Τελευταία Νέα
Διεθνή

ΠΟΥ: Yπό έλεγχο η Covid σε λίγους μήνες - ΕΕ: Επιπλέον 100 εκατ. εμβόλια - Μ. Βρετανία: Ανοσία της αγέλης

ΠΟΥ: Yπό έλεγχο η Covid σε λίγους μήνες - ΕΕ: Επιπλέον 100 εκατ. εμβόλια - Μ. Βρετανία: Ανοσία της αγέλης
Η παγκόσμια κοινότητα διαθέτει τα μέσα να θέσει την παγκόσμια πανδημία Covid-19 υπό έλεγχο, λέει ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας
Σχετικά Άρθρα

H παγκόσμια κοινότητα διαθέτει τα μέσα να θέσει την παγκόσμια πανδημία Covid-19 υπό έλεγχο τους επόμενους μήνες, δήλωσε ο επικεφαλής του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας (ΠΟΥ), Tedros Adhanom Ghebreyesus, προτρέποντας σε μία δίκαιη και ισότιμη κατανομή των παγκόσμιων πόρων.
Aπό την άλλη, η ΕΕ ανακοίνωσε ότι ενεργοποίησε μια επιλογή που υπήρχε στο δεύτερο συμβόλαιο που έχει υπογράψει με την κοινοπραξία Pfizer/BioNTech για την απόκτηση 100 εκατομμυρίων πρόσθετων δόσεων του αμερικανογερμανικού εμβολίου κατά της Covid-19.
Η Βρετανία ανακοίνωσε μόλις τέσσερις θανάτους εξαιτίας της Covid-19 τις τελευταίες 24 ώρες, τον χαμηλότερο αριθμό από τον περασμένο Σεπτέμβριο, με τη χώρα να βαδίζει πρόσω ολοταχώς για την επίτευξη ανοσίας της αγέλης.

Η επιδημία με μια ματιά:

• Τα κρούσματα σε παγκόσμιο επίπεδο ανέρχονται σε 141.680.318 και οι νεκροί 3.024.290
• Πρώτες σε κρούσματα και νεκρούς οι ΗΠΑ με 31.717.631 κρούσματα και 567.557 νεκρούς
• Δεύτερη σε κρούσματα η Ινδία με 15.061.805
• Δεύτερη σε νεκρούς η Βραζιλία με 373.335 και τρίτη σε κρούσματα με 13.943.071
• Τρίτο σε νεκρούς το Μεξικό με 212.339 και τέταρτη η Ινδία με 178.769
• Τέταρτη παγκοσμίως σε κρούσματα η Γαλλία με 5.357.217
• Πέμπτη η Ρωσία με 4.657.509 και έκτη η Μεγάλη Βρετανία με 4.406.023
• Έβδομη η Τουρκία με 4.323.596 και όγδοη η Ιταλία με 3.878.994
• Ένατη η Ισπανία με 3.407.283 και δέκατη η Γερμανία με 3.161.645
dsadaf_2.JPG
ΠΟΥ: Σε λίγους μήνες είναι δυνατόν να τεθεί υπό έλεγχο η πανδημία

Η παγκόσμια κοινότητα διαθέτει τα μέσα να θέσει την παγκόσμια πανδημία Covid-19 υπό έλεγχο τους επόμενους μήνες, δήλωσε ο επικεφαλής του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας (ΠΟΥ), προτρέποντας σε μία δίκαιη και ισότιμη κατανομή των παγκόσμιων πόρων, σύμφωνα με δημοσίευμα του Reuters τη Δευτέρα 19 Απριλίου 2021.
Όμως, η ακτιβίστρια για την προστασία του περιβάλλοντος Greta Thunberg, η οποία συμμετείχε ως φιλοξενούμενη στην καθημερινή ενημέρωση του ΠΟΥ από τη Σουηδία, στράφηκε κατά του «εθνικισμού των εμβολίων» και είπε ότι είναι ανήθικο οι πλούσιες χώρες να βάζουν σε προτεραιότητα του νεαρότερους πολίτες τους για να εμβολιαστούν, την ώρα που υπάρχουν ευάλωτες ομάδες στις αναπτυσσόμενες χώρες.
«Έχουμε τα εργαλεία να θέσουμε αυτήν την πανδημία υπό έλεγχο σε διάστημα μηνών, εάν τα χρησιμοποιήσουμε διαρκώς και δίκαια», τόνισε ο γενικός διευθυντής του ΠΟΥ Tedros Adhanom Ghebreyesus.
Εντούτοις, εξέφρασε την ανησυχία του για τον «ανησυχητικό ρυθμό» με τον οποίο εξαπλώνεται η Covid-19 στις ηλικίες 25-59 παγκοσμίως, πιθανόν λόγω των πολύ πιο μεταδοτικών μεταλλάξεων.
«Χρειάστηκαν εννέα μήνες για να φθάσουμε το ένα εκατομμύριο θανάτους.
Τέσσερις μήνες για να φθάσουμε τα 2 εκατομμύρια και τρεις μήνες για να φθάσουμε τα 3 εκατομμύρια».
Η Greta Thunberg υπογράμμισε πως ενώ ένας στους τέσσερις ανθρώπους σε χώρες υψηλού εισοδήματος έχει τώρα εμβολιαστεί κατά της Covid-19, μόλις ένας σε περισσότερους από 500 ανθρώπους σε φτωχότερες χώρες έχει κάνει μία δόση εμβολίου.
«Ο εθνικισμός των εμβολίων είναι αυτό που διέπει τη διανομή των εμβολίων», σημείωσε.

ΕΕ: Εντολή για ακόμα 100 εκατομμύρια νέες δόσεις του εμβολίου των Pfizer/BioNTech

Η ΕΕ ανακοίνωσε ότι ενεργοποίησε μια επιλογή που υπήρχε στο δεύτερο συμβόλαιο που έχει υπογράψει με την κοινοπραξία Pfizer/BioNTech για την απόκτηση 100 εκατομμυρίων πρόσθετων δόσεων του αμερικανογερμανικού εμβολίου κατά της Covid-19 – μια ποσότητα που είχε ήδη καταχωρηθεί στο πρόγραμμα που έχει καθοριστεί από τις Βρυξέλλες.
«Συνολικά, 600 εκατομμύρια δόσεις (των BioNTech/Pfizer) θα παραδοθούν μέσα στο 2021» σε χώρες της ΕΕ, δήλωσε η Επίτροπος Υγείας και Ασφάλειας Τροφίμων της ΕΕ Στέλλα Κυριακίδου με ανάρτηση στο Twitter.
Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, η οποία διαπραγματεύεται αγορά εμβολίων κατά της Covid-19 εξ ονόματος των 27, είχε υπογράψει ένα πρώτο συμβόλαιο τον Νοέμβριο του 2020 με τη γερμανοαμερικανική κοινοπραξία BioNTech/Pfizer για την προπαραγγελία 200 εκατομμυρίων δόσεων του εμβολίου τους, με δυνατότητα απόκτησης επιπλέον 100 εκατομμυρίων - που ενεργοποιήθηκε από τις 15 Δεκεμβρίου.
Στη συνέχεια, οι Βρυξέλλες συνήψαν ένα δεύτερο συμβόλαιο στις 8 Ιανουαρίου, με νέα παραγγελία για 200 εκατομμύρια δόσεις και τη δυνατότητα αγοράς επιπλέον 100 εκατομμυρίων - μια επιλογή που μόλις ενεργοποιήθηκε.

Προτιμάται η τεχνολογία mRNA

Η ΕΕ βασίζεται τώρα ανοιχτά στα εμβόλια τεχνολογίας messenger RNA (mRNA), που χρησιμοποιούν οι BioNTech/Pfizer και η αμερικανική φαρμακευτική Moderna, τα οποία θεωρούνται πιο αποτελεσματικά έναντι παραλλαγών του ιού που εντοπίστηκαν στην Νότια Αφρική και στη Βραζιλία.
Χρησιμοποιώντας παραδοσιακή τεχνολογία το εμβόλιο της AstraZeneca έχει πολύ μεγάλες καθυστερήσεις στις παραδόσεις καθώς και ανησυχίες για σπάνια περιστατικά θρομβώσεων που έχουν οδηγήσει σε περιορισμούς ή αναστολές της χρήσης του από πολυάριθμες χώρες.
Σε αυτό το πλαίσιο, δεν ήταν δυνατή η ενεργοποίηση της επιλογής αγοράς 100 εκατομμυρίων δόσεων της σύμβασης που υπέγραψε η ΕΕ με την AstraZeneca, ούτε η σύμβαση ανανεώθηκε: «Είμαστε ρεαλιστές. Η προτεραιότητά μου είναι εκείνοι με τους οποίους συνάπτουμε ένα συμβόλαιο να παραδίδουν ακριβώς στην ώρα τους», είπε χθες Κυριακή ο Επίτροπος Εσωτερικής Αγοράς Thierry Breton.
9865960548640684064646464.jpg
Βρετανία: Μόλις 4 θάνατοι τις τελευταίες 24 ώρες, ο χαμηλότερος αριθμός από τον Σεπτέμβριο

Η Βρετανία ανακοίνωσε μόλις τέσσερις θανάτους εξαιτίας της Covid-19 τις τελευταίες 24 ώρες, τον χαμηλότερο αριθμό από τον περασμένο Σεπτέμβριο, με την χώρα να προσθέτει την Ινδία στην "κόκκινη" λίστα χωρών εξαιτίας της πανδημίας μετά τον εντοπισμό στη Βρετανία μιας παραλλαγής του ιού που εντοπίστηκε στη χώρα αυτή της Ασίας.
Σημειώνεται πως οι αριθμοί των θανάτων εξαιτίας του νέου κορωνοϊού είναι συχνά μικρότεροι τις Δευτέρες εξαιτίας καθυστερημένων εγγραφών κατά τη διάρκεια των Σαββατοκύριακων.
Τις προηγούμενες 24 ώρες επίσης καταγράφηκαν 2.963 κρούσματα του νέου κορονοϊού, ενώ 32,93 εκατομμύρια άνθρωποι έχουν λάβει τουλάχιστον μια δόση εμβολίου κατά της νόσου. Πάνω από 10 εκατομμύρια άνθρωποι έχουν λάβει και τις δόσεις ενός εμβολίου.
Ο υπουργός Υγείας Matt Hancock δήλωσε πως στην χώρα έχει καταγραφεί μια κάποια μετάδοση της νοτιοαφρικανικής παραλλαγής του ιού στην κοινότητα αν και τόνισε πως περίπου τα 2/3 των κρουσμάτων σχετίζονται με τα διεθνή ταξίδια.
Ο υπουργός ανακοίνωσε πως το Λονδίνο προσέθεσε την Ινδία στην "κόκκινη λίστα" χωρών μετά τον εντοπισμό 103 κρουσμάτων ενός παραλλαγμένου στελέχους του κορονοϊού που εντοπίστηκε στη χώρα αυτή της νότιας Ασίας.

ΗΠΑ - CDC: Λιγότερες από 6.000 περιπτώσεις μη ανοσίας στα 84 εκατομμύρια των πλήρως εμβολιασμένων

Λιγότερες από 6.000 επανάκαμψης της νόσου Covid-19 σε πλήρως εμβολιασμένους Αμερικανούς ανακοίνωσε τη Δευτέρα 19 Απριλίου 2021 η διευθύντρια των Κέντρων Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων Rochelle Walensky, σύμφωνα με δημοσίευμα του CNBC.
Κανένας από τους ασθενείς δεν πέθανε ή δεν αντιμετώπισε ισχυρή νοσηρότητα, δείχνοντας ότι τα εμβόλια συμβάλλουν στην ανοσοποίηση του γενικού πληθυσμού όπως ήταν και ο αρχικός στόχος, υπογράμμισε.
«Με οποιοδήποτε εμβόλιο, περιμένουμε τόσο σπάνιες περιπτώσεις μη ανοσοποίησης, αλλά μέχρι στιγμής από περισσότερα από 84 εκατομμύρια άτομα που είχαν εμβολιαστεί πλήρως, έχουμε λάβει μόνο αναφορές για λιγότερες από 6.000 περιπτώσεις,» είπε σε δημοσιογράφους σε συνέντευξη Τύπου.
Η εκ νέου νόσηση λαμβάνει χώρα όταν κάποιος μολυνθεί από τον ιό περισσότερες από 14 ημέρες μετά το δεύτερο εμβόλιό του, είπε.
Η επικεφαλής του CDC αναγνώρισε ότι ο αριθμός όσων δεν απέκτησαν ανοσία εν δέχεται να είναι μεγαλύτερος.
«Αν και αυτός ο αριθμός προέρχεται από 43 πολιτείες και μεγάλες περιφέρειες πιθανότατα και μην περιλαμβάνει τις πραγματικές περιπτώσεις μη ανοσίας, εντούτοις εξακολουθεί να αποδεικνύει ότι αυτά τα εμβόλια λειτουργούν.
Από τις σχεδόν 6.000 περιπτώσεις, περίπου το 30% ήταν μη συμπτωματικές», δήλωσε η Walensky.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης