρχών της ΕΕ η υπόθεση της Super League

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή παραπέμπει στα εθνικά όργανα επιδιαιτησίας και στα εθνικά δικαστήρια την επίλυση της διαφοράς με την UEFA

Σχετικά Άρθρα

Δεν επιθυμεί η Ευρωπαϊκή Επιτροπή να ενεργοποιήσει τις αρχές του ανταγωνισμού της ΕΕ προκείμενο να διευθετήσει την αντιπαράθεση μεταξύ της της ευρωπαϊκής ομοσπονδίας ποδοσφαίρου UEFA και της αποκαλούμενης Super League, μια νέα «κλειστού τύπου» διοργάνωση που προτάθηκε από 12 από τους πιο διάσημους συλλόγους της Ευρώπης, σύμφωνα με το ρεπορτάζ του Politico τη Δευτέρα 19 Απριλίου 2021.

Επικρίσεις

Την ίδια ώρα οι Ευρωπαίοι πολιτικοί, συμπεριλαμβανομένου του Γάλλου Προέδρου Emmanuel Macron και του Βρετανού πρωθυπουργού Boris Johnson, επέκριναν την κίνηση των κορυφαίων ομάδων από την Βρετανία, την Ισπανία και την Ιταλία, η Koμισιόν δήλωσε ότι οι Βρυξέλλες δεν έχουν την απαιτούμενη αρμοδιότητα για να αποφανθούν όσον αφορά το ζήτημα.
«Οι διαφορές που σχετίζονται με τη διοίκηση του αθλητισμού θα πρέπει συνήθως να αντιμετωπίζονται καλύτερα από αρμόδια όργανα επιδιαιτησίας και εθνικά δικαστήρια», δήλωσε τη Δευτέρα 19 Απριλίου εκπρόσωπος της Επιτροπής, αρμόδιος για τις υποθέσεις ανταγωνισμού.

Η πρόταση

Να σημειωθεί ότι οι Manchester United, Liverpool, Manchester City, Arsenal, Chelsea and Tottenham (από τη Βρετανία), Real Madrid, Barcelona και Atletico Madrid (από την Ισπανία), Juventus, και Milan (από την Ιταλία ανακοίνωσαν σε κοινή δήλωση την Κυριακή 18 Απριλίου ότι θέλουν να δημιουργήσουν μια νέα διοργάνωση στα μέσα της εβδομάδας.
Περιμένουν τρία ακόμη κλαμπ να ενταχθούν πριν από την εναρκτήρια σεζόν, «η οποία πρόκειται να ξεκινήσει το συντομότερο δυνατό".
Οι αντιδράσεις ήταν πολλές και ο ο Γάλλος πρόεδρος Emmanuel Macron δήλωσε ότι η κίνηση «απειλούσε το κύρος των αθλητικών αξιών».

Κομισιόν

Αντιπρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Μαργαρίτης Σχοινάς δημοσιοποίησε μέσω tweet την αντίθεσή στη πrοτεινόμενη Super League, λέγοντας: «Πρέπει να υπερασπιστούμε ένα ευρωπαϊκό μοντέλο αθλητισμού με γνώμονα τις αξίες που βασίζεται στην ποικιλομορφία και την κοινωνική ένταξη.
Δεν υπάρχει περιθώριο για να μονολωληθεί τους λίγους πλούσιους και ισχυρούς συλλόγους που επιθυμούν να [κόψουν] το σύνδεσμό του με τις αξίες των αθλητικών ενώσεων».

Επιτροπή ανταγωνισμού

Ωστόσο, σύμφωνα με σχόλια εκπροσώπων της Επιτροπής ώρες αργότερα οι Βρυξέλλες είναι απίθανο να χρησιμοποιήσουν τις εξουσίες της υπηρεσίας ανταγωνισμού - η οποία υποτίθεται ότι προβαίνει σε ανεξάρτητη αξιολόγηση των υποθέσεων - για να παρέμβουν στη σύγκρουση.
«Η χρηστή διακυβέρνηση που βασίζεται σε σαφώς καθορισμένους, διαφανείς και αμερόληπτους κανόνες αποτελεί προϋπόθεση για την αυτονομία και την αυτορρύθμιση των αθλητικών οργανώσεων", δήλωσε ένας άλλος εκπρόσωπος της ΕΕ, σύμφωνα με το δημοσίευμα του Politico.
«Αυτές οι παραδόσεις για το πώς οι άνθρωποι ασχολούνται με τον αθλητισμό σε όλα τα επίπεδα πρέπει να να παραμείνουν στο παιχνίδι καθώς αποτελούν μέρος του ευρωπαϊκού DNA.
Καλούμε όλα τα μέρη να λάβουν υπόψη αυτές τις αρχές κατά την αξιολόγηση του δυνητικού αντίκτυπου μιας τέτοιας πρότασης».

Μονοπώλιο ή καρτέλ

Τόσο η UEFA όσο και η Super League θα μπορούσαν να στραφούν στις αντιμονοπωλιακές αρχές της Επιτροπής προκειμένου να διαμαρτυρηθούν ότι η άλλη πλευρά διαθέτει το μονοπώλιο ή λειτουργεί ως καρτέλ.
Ωστόσο, αξιωματούχοι του ανταγωνισμού έχουν δηλώσει την απροθυμία τους να εξετάσουν σχετικές υποθέσεις στο πεδίο του αθλητισμού.
Ο ειδικός στο Αθλητικό Δίκαιο αθλητικού δικαίου Antoine Duval από το Ινστιτούτο Asser στη Χάγη σημείωσε ότι μια άλλη επιλογή θα μπορούσε να είναι οι πολιτικοί να «δείξουν δόντια» και «να προσδώσουν ένα πραγματικό μονοπώλιο» στην UEFA που θα στηρίζεται από τα κράτη η οποία θα πρέπει να «εξαρτάται από μια σειρά αυστηρά κριτήρια στο επίπεδο της εταιρικής διακυβέρνησης"

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης