Διεθνή

Κούβα: Τέλος εποχής για Castro - Miguel Diaz-Canel ο νέος γραμματέας του Koμμουνιστικού Κόμματος

Κούβα: Τέλος εποχής για Castro - Miguel Diaz-Canel ο νέος γραμματέας του Koμμουνιστικού Κόμματος
Αλλαγή σκτάλης σε μια κρίσιμη περίοδο για την Κούβα, η οποία αντιμετωπίζει τη χειρότερη οικονομική κρίση των τελευταίων 30 ετών

Η Κούβα γύρισε σήμερα σελίδα, αφήνοντας πίσω της την εποχή των αδελφών Κάστρο, με τη συνταξιοδότηση του 89χρονου Raul, σε μια ισχυρή συμβολική κίνηση που όμως δεν αλλάζει τίποτα στην πολιτική γραμμή της χώρας, ενός από τα τελευταία κομμουνιστικά καθεστώτα στον κόσμο.
Όπως ήταν αναμενόμενο, ο πρόεδρος Miguel Diaz-Canel εξελέγη πρώτος γραμματέας της Κεντρικής Επιτροπής του Κομμουνιστικού Κόμματος της Κούβας, όπως ανακοινώθηκε μέσω του Twitter, στην τελευταία ημέρα του τετραήμερου συνεδρίου του.
Οι περισσότεροι από τα 11,2 εκατομμύρια Κουβανοί δεν έχουν Fidel, τα τελευταία χρόνια τον αδελφό του, τον Raul.

Ποιο μοντέρνος

Ο ίδιος ο Miguel Diaz-Canel δεν είχε γεννηθεί ακόμη το 1959, τη χρονιά που επικράτησε η Κουβανική Επανάσταση. Ο πρόεδρος και νέος πρώτος γραμματέας του Κόμματος ενσαρκώνει τη νέα γενιά που είναι πιο "συνδεδεμένη" στο διαδίκτυο, αλλά όχι και κατ’ ανάγκη πιο ευέλικτη.
Όταν ανέλαβε την προεδρία, τον Απρίλιο του 2018, γράφτηκαν πολλά για το γεγονός ότι είχε επιλέξει να μετακινείται με ποδήλατο όταν εργαζόταν στην επαρχία, για τα τζιν που φορούσε, για το πάθος του για τους Beatles, για τα τάμπλετ που χρησιμοποιούσε… Ήταν γεγονός ότι είχε πολύ πιο μοντέρνο στυλ, σε σύγκριση με τους αδελφούς Castro.
Ο Diaz-Canel δεν ήταν γνωστός στο ευρύ κοινό μέχρι τότε. Έχτισε όλη την καριέρα του στους κόλπους του Κόμματος, ανεβαίνοντας σταδιακά όλα τα σκαλιά της ιεραρχίας. Υπήρξε επικεφαλής τοπικών οργανώσεων, κατόπιν υπουργός Ανώτατης Εκπαίδευσης και στη συνέχεια αντιπρόεδρος, από το 2013.
Έχει σπουδάσει ηλεκτρονικός μηχανικός, υπηρέτησε για τρία χρόνια σε μια μονάδα αντιαεροπορικών πυραύλων και είναι ο πρώτος μη στρατιωτικός που αναλαμβάνει την προεδρία της χώρας.
"Έχουμε μιλήσει πολλές φορές", είπε ο Harold Cardenas, πολιτικός αναλυτής και διευθυντής του διαδικτυακού μέσου La Joven Cuba. Όταν ο ιστότοπος απειλήθηκε με κλείσιμο, το 2013, "ήρθε να μας δει, τραβήξαμε φωτογραφίες μαζί και μας στήριξε δημοσίως", πρόσθεσε. Με την ευκαιρία αυτή "γνωρίσαμε από κοντά έναν συμβιβαστικό Diaz-Canel, ο οποίος καταλαβαίνει την τεχνολογία", επισήμανε.
Αφότου ανέλαβε την εξουσία ωστόσο, άλλαξε τόνο: στα τέλη Δεκεμβρίου χαρακτήρισε τα ανεξάρτητα κουβανικά μέσα ενημέρωσης "μισθοφορικά", κατηγορώντας ότι διαδίδουν "ψεύδη".

Nα επιδείξει σιδηρά πυγμή…

"Θα ήταν δύσκολο να εμφανιστεί συμφιλιωτικός ο Diaz-Canel απέναντι στον Trump (σ.σ. τον τότε πρόεδρο των ΗΠΑ) ο οποίος επί τέσσερα χρόνια ασκούσε ίσως την πιο επιθετική πολιτική των τελευταίων 60 ετών απέναντι στην Κούβα", παραδέχτηκε ο Cardenas. Σε γενικές γραμμές "η αλλαγή της γενιάς δεν διασφαλίζει" ότι θα υπάρξει ένα άνοιγμα, επειδή "ο γρηγορότερος τρόπος για να εξασφαλίσει κανείς πολιτική νομιμοποίηση είναι να επιδείξει σιδηρά πυγμή", εκτίμησε.
Ως πρόεδρος, ακολούθησε μια γραμμή διακυβέρνησης βασισμένη σε μια αρχή: τη συνεχή παρουσία του, είτε αυτοπροσώπως, με πολλά ταξίδια στην επαρχία, είτε διαδικτυακά, ανοίγοντας λογαριασμό στο Twitter, όπου είναι πολύ δραστήριος. Φροντίζει επίσης την εικόνα του και μέχρι σήμερα έχει παραχωρήσει μόνο μία συνέντευξη σε ξένο μέσο ενημέρωσης, στο τηλεοπτικό κανάλι Telesur της Βενεζουέλας, όπου επέδειξε ένα πιο ανθρώπινο πρόσωπο, στο πλευρό της συζύγου του, της Lis Cuesta, η οποία έχει αναλάβει τον πρωτόγνωρο, μετά την επανάσταση, ρόλο της πρώτης κυρίας.
Ο Diaz-Canel έχει δύο παιδιά από τον πρώτο γάμο του και οι φίλοι του τον περιγράφουν ως έναν απλό και προσηνή άνθρωπο που "ξέρει να ακούει".

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης